Εκατό ώρες στα έγκατα της γης. Μνήμες από τη διάσωση σε σπήλαιο της Κρήτης | Βίντεο

Τον γιατρό Κωνσταντίνο Μερδενισιάνο και τον κομμωτή Γιάννη Κοφινά τους συνδέει ένα κοινό πάθος. Η σπηλαιολογία. Η εξερεύνηση των σπηλαίων είναι γι' αυτούς τρόπος ζωής και η εμπειρία τους μετράει δεκαετίες.

Να γιατί οι δύο Έλληνες σπηλαιολόγοι ταξίδεψαν στο χρόνο, 16 χρόνια πίσω, όταν είδαν τις εικόνες από τον εγκλωβισμό των 12 μαθητών και του προπονητή τους στο δίκτυο σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη.

Οι εικόνες δεν ήταν καθόλου άγνωστες γιατί και οι δύο συμμετείχαν σε μια συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης στην Κρήτη με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Παρόντες στην επιχείρηση διάσωσης ο αρχιπύραρχος Στέφανος Κολοκούρης, σήμερα διοικητής της πρώτης ΕΚΑΜ, και ο πυρονόμος Γεώργιος Καφκάς.

Και οι 4 με συγκλονιστικές μαρτυρίες μπροστά στην κάμερα εξιστορούν στο δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργο Κουβαρά τι σημαίνει διάσωση στα έγκατα της γης. Ό,τι δηλαδή παρακολουθήσαμε στην Ταϊλάνδη.

Η τηλεοπτική Έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ περιλαμβάνει στο video και ένα σπάνιο οπτικό-ακουστικό υλικό της εποχής.

https://www.youtube.com/watch?v=wgGDtZWB7aA

Αψήφησαν την κακοκαιρία

Ήταν Κυριακή μεσημέρι, 10 Νοεμβρίου του 2002 όταν ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά ο Μερδενισιάνος και ο Κοφινάς ότι στο σπήλαιο Χώνος του χωριού Σάρχος στο Ηράκλειο της Κρήτης, είχαν εγκλωβιστεί τρεις γνωστοί τους σπηλαιολόγοι.

Ο Μεθόδιος Ψωμάς, η Χρύσα Μαυρόκωστα και η Ρωσίδα φοιτήτρια Βικτώρια Ντουκμάσοβα.

Αρχικά οι σπηλαιολόγοι ήταν 20, αλλά οι 13, τελευταία στιγμή, βλέποντας την αλλαγή του καιρού θεώρησαν πιο συνετό να αναβάλουν την αποστολή τους. Αντιθέτως οι τρεις σπηλαιολόγοι είχαν ήδη μπει στο σπήλαιο από την προηγούμενη μέρα με σκοπό να χαρτογραφήσουν κάποιο ανεξερεύνητο τμήμα του.

Ξέσπασε όμως ξαφνικά καταιγίδα μεγάλης διάρκειας με συνέπεια να πλημμυρίσει και να προσχωθεί ένα στενό πέρασμα του σπηλαίου (σιφώνι), σε απόσταση 800 μέτρων από την είσοδο, φράζοντάς τους την δίοδο για έξοδο. Ήταν λοιπόν παγιδευμένοι στα βάθη της γης, σε ένα από τα πολυδαίδαλα πλοκάμια της σπηλιάς, αλλά πιθανόν ακόμα ζωντανοί.

«Δεν γνωρίζαμε αν είναι ζωντανοί», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ Στέφανος Κολοκούρης. Και αυτό, προσθέτει, «είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί τη διάσωση στην Κρήτη από εκείνη που παρακολουθήσαμε στην Ταϊλάνδη.»

«Η αγωνία είχε κορυφωθεί, και εμείς σπεύσαμε όσο γινόταν πιο γρήγορα, και εκεί χαράματα ήταν ακόμα, αντικρίσαμε ήδη να υπάρχουν δυνάμεις της ΕΜΑΚ, πάρα πολλά ασθενοφόρα, πάρα πολλά αυτοκίνητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, άνδρες του στρατού της υπηρεσίας υποβρυχίων καταστροφών, βατραχάνθρωποι, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να επέμβουν γιατί δεν ήταν σπηλαιολόγοι, απλώς μας βοηθούσαν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στα βάθη του σπηλαίου, με πρώτο στόχο αρχικά να δούμε αν ήταν εν ζωή τα άτομα αυτά, και στην συνέχεια να μπορέσουμε να τους απεγκλωβίσουμε», θυμάται ο πρόεδρος σήμερα της Ελληνικής σπηλαιολογικής εταιρείας Κ. Μερδενισιάνος.

Μπορεί να αλλάξουν έτσι ξαφνικά οι καιρικές συνθήκες και τι ακριβώς συνέβη ξαφνικά στο σπήλαιο που δεν μπορούσε να προβλεφτεί ρωτάμε τον Γιάννη Κοφινά ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του Ομίλου σπηλαιολόγων Ταϋγέτου «ο Ποσειδών»

«Μάζεψε ο Ψηλορείτης πάρα πολλά νερά, μας λέει, από τα πρωτοβρόχια κιόλας και επειδή το σπήλαιο μέσα, εφόσον είναι ξερό δημιουργεί σκόνη, δημιουργεί άμμο, και έτσι έρχεται με το νερό μαζί σε ένα σιφόνι που ήταν ανήφορος και κατήφορος, μαζεύτηκε αυτό το λίγο νερό, μιλάμε για λίγα κυβικά, μετά η άμμος έκατσε στο κάτω μέρος του σιφονιού και έγινε συμπαγής και έκλεισε».

Πιο δύσκολη η περίπτωση του Σάρχου από την Ταϊλάνδη

Για τον διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ κ. Κολοκούρη η κατάσταση στο σπήλαιο της Κρήτης ήταν πιο περίπλοκη από εκείνη της Ταϊλάνδης.

«Εμάς ήταν στην αρχή πιο ανηφορικό το σπήλαιο, όταν έμπαινες, υπήρχαν στενά περάσματα και έπρεπε το σώμα μας να πάρει την μορφή του περάσματος, να στρίβουμε πολλές φορές για να μπούμε μέσα, και νιώθεις ότι σε πλακώνει η γη, ότι είσαι στα έγκατα της γης, και μετά πήγαινε πάρα πολύ κατηφορικά. Είχε απότομη κλίση. Από το δεύτερο και στο τρίτο επίπεδο και στο τέταρτο στην συνέχεια, η κλίση ήταν απότομη. Και μάλιστα με ποτάμι μέσα, υπόγειο ποτάμι, υπόγεια ρεύματα -όπως στην Ταϊλάνδη- δηλαδή ήταν ένα σπήλαιο γεμάτο με νερό που κατέληγε σε ένα σιφόνι που ήταν το τελευταίο επίπεδο για μας».

Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά αποτελεσματικά δεν υπήρχε άλλος τρόπος από την συνεργασία υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά του ο Γεώργιος Καφκάς, πυρονόμος και αυτός σήμερα στην 1η ΕΜΑΚ.

«Συνεργαστήκανε υπογραμμίζει πολλές υπηρεσίες, ο ΟΤΕ, ο στρατός, η ΔΕΗ προσπαθήσαμε να έχουμε στο σπήλαιο και φωτισμό να έχουμε επικοινωνία με τα ασύρματα τηλέφωνα του στρατού, είχαμε τραβήξει καλώδια, είχαμε τραβήξει ρεύμα, φως από γεννήτριες μέχρι κάτω. Ήταν επιχείρηση που συμμετείχαν πάνω από 180 άτομα».

Κατά γενική ομολογία, το μέγεθος αυτής της επιχείρησης διάσωσης, λόγω της ιδιομορφίας του, ήταν πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά. Αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα ήταν η αφαίρεση της λάσπης και άμμου από το σημείο απόφραξης του σπηλαίου. Μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που έγινε εκ περιτροπής, απ' όλους τους εθελοντές σπηλαιολόγους, κυρίως με τα χέρια.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Στέφανος Κολοκούρης θα αναφερθεί στην ώρα που με χτυπήματα οι σπηλαιολόγοι κατάφεραν να βεβαιωθούν ότι οι εγκλωβισμένοι ήταν ζωντανοί.

«Δεν μπορώ να περιγράψω την συγκίνηση όλων μας », υπογραμμίζει ο διοικητής της ΕΜΑΚ.

Όπως θα σημειώσει ο σπηλαιολόγος Κ. Μερδενισιάνος: «Ύστερα από τρεις ημέρες αγωνιώδους προσπάθειας, οι κόποι μας τελικά δικαιώθηκαν, όταν, περίπου, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η δίοδος αποφράχθηκε και οι χαμένοι σπηλαιολόγοι έδωσαν σημεία ζωής».

Το νέο διαβιβάστηκε μέσω της υπόγειας τηλεφωνικής γραμμής στον έξω κόσμο προκαλώντας ασυγκράτητους πανηγυρισμούς. «Όπως εκ των υστέρων μας διηγήθηκαν, οι καμπάνες του χωριού άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα, ενώ τα διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα με τους ανταποκριτές τους να περιμένουν καρτερικά έξω απ' το σπήλαιο, μετέδιδαν σε έκτακτα δελτία ειδήσεων το ευχάριστο γεγονός. Ήταν κάτι το συγκινητικό, που θα έλεγα ότι δικαίωσε τη φήμη των Ελλήνων σε θέματα αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθησίας», λέει ο κ. Μερδενισιάνος.

Η φυσική κατάσταση των τριών σπηλαιολόγων, παρ' όλη τη σωματική και ψυχική τους εξάντληση, όπως διαπιστώθηκε, ήταν πολύ καλύτερη απ' ότι περίμεναν.

Η επικινδυνότητα

Η ιστορία της διάσωσης στην Κρήτη ήταν τελικά η αφορμή ώστε να υπάρξει στην συνέχεια ειδική εκπαίδευση για διασώσεις σε σπήλαια κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο κ. Κολοκούρης περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πόσο επικίνδυνο είναι, πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να σφηνώσει στα στενά περάσματα, ενώ περιγράφει και πόσο δύσκολο είναι να μένει κάποιος τόσες πολλές ώρες μέσα στο σκοτάδι.

Υπάρχει, μας λέει ο διοικητής της ΕΜΑΚ και το ψυχολογικό κομμάτι. «Μπορεί εύκολα να πάθει κάποιος πανικό καθώς ένα φυσικό φαινόμενο ένας σεισμός για παράδειγμα μπορεί εκείνη την στιγμή να σε εγκλωβίσει σε πιο δύσκολα σημεία».

Πάντως τόσο οι σπηλαιολόγοι όσο και οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ υπογραμμίζουν πως τα συναισθήματα σήμερα είναι ανάμικτα.

Πρόκειται για μία εμπειρία που όλοι μας θα θέλαμε να μην ξανασυμβεί. Μάλιστα οι Έλληνες σπηλαιολόγοι παρά τις κακουχίες και την επικινδυνότητα θεωρούν όπως δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ελλάδα προσφέρεται για έναν θεματικό σπηλαιολογικό τουρισμό και δεν διστάζουν να απευθύνουν έκκληση για την ανάπτυξη του.

To άρθρο Εκατό ώρες στα έγκατα της γης. Μνήμες από τη διάσωση σε σπήλαιο της Κρήτης | Βίντεο εμφανίστηκε στον Αγώνας της Κρήτης.

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

Ιδανικός προορισμός η Κρήτη για οικογενειακές διακοπές!
Κέντρο Διαμεσολάβησης Λασιθίου
Η "Ρενα" του Αύγουστου Κορτώ στην Σητεία
Εξόρμηση του Πανεπιστημίου των Ορέων στη Μυρσίνη Δ.Σητείας - Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019
Με αρχή στο Λασίθι και 1 εκατ. χρηματοδότηση ξεκινούν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη
ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΤΕΣΤ I.Q. ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ στη MENSA - ΚΡΗΤΗ
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου καταδικάζει το περιστατικό στο Δικαστικό Μέγαρο Νεάπολης
Ασπρά Δέσποινα: Η Κρητικοπούλα που… μαγεύει με τη φωνή της…
«Χαμός» στα δικαστήρια Νεάπολης - Απομακρύνθηκε αστυνομικός λόγω… κλιματιστικού
Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του Κινήματος Αλλαγής στο νομό Λασιθίου
«Το σαμποτάζ στο αεροδρόμιο Ηρακλείου (13-14 Ιουνίου 1942)
Πάνε για την «ρεβάνς» κατά του δάκου οι αγρότες της Κρήτης
Καταγγελεία Ένωσης Συλλόγων Γονέων Κρήτης
Στην Κρήτη ο παγκόσμιος διαγωνισμός «Μις Τουρισμός» - Κρητικιά εκπροσωπεί την χώρα μας
«Yπόσχομαι να συμβάλλω, στην πρόοδο και ανάπτυξη της Σητείας και του Νομού Λασιθίου»
Νέα ΚΑΠ: Τι θα γίνει με τις αγροτικές ενισχύσεις
Τα πρώτα ονόματα υποψηφίων της ΝΔ στο Λασίθι
Καμπανάκι κινδύνου προς ελαιοπαραγωγούς & φορείς αγροτών
«Αναστρέψιμη» η πτώση της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη
«Ψίχουλα» τα 80 εκατ. ευρώ προς τους παραγωγούς
«Βουτιά» στις τιμές των κηπευτικών - Πού οφείλεται η πτώση
Ε.Π.Κ.Κρήτης: "Υποχρεωτικό το εμφιαλωμένο ελαιόλαδο στα εστιατόρια"
Πρωτιά Μπελιμπασάκη στα "Βενιζέλεια"
Λάδι: «Χρυσός» στο εμπόριο, «ψίχουλα» στους παραγωγούς
Επιλέγουν Κρήτη για πολυτελείς διακοπές
Σε ανατροπή των αποτελεσμάτων προσδοκά ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι – Ξανά υποψήφιος ο Μ. Θραψανιώτης
Ομαδικό τεστ I.Q. της ΜΕΝSΑ στη Σητεία
Φόνος Καλαντζάκη: Γενετίστρια θα αποφανθεί για τον πατέρα του παιδιού της 39χρονης
Τι προβλέπει ο Κλεισθένης για τον ορισμός των Αντιδημάρχων και μεταγραφές συμβούλων από άλλες παρατάξεις
Παράταση ζωής για μονάδες της ΔΕΗ που έπρεπε να βάλουν λουκέτο
Ι. Πλακιωτάκης - Έπεσαν οι μάσκες του κ. Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ
Βρήκε το ερωτικό μήνυμα στο κινητό και την… κούρεψε!
Οι Α ό ρ α τ ο ι ασκητές της Κρήτης.
Φροντίδα Ηλικιωμένων : Πότε η αμέλεια μετατρέπεται σε κακοποίηση
Προβλήματα Αστυνομικών Λασιθίου
Δήλωση Α. Μαρκογιαννάκη για την διαφημιστική καμπάνια της Περιφέρειας Κρήτης
Ένωση Καταναλωτών: Δεν χρεώνεται το κουβέρ
Άγνωστοι Έλληνες: Μιχαήλ Κοθρής
Στη Σητεία το 3ο Παγκρήτιο τουρνουά Β2 τένις βετεράνων
Συγχαρητήρια επιστολή του επικεφαλής του Συνδυασμού «Η Κρήτη Μπροστά!», Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη
Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του πληθυσμού των λαγοκέφαλων στην Κρήτη
Πώς θα κυμανθούν φέτος οι τιμές για την κρητική σουλτανίνα
Το Κρητικό Casa De Papel είναι εδώ! (Video)
Πότε αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νέοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι
Να μην ξεχνάμε την Κύπρο, να μην ξεχνάμε τους Έλληνες της Κύπρου - Ένα κυπριακό τραγούδι σχετικό με την Μάχη της Κρήτης (Μ. Χατζημιχαήλ)
Η Εφορος Εκλογών Λασιθίου πρότεινε επανάληψη των εκλογών σε εκλογικό τμήμα της Σητείας
Η μικρή Αναστασία χρειάζεται τη βοήθεια μας (VIDEO)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΗΤΕΙΑΣ
Συνελήφθη δικαστική αντιπρόσωπος εκλογικού τμήματος στο ν. Λασιθίου
Εορταστικές εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού «ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ ΚΡΑΤΟΣ»
ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ΚΡΗΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΑΛΛΑ… ΚΑΙ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ
Φέρνουν ηλεκτρογεννήτριες για να γλιτώσουμε το μπλακ άουτ
Τροποποίηση δρομολογίων πλοίου Πρέβελης
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι ελαιοπαραγωγοί
Πώς ψηφίζουμε στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής 2 Ιουνίου
Γόρτυνα - Του ξεπάτωσαν τα μουρέλα για ... 8 ψήφους !
Η αιωνόβια Κρητικιά γιαγιά που διεκδικεί ρεκόρ ... μακροζωίας !
Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (βίντεο)
Σε θέσεις... μάχης κατά του δάκου οι ελαιοπαραγωγοί
Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ...στα καταστήματα κράτησης της Κρήτης!
Ευχαριστίες Αλ. Μαρκογιαννάκη
Μάχη της Κρήτης: Ο επικός αγώνας της Σχολής Ευελπίδων
Ευρωεκλογές 2019: Πώς ψήφισε η Κρήτη
Νεκρός ο 27χρονος του τροχαίου που έγινε στον Άγιο Νικόλαο
Με ρυθμούς ... χελώνας η ενσωμάτωση των σταυρών των υποψηφίων
ΑΝΕΚΔΟΤΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ 100 ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Οι σταυροί των υποψηφίων στο νομό Λασιθίου στις Περιφερειακές εκλογές
Οι δήμαρχοι που ... καταποντίστηκαν
Συγχαρητήρια στον Στ.Αρναουτάκη από τον συνυποψήφιο του Αλέξανδρο Μαρκογιαννάκη
Από τους 24 Δήμους της Κρήτης η καταμέτρηση για τις δημοτικές εκλογές έχει ολοκληρωθεί μόνο σε τέσσερις
Αποτελέσματα Εκλογών
10 γραφικά χωριά της Κρήτης που αξίζει να επισκεφτείς
Λάδι, μέλι και κρασί: «Οι ξεχασμένοι θησαυροί της Μινωικής γης»
«Xρυσάφι» τα κρητικά αμπελόφυλλα με κέρδος έως και 30.000 ευρώ
Το ορφανό ζητιανάκι από τη Σητεία που έγινε Πάπας της Ρώμης
Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης συνεχίζει τις περιοδείες του
– 180 εκλογικά τμήματα (το ένα ειδικό) σε 312 αίθουσες στο νομό Λασιθίου
Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για το μεγάλο καλώδιο
Mε τι καιρό θα προσέλθουμε στις κάλπες της 26ης Μαΐου
Επιδειξίας «χτύπησε» σε γειτονιά του Ηρακλείου, προκαλώντας αναστάτωση (video)
Προφυλακίστηκαν οι 4 για τη δολοφονία της ηλικιωμένης στη Ζήρο
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Εγκαίνια με διαμαρτυρίες, παρουσία Γαβρόγλου
Η Κρήτη βρήκε το «αντίδοτο» στην ανεργία- Οι ειδικότητες με ρεκόρ προσλήψεων
«Ζεστό» χρήμα από τον ΕΛΓΑ για σε πληγέντες παραγωγούς
Έκαναν τραγούδι το ... φαινόμενο Airbnb στην Κρήτη !
Σοκάρουν τα στοιχεία - Πλήγμα σε ελιά και αμπέλι από την κλιματική αλλαγή
Για τον θάνατο της ηλικιωμένης στη Ζήρο απολογούνται οι τρεις δράστες σήμερα