Επαληθεύει και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης όσα γράφει ο “Αγώνας της Κρήτης”: 103 εκ. δραχμές το κόστος της παραχώρησης των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι – Έντονη συζήτηση με κατάθεση και άλλων εγγράφων

digalakis 2

Με έγγραφο που ανέρτησε στη σελίδα του στο facebook o πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης επαληθεύει τα δημοσιεύματα του "Αγώνα της Κρήτης" σύμφωνα με τα οποία τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι αγοράστηκαν με χρήματα του Υπουργείο Παιδείας που κατατέθηκαν προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όμως, ο κ. Διγαλάκης θεωρεί ότι το έγγραφο αυτό αποδεικνύει ότι τα κτίρια δεν παραχωρήθηκαν δωρεάν στο Πολυτεχνείου.

Διαβάστε τι αναφέρει:

Με αφορμή την ανάρτηση της Δάφνης Μανουσάκη, η οποία αποκατέστησε την αλήθεια σχετικά με το σχεδιασμό για την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου σε ενιαίο campus στο Ακρωτήρι, θα ήθελα να αναφερθώ και σε άλλες ανακρίβειες που διαδίδονται σχετικά με την αγορά των κτιρίων στην παλιά πόλη: ότι, δήθεν, κάποια από τα κτίρια (οι Φυλακές) παραχωρήθηκαν δωρεάν (!) στο Πολυτεχνείο, ενώ τα υπόλοιπα αγοράστηκαν σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή ...

Επισυνάπτω το Πωλητήριο του ακινήτου στο Καστέλι της Παλιάς Πόλης, το οποίο περιλαμβάνει και τα τρία κτίρια (Στρατώνες, Φυλακές, Μεραρχία). Το τίμημα, 103 εκ. δραχμές το 1986, αποπληθωρισμένο με βάση το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή, σήμερα αντιστοιχεί σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Αποπληθωρισμένο και με το δείκτη τιμών ακινήτων, το τίμημα αντιστοιχεί σήμερα σε περισσότερο από 10 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε το έγγραφο:

politirio-ktiria-polytexneio

 

Να σημειώσουμε ότι η σημερινή ανάρτηση του πρύτανη του Πολυτεχνείου ήρθε μετά από ανάρτηση της καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης και υποψήφια βουλευτίνα με το "Ποτάμι" κ. Δάφνης Μανουσάκη η οποία ανέφερε τα εξής:

Δεν ήθελα να επανέλθω σε ένα θέμα που πιθανότατα έχει κουράσει τους Χανιώτες. Αλλά αναγκάζομαι να το κάνω, μετά το σχόλιο του κ. Ανδριανάκη και την αναφορά του στον πατέρα μου. Στο σχόλιό του, ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, αναφέρει:

<<Και στην ιδέα αυτή της αξιοποίησης των διατηρητέων κτηρίων και σύνδεσής τους με την πόλη, χωρίς να θέλω να πολιτικοποιήσω το θέμα (εξάλλου δεν ζουν), έπαιξαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά και ο Μανούσος ο Μανουσάκης, που το έβλεπαν σαν μια λύση. >>

Ο κ. Ανδριανάκης, αναφέρει τον πατέρα μου, επειδή ήταν, από το 1960, πρωτεργάτης στην ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης. Η συνεργασία Μανούσου Μανουσάκη - Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ήταν ένα <<αχτύπητο δίδυμο>>: μέσα από τη στενή τους συνεργασία διαμορφώθηκαν προὐποθέσεις για να μπουν τα θεμέλια μιας πανεπιστημιακής μονάδας στα Χανιά.
Η περιοχή για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής μονάδας είχε ήδη προταθεί από το 1963, όταν επισκέφτηκε την πόλη μας ο καθηγητής Δ. Κάππος. Σε πολλές επιστολές που είχαν εμφανιστεί στον τύπο της εποχής, φαίνεται ότι ο κ. Κάππος είχε προτείνει η μαθηματική σχολή Χανίων, η πρώτη σχολή που είχε προταθεί για την πανεπιστημιακή μονάδα Χανίων, να χτιστεί κοντά στους τάφους των Βενιζέλων.

Στην ομάδα που οραματίζονταν ένα <<πανεπιστήμιο Χανίων>>, προσετέθει ο νεαρός τότε Αντώνης Τρίτσης, και μέσω εκείνου, ο μεγάλος πολεοδόμος Mies Van Der Rohe, ο οποίος συμφώνησε στην πολεοδόμηση του Πανεπιστημίου ή της πανεπιστημιακής μονάδας Χανίων - στο Ακρωτήρι.
Τα μεγαλόπνοα αυτά σχέδια τα ανέτρεψε, δυστυχώς, η δικτατορία.

Μετά τη δικτατορία, το 1976, ενώ είχε ήδη ιδρυθεί πανεπιστήμιο Κρήτης (κατά τη διάρκεια της δικτατορίας) χωρίς να περιλαμβάνει τα Χανιά, γινόταν προσπάθειες για την ίδρυση Πολυτεχνείου στα Χανιά.

Ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, αποτελούμενη από τους:

Γ. Κατσανεβάκη, Κ. Βαρδάκη, Χ. Σοφιανό, και Μ. Μανουσάκη, με τον Μ. Μανουσάκη ως κύριο εισηγητή, παρουσιάζουν μελέτη με τίτλο: Πολυτεχνείο Κρήτης, Συμβολή στην Ίδρυση.
Στο κείμενο αυτό, παρουσιάζεται το όραμα της ομάδας εισήγησης για το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ειδικότερα, αναφέρεται η πρόταση προς το Υπ. Παιδείας, για την απόκτηση έκτασης 4.000 στρεμμάτων στο Ακρωτήρι, για να στεγαστούν οι δραστηριότητες του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Είχε προηγηθεί η εντολή του πατέρα μου (ως προισταμένου της ΥΠΑΚ Χανίων) προς τον μελετητή ύδρευσης Ακρωτηρίου, να προβλέψει ύδωρ για 7.000 φοιτητές οι οποίοι θα έμεναν σε φοιτητικές εστίες, μέσα στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι.

Ας μη γίνονται υποθέσεις ότι ο πατέρας μου σκεφτόταν ένα Πολυτεχνείο Κρήτης, μοιρασμένο μεταξύ ακρωτηρίου και κτιρίων μέσα στην πόλη. Αυτό δεν προκύπτει από τα αρχεία του. Αντιθέτως, πίστευε στη δυναμική που δίνει σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα ένα μεγάλο, ενιαίο campus.

Τα παραδείγματα που έφερνε προς μίμηση ήταν το MIT, το Stanford, το Caltech, κ.α.

Το έγγραφο στο οποίο γίνεται αναφορά:

20031880_10155576399297072_2938704760342022465_n

 

Στην ανάρτηση της κ. Δάφνης Μανουσάκη απαντά ο πρώην Προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης ως εξής:

Δεν αναφέρομαι στην "προϊστορία" της ίδρυσης του Πολυτεχνείου, που θα πρέπει να είναι έτσι ακριβώς όπως λέτε και που σαφώς δεν έρχεται σε αντίθεση με την "ιστορία" ίδρυσης, όπως εξελίχθηκε. Από ό,τι γνωρίζω πολύ καλά, εξαιτίας της υπηρεσιακής μου ιδιότητας και των σχετικών συζητήσεων κυρίως με τον Πρόεδρο της Διοικούσας Καθηγητή Θαλή Αργυρόπουλο, η ιδέα της αξιοποίησης μνημείων της παλιάς πόλης για το ξεκίνημά του και η σύνδεσή του Πολυτεχνείου με την πόλη, δρομολογήθηκε από την πρώτη Διοίκηση, τον καθηγητή Π.Θεοχάρη.

Ο Π.Θεοχάρης στη διάρκεια της θητείας του στα τέλη της δεκαετίας του 1970 (δε θυμούμαι ακριβώς πότε) είχε ήδη φροντίσει για την απόκτηση των τριών κτηρίων (Μεγάλο Αρσενάλι από το Δήμο, Παλιές Φυλακές από το Υπουργείο Παιδείας, Μέγαρο οδού Ζαμπελίου από Υπουργείο Πολιτισμού). Στη διαδικασία της παραχώρησης του τελευταίου, αλλά και τη διευκόλυνση των διαδικασιών για την παραχώρηση των υπολοίπων, είχα αναμιχθεί ενεργά από την πλευρά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Το σχέδιο φυσικά και προέβλεπε τη σταδιακή ολοκληρωμένη λειτουργία του στο Ακρωτήρι και είναι γνωστές οι προσπάθειες και του πατέρα σας για την απόκτηση αυτής της μεγάλης έκτασης. Ξεκίνησε όμως πρώτα το θέμα των διατηρητέων κτηρίων, που ήταν μια πιο άμεση και εύκολη λύση και είχε σχέση με άλλες, χρήσιμες για την πόλη παραμέτρους.

Προσωπικά φυσικά και δεν γνωρίζω για το τι και πως πάρθηκαν οι αποφάσεις από την τότε Κυβέρνηση, ούτε λεπτομέρειες από τις διάφορες συζητήσεις που υπήρξαν τότε και στο απώτερο παρελθόν. Έγιναν όμως-εξακολουθώ να πιστεύω καλώς- επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και είναι γνωστό το σκεπτικό του διορισμένου από αυτήν καθηγητή Π.Θεοχάρη, το οποίο "επέκτεινε" στη συνέχεια κατά πολύ ο διάδοχός του, χωρίς όμως να ανατρέψει το βασικό αρχικό σχεδιασμό. Υποθέτω ότι οι απόψεις και οι ενέργειες της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής δεν γινόταν ερήμην των δυο βασικότερων τότε παραγόντων των Χανιών, των οποίων η συμβολή στην υπόθεση είναι γνωστή.

Δε νομίζω πως ήταν λάθος οι απόψεις αυτές, απεναντίας πολλοί ως άτομα και φορείς τις είδαμε τότε λογικές και χρήσιμες και για την πόλη. Χρήσιμη εξάλλου και για το Πολυτεχνείο και για τον τόπο, θα ήταν και η στέγαση του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών για την Αναστήλωση κτηρίων, στο οποίο θα χρησίμευαν τα κτήρια αυτά, μετά την ανάπτυξη του Πολυτεχνείου στο Ακρωτήρι, κάτι που δυστυχώς δεν προχώρησε. Αυτό φάνηκε εξάλλου και από την τελευταία από όλες ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, που εξακολουθώ να πιστεύω πως μπορούσε να παραμείνει στα διατηρητέα κτήρια της πόλης (δική μου-και όχι μόνο-άποψη).

Η ακόμη παραπέρα σύνδεση του Πολυτεχνείου με τη λειτουργία Φοιτητικής Εστίας σε μια μεγάλη ομάδα από διάφορες κατηγορίες κτηρίων της παλιάς πόλης, είχε μια σημαντική διάσταση-σχεδόν προφητική-για τη ζωή και την εξέλιξή της, την οποία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η συζητούμενη "λύση". Σχετικό είναι και ένα έγγραφο, που βρήκα στο αρχείο μου και το οποίο σας κοινοποιώ, όπως επίσης και η αντίδρασή μου το 1994, με άρθρο μου στην εφημερίδα "Το Βήμα" για την εγκατάλειψη του σχεδίου από την τότε Διοίκηση και Κυβέρνηση (υποθέτω τη διαβάσατε).

Ξέρετε για κάποιους υπάρχει και η πόλη και ο συνδυασμός λύσεων. Αυτά για να διευκρινίσω ότι η ενασχόλησή μου με το θέμα δεν είναι ούτε πρόσφατη, ούτε μονομερής, ούτε προσωπική. Απλά λυπάμαι για τη για δεύτερη φορά αλλαγή της πολιτικής του Ιδρύματος σε ένα επί μέρους θέμα, το οποίο όμως αφορά στην πόλη και τους σχεδιασμούς του παρελθόντος. Και φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με την εξέλιξη του λαμπρού αυτού ιδρύματος στο Ακρωτήρι. Εξακολουθώ όμως να πιστεύω ότι "και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι".

Αλλά αυτό είναι πλέον παρελθόν και όχι η ουσία της-νομίζω-ενδιαφέρουσας συζήτησης που διεξάγεται και αφορά πλέον σε μια άλλη διάσταση της όλης υπόθεσης με τη ριζική αλλαγή χρήσης του χώρου.....

[gallery columns="2" ids="238084,238085"]

To άρθρο Επαληθεύει και ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης όσα γράφει ο “Αγώνας της Κρήτης”: 103 εκ. δραχμές το κόστος της παραχώρησης των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι – Έντονη συζήτηση με κατάθεση και άλλων εγγράφων εμφανίστηκε στον Αγώνας της Κρήτης.

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

Θ. Πατεράκης: Το αεροδρόμιο της Σητείας δεν πρόκειται να κλείσει (Ηχητικό)
Ο Σπίρτζης είπε ούτε λίγο-ούτε πολύ πως δεν έπρεπε να γίνει το έργο του αεροδρομίου στη Σητεία!
Κρήτη: Βρήκε χρήματα πάνω στο ΑΤΜ και τα παρέδωσε στην αστυνομία
Η Κρήτη τουριστικός προορισμός 365 ημέρες το χρόνο
Ο ΒΟΑΚ δεν θα φθάσει στην… Κάτω Ραχούλα!
Συνελήφθησαν διακινητές μεταναστών στην Κρήτη
Κρήτη: Αλλοδαπός μπήκε σε παιδικό σταθμό και έδειχνε πονηρά βίντεο στα παιδιά
Ο Δήμαρχος και το...αυτοκόλλητό του
Οι εργασίες για την κατασκευή του ΒΟΑΚ θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019
Ποιον εξυπηρετεί το αεροδρόμιο της Σητείας; Ο Υπουργός προβληματίστηκε…
Κρήτη: Βρέθηκε νεκρός άνδρας στην άκρη της Εθνικής Οδού
Θ.Πατεράκης: Δε θα αρκεστούμε σε γενικόλογες υποσχέσεις
58 Επαγγελματικοί Φορείς της Κρήτης Απαιτούν απο τον Πρωθυπουργό Ενιαίο ΒΟΑΚ
Ιδρύεται Ένωση Δημάρχων Κρήτης
Ανακοίνωση-Κάλεσμα για την αναγκαιότητα υλοποίησης του Β.Ο.Α.Κ. από Καστέλι έως Σητεία
Νέες εκδόσεις από τον Ταξιδευτή
Συνταγματική η επιβολή των υψηλών πριστίμων στους εργοδότες για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρωθυπουργό από την Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών για τον ΒΟΑΚ
Δεν θα συμμετέχουμε στην κυβερνητική φιέστα, λέει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Σητείας.
Εκπτώσεις στους εκπαιδευτικούς από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου
Ζητούν την επαναλειτουργία σχολών δίωξης ναρκωτικών
Η "ξεχασμένη" ασθένεια έγινε επιδημία και ... "χτύπησε" και στην Κρήτη
Ένας Κρητικός που δεν ξεχνά τον τόπο του (Photos)
"Κληρώνει" για την επιδότηση - Πόσα θα πάρουν οι δικαιούχοι
Στα αρχαία λατομεία του Πανασού...εκεί όπου οι βράχοι έχουν ιστορία τουλάχιστον από τη Μινωική Περίοδο
Το οδικό έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά θέλει 4 εκατ. € επισκευές
Στην Κρήτη για την 74η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου ο Παυλόπουλος
Μέχρι την Αμερική η αγανάκτηση για το φονικό ΒΟΑΚ
Κρήτη: Δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τη φάλαινα (Εικόνες)
Φθινοπωρινός καύσωνας θα «χτυπήσει» την Κρήτη
ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ-ΤΕΝΙΣ
Συντονίζονται οι αγρότες της Κρήτης, ψάχνονται οι Δήμαρχοι Λασιθίου για κινητοποιήσεις απέναντι στον Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για ΒΟΑΚ και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης
Τα μυστήρια της μινωικής Κρήτης
Αρναουτάκης : O ΒΟΑΚ είναι το έργο που αρχίζει από την Κίσσαμο και φτάνει στην Σητεία
Χάθηκαν 3 γαλάζιες σημαίες σε Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαο και Σητεία
Σοκ στην Κρήτη από τη δολοφονία με σφυρί ενός 24χρονου
Έβγα όξω απ’το γουάι φάι, Η γιαγιά σε καλεί να αλλάξεις τρόπο ζωής
ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε και σε ποιους καταβάλλονται οι πληρωμές των ενισχύσεων
Το τελευταίο τριήμερο διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 5.585 οχήματα και βεβαιώθηκαν 1.911 παραβάσεις
Ζευγάρι Ιταλών λάτρεψαν την Κρήτη και για ευχαριστώ ετοίμασαν ένα εντυπωσιακό βίντεο
Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα βρίσκεται ο Νομός Λασιθίου στις δηλώσεις αυθαιρέτων
Ο όσιος Ιωσήφ ο Ηγιασμένος απο τον Αζωκέραμο του δήμου Σητείας
Εκδρομή Π.Σ. Παρασπορίου στο Νομό Ρεθύμνου
Ρέθυμνο - Αναποδογύρισαν αυτοκίνητο για να κερδίσουν θέση στάθμευσης;
Στόχος η συνεργασία Ιεράπετρας, Αγ. Νικολάου και Σητείας για να μοιραστούν 10εκατ. ευρώ για έργα
Β. Κεγκέρογλου «Μόνο το 10% των κενών ειδικής αγωγής καλύπτεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νομός Λασιθίου»
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ Κ. ΦΡΑΤΖΟΛΑ ΒΑΣΙΛΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (Video)
Βραχάσι - Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη ήρθε στο φως
Αναπτυξιακές παρεμβάσεις-επενδύσεις σε Λασίθι και Ρέθυμνο
Χανιά - Κληρώνει σε πάρτι τη μοτοσικλέτα του γιατί δεν την αγοράζει κανείς!
Ποιος θυμάται το φρεσκαδόρο όπου φύλαγαν το περισσευούμενο φαγητό παλιά στην Κρήτη;
Καταληκτική ημερομηνία για την αντικατάσταση αδειών τεχνικών επαγγελμάτων.
«Τελευταία ευκαιρία» για τον Λεμπιδάκη τα 30 εκ. ευρώ, λένε οι απαγωγείς
Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τα τροχαία στην Κρήτη! (video)
Στους λογαριασμούς το υπόλοιπο της εξισωτικής αποζημίωσης!
Διεκδικούμε για το Λασίθι την αναπλήρωση του ελλείμματος των προηγούμενων χρόνων
Από 1η Ιανουαρίου το ελαιόλαδο στα εστιατόρια θα προσφέρεται εμφιαλωμένο
Δεσμεύσεις Μητσοτάκη για ΒΟΑΚ "από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία"
Απαντήσεις για το θέμα του ΒΟΑΚ στο νομό Λασιθίου μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (Video)
Καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο και από Δευτέρα με... ζακέτες
Σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη: Στην Κρήτη πρωτοπερπάτησε ο άνθρωπος!
Χωρίς επιδοτήσεις περίπου 100.000 αγρότες φέτος - video
Ο Χανιώτης που βρήκε και διέσωσε εξαφανισμένο τύπο της ορεινής φυλής βοοειδών της Κρήτης
Στον ορεινό όγκο πλέον η ανάπτυξη της Κρήτης
Συγκλονιστικό video με γουρούνα που καρφώθηκε σε στύλο (Video)
Κίνδυνος «μπλακ – άουτ» στην Κρήτη
Πρόσκληση για τη χρηματοδότηση έργων αγροτικής οδοποιίας στους Δήμους της Κρήτης
Το πρόγραμμα και τα εξεταστικά κέντρα για τις επαναληπτικές εξετάσεις
Τα αντανακλαστικά του δήμου για το θέμα του ΒΟΑΚ - Του Νίκου Καραμανωλάκη
Οι νέες ρυθμίσεις για τους μικρούς αποσταγματοποιούς ρακής
«Ένταξη όλου του ΒΟΑΚ στο φυσικό αντικείμενο για τις μελέτες που θα ανατεθούν»
ΒΟΑΚ 2 ταχυτήτων
Αγανακτισμένοι οι αμπελουργοί με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (Video)
Τα αρχαιότερα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, είναι σύγχρονα με της Κρήτης: 5.250 χρόνων!
Η Ελένη Πετρουλάκη ποζάρει με τις 4 κόρες της στην Κρήτη
Κρήτη: Η άλλη όψη του Μπάλου – Εικόνες που προβληματίζουν! (vid)
Κρητικία Πέππα ''Τα άχερα'' (Video)
Το συνέδριο, ο Τσίπρας και το Λασίθι
Εκατόμβη νεκρών στην Κρήτη - Σημεία καρμανιόλες
Σάρωσε η Τροχαία σε όλη την Κρήτη ... 1800 παραβάσεις σε δυο μέρες!
Τσουχτερά πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες ευζωίας των κατοικίδιων
Η ωραία Ελένη στηρίζει τον τόπο της
Δημοτικό συμβούλιο για τον ΒΟΑΚ ζητα η μείζων αντιπολίτευση του Δήμου Σητείας
"Βράζει" το Λασίθι για τον ΒΟΑΚ - video
Τα Εξεταστικά Κέντρα για τις Επαναληπτικές Εξετάσεις
Ετοιμάζουν "υποδοχή" στον Τσίπρα οι Λασιθιώτες - Ξεσηκώνονται για τον ΒΟΑΚ