Επιτέλους ιδρύθηκε Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας


Αντώνης Φώσκολος

Μετά την ομόφωνη έγκρισή της από τη Βουλή των Ελλήνων, η ίδρυση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στο Ακρωτήρι Χανίων Κρήτης που ανακοινώθηκε την 21 Ιανουαρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου Χανίων, ήταν μια πεφωτισμένη κίνηση. Η ανακοίνωση έγινε από τον διορατικό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Κώστα Φωτάκη. Το γεγονός πραγματοποιήθηκε παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Ν. Καλογερή και του δημάρχου Χανίων, κ. Αναστάσιου Βάμβουκα.

Η έδρα του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας θα είναι στο Πολυτεχνείο Κρήτης, θα κατασκευαστεί σε έναν χώρο 35 στρεμμάτων και θα υπάγεται στο διάσημο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ηρακλείου, του οποίου πρόεδρος είναι ο εξαίρετος καθηγητής Ν. Ταβερναράκης. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την επάνδρωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) με δέκα νέα πρόσωπα και την περαιτέρω χρηματοδότησή της με 500 εκατομ. ευρώ για νέες γεωφυσικές. Αυτά τα διαδοχικά γεγονότα δείχνουν σοφία και διορατικότητα, κάτι σπάνιο στη σημερινή μας ζωή.

Η σοφία βρίσκεται στο ότι τόσο οι πολιτικοί μας όσο και ο επιστημονικός κόσμος δεν αποδέχονται απλώς την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας. Επιτέλους, αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι η εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου είναι μονόδρομος για να βγει η χώρα από την οικονομική καταστροφή.

Για σχεδόν δέκα χρόνια η ανεργία υπερβαίνει το 1,1 εκατομ. (20%), χωρίς να συνεκτιμήσουμε ότι 450.000 άνεργοι έφυγαν στο εξωτερικό, ενώ το εξωτερικό μας χρέος αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Περιμένουμε από τον τουρισμό, τις κρουαζιέρες και τις επιδοτούμενες, από τον φτωχό ελληνικό λαό, ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) για να σωθεί η Ελλάδα. Εύχομαι να ξυπνήσουμε.


Εικόνα 1. Στόχοι πιθανών κοιτασμάτων νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης, ΕΔΕΥ 2017.

Η ανακοίνωση της δημιουργίας του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά, βασίστηκε στις επιστημονικές ανακοινώσεις του κυρίου Γ. Μπασιά που κατέδειξε δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης την ύπαρξη 16 κυρίων στόχων που πολύ πιθανόν να περιέχουν βιογενές φυσικό αέριο (εικόνα 1).

Παράλληλα όμως κατέδειξε και την ύπαρξη, από τις εταιρείες γεωφυσικών ερευνών ION και SPECTRUM, δύο υπερ-γιγαντιαίων στόχων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Λιβύης, περίπου τρία χιλιόμετρα από τη διαχωριστική ζώνη μεταξύ της ελληνικής και λιβυκής ΑΟΖ (εικόνα 2).

Η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου αυτών των υπερ-γιγαντιαίων στόχων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Λιβύης, θα γίνει με αγωγό(ους) που θα περνάνε μέσω του νομού Χανίων. Από τους 16 κύριους στόχους που βρίσκονται δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια της Κρήτης οι έντεκα βρίσκονται δυτικά, νοτιοδυτικά και νότια του νομού Χανίων. Από αυτούς, οι δέκα πρόκειται να ερευνηθούν από τις εταιρείες Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ. Η σύμβαση των παραχωρήσεων πρόκειται να υπογραφεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Διορατικότητα επιστημόνων

Ευχάριστη έκπληξη ήταν, επίσης, η διορατικότητα των επιστημόνων του Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ηρακλείου και ιδίως των καθηγητών Κ. Φωτάκη, φυσικού και νυν αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, και του προέδρου του Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Ηρακλείου, Ν. Ταβερναράκη, καθηγητή της μοριακής βιολογίας. Αυτοί οι διακεκριμένοι επιστήμονες απεφάσισαν, καίτοι δεν είναι γεωλόγοι πετρελαίου αλλά ούτε και μηχανικοί πετρελαίου, να ιδρύσουν το Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, βασιζόμενοι στα στοιχεία που τους έδωσε ο κ. Μπασιάς.

Όλη αυτή η ομάδα πιστεύει πλέον ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και γι’ αυτό επενδύουν εκατοντάδες εκατομμύρια στην κατασκευή, τον εξοπλισμό και την επάνδρωση του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας . Είναι πεπεισμένοι ότι η κάθοδος των εταιρειών πετρελαίου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων θα τους δώσει τη δυνατότητα να αντλήσουν μεγάλα ποσά χρημάτων, συμμετέχοντας σε κοινά με τις εταιρείες ερευνητικά προγράμματα για δεκάδες έτη.


Εικόνα 2. Εκτάσεις των στόχων σε σχέση με το ανακαλυφθέν κοίτασμα Ζόρ που έχει 30 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. (Πηγή. ΕΔΕΥ Α. Ε. Η. Κονοφάγος 2018).

Και, βεβαίως, αυτή η εξέλιξη είναι μια απάντηση στις φοβίες που προβάλλουν ορισμένοι περί τσουνάμι. Συγκεκριμένα, φοβούνται ότι η χερσαία Κρήτη θα γίνει Κρανίου Τόπος, όταν θα εκμεταλλευτούμε τα υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βρίσκονται 50-150 χιλιόμετρα νότια της Κρήτης ή ότι οι πιθανές διαφυγές φυσικού αερίου από κάποια αστοχία θα έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Το τσουνάμι όταν γίνει, -πέρασαν 3500 χρόνια από τότε που έγινε ένα- θα γεννηθεί 150 χιλιόμετρα βόρεια της Κρήτης, όπου υπάρχουν και τα υποθαλάσσια ηφαίστεια και θα καταστρέψει όλες τις παράκτιες πόλεις στη βόρειο Κρήτη.

Δεν θα καταστρέψει τις πλατφόρμες εξόρυξης και εκμετάλλευσης που θα βρίσκονται νότια της Κρήτης, δηλαδή στο Λιβυκό πέλαγος. Διότι, τα κύματα που θα δημιουργηθούν από το τσουνάμι που θα έρθει από το Αιγαίο, πρέπει να έχουν ύψος 2000 μέτρων, για να υπερπηδήσουν τα Λευκά όρη και τον Ψηλορείτη. Τέτοια ύψη κυμάτων δεν έχει καταγράψει ποτέ η ιστορία. Η δεύτερη φοβία, περί Κρανίου Τόπο, δείχνει έλλειψη γνώσεων.

Στον κόλπο του Μεξικού υπάρχουν πάνω από 4000 πλατφόρμες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενώ στον χερσαίο χώρο των ΗΠΑ εργάζονται σε καθημερινή βάση πάνω από 700 γεωτρύπανα, επί 365 μέρες τον χρόνο για τουλάχιστον 30 χρόνια. Είδε κανένας κάποια πολιτεία να γίνεται Κρανίου Τόπος; Είδε κανένας να γίνεται Κρανίου Τόπος η Νορβηγία, η Σκωτία, η Δανία, η Ολλανδία; Όχι. Τότε γιατί φοβερίζουμε τον κόσμο της Κρήτης;

Προς τι η εμπάθεια;

Τέλος, τι είναι αυτή η εμπάθεια για τις πιθανές διαφυγές φυσικού αερίου από μια γεώτρηση; Μεθάνιο κάτω από την Κρήτη εκλύεται επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Αυτό που μπορεί να το επιβεβαιώσει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Μεθάνιο σε καθημερινή βάση εκλύεται από την αποσύνθεση των κοπράνων των 140 εκατομμυρίων αιγοπροβάτων που έχει η Ελλάδα. Ναι έχουμε 150.000 στάνες*. Ας μπει κάποιος στο διαδίκτυο για να πληροφορηθεί. Μεθάνιο εκλύεται σε καθημερινή βάση από όλες τις χωματερές της Ελλάδας.

Μεθάνιο εκλύεται από όλες τις διασυνδέσεις που γίνονται μεταξύ των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και των κατοικιών των πόλεων της Ελλάδας. Έπαθε η Αθήνα κάποια οικολογική καταστροφή; Ας βάλουν οι υπηρεσίες ένα drone με συσκευή laser, για να δούμε πόσο φυσικό αέριο βγαίνει στην Αθήνα από τις συνδέσεις του φυσικού αερίου και μετά συζητάμε για τις πιθανές-απίθανες διαφυγές φυσικού αερίου από κάποια γεώτρηση. Έλεος με τη φοβία από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται νότια της Κρήτης και αργότερα με αυτά που υπάρχουν νότια των Δωδεκανήσων.

Ευελπιστώ ότι σύντομα θα δούμε τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ποσότητες του φυσικού αερίου που θα παραχθούν, σχετικά σύντομα, κάτω από την Κρήτη θα διοχετευτούν στις αγορές. Με αγωγούς ή ως υγροποιημένο φυσικό αέριο ή και με τους 2 τρόπους. Μια επαφή/ενημέρωση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με την ΕΔΕΥ θα είναι χρήσιμη. Και πιθανόν να ενδιαφερθεί και η ΔΕΗ, ούτως ώστε να δημιουργηθεί και τρίτο ενεργειακό κέντρο στην Ελλάδα, στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας όχι λιγνίτες, αλλά το υπεράφθονο ελληνικό καθαρό και πολύ φθηνό βιογενές αέριο που υπάρχει στην υπεράκτια Κρήτη.

Τα καλώδια που θα μεταφέρουν σε λίγο χρονικό διάστημα ρεύμα από την Πελοπόννησο και την Αττική στην Κρήτη θα μπορέσουν να μεταφέρουν στο μέλλον φθηνό ρεύμα από την Κρήτη στην Πελοπόννησο και την Αττική. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας του φυσικού αερίου και η Ελλάδα σε αυτήν την εποχή θα διαδραματίσει κυρίαρχο παγκόσμιο ρόλο, λόγω των αποθεμάτων της και των αποθεμάτων που θα ανακαλυφθούν στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου με αποτέλεσμα την εκθετική γεωπολιτική αναβάθμιση.

* Παγκοσμίως υπάρχουν 990 εκατομμύρια αγελάδες, ένα δισεκατομμύριο πρόβατα και 420 εκατομμύρια κατσίκες, τα περιττώματα των οποίων εκλύουν, σε ετήσια βάση, εκατομμύρια τόνους βιογενούς μεθανίου.


ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

Βρήκαν ποιοι έκλεψαν το λάδι
Φρικτός θάνατος ηλικιωμένου στα Χανιά
Σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του καρδιολόγου από τη Σητεία
Αρτεμισία: Αυτό το κρητικό βότανο καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα!
ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ
Τραγικός επίλογος στην Κρήτη: Νεκροί εντοπίστηκαν και οι τέσσερις αγνοούμενοι
Και ξαφνικά στο δρόμο μια...ελιά!
Αυτή είναι η τετραμελής οικογένεια που αγνοείται στην Κρήτη – Με αμείωτη ένταση παρά το σκοτάδι οι έρευνες για τους 4 αγνοούμενους (pics, vids)
Ὁ ἥρωας πού ἔκανε τό κορμί του κοντάρι γιά τήν σημαία
Συνελήφθη εκπαιδευτικός στην Ιεράπετρα, για ασέλγεια σε μαθήτριες!
ΕΚΤΑΚΤΟ: Βρέθηκε εξάρτημα ΙΧ – Ελέγχεται αν ανήκει στο όχημα με τους 4 αγνοούμενους στη Κρήτη (pics)
Με ναρκωτικά πιάστηκε 57χρονος
Με ηρωίνη συνελήφθη ένας 32χρονος
Θλίψη: Νεκρή πρίν απο λίγο η σπουδαία Ελληνίδα Βικτώρια Θεοδώρου
Εξπρές διαδικασίες για το νέο ΒΟΑΚ - Το Μάρτιο τα καλά νέα
Παίρνουν μέτρα για να μην εξαφανιστούν οι ασκορδουλάκοι
Η Χειρουργική Κλινική επέστρεψε στο δεύτερο όροφο
Δύο Ι.Χ έπεσαν σε ανοιχτό φρεάτιο στο δρόμο Μοίρες-Τυμπάκι
Συνάντηση στη Σητεία για την προστασία των Οικοσυστημάτων
Τροποποίησαν τα δρομολόγιά τους τα πλοία
ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: ΛΥΚΤΟΣ, ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ & ΚΡΗΤΙΚΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Συνάντηση Νίκου Καραμανωλάκη με τον Περιφερειάρχη Κρήτης
Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου - Δεν αναχώρησαν τελικά τα πλοία
Πότε και πώς θα παραχωρηθεί γη σε ανέργους και φτωχούς αγρότες
Συνάντηση για την ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε)
Η προτεινόμενη διάρθρωση του νέου πανεπιστημίου Κρήτης
Έρχονται 940 προσλήψεις για τη δακοκτονία
Ζημιές σε ελαιοκαλλιέργεια της Π.Ε. Ηρακλείου από μειωμένη παραγωγή- ακαρπία, λόγω ανομβρίας, απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου
Για 9η χρονιά «The Crete Trip 2019» για την ανάδειξη της κουλτούρας της Κρήτης
Στο εδώλιο το ζευγάρι των εραστών για τη δολοφονία του καρδιολόγου στη Σητεία
Κατηγορούμενος στο εδώλιο του κατηγορούμενου ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη (vid)
Κατηγορούμενος στο εδώλιο του κατηγορούμενου ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη (vid)
«Ευθύνεστε για την αποτυχία της δακοκτονίας και οφείλετε να εξασφαλίσετε αποζημίωση στους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημα»
«Έπεσαν έξω» οι εκτιμήσεις για την παραγωγή λαδιού
Εγκρίθηκε ο κανονισμός για τη διαχείριση του νερού άρδευσης
Ένα νέο είδος εισβολέα σκαθαριού εντόπισαν οι ερευνητές στην Κρήτη
Εμμανουήλ Τσουδερός -«Οραματίζομαι την Ελλάδα… μεγαλυτέραν και υπερήφανον, περιλαμβάνουσα και την Βόρειον ΄Ηπειρον, την Μακεδονίαν, την Θράκην, την Δωδεκάνησο και την Κύπρον»
Κρήτη: Θείος και ανηψιός τσακώθηκαν με αποτέλεσμα να πέσουν πιστολιές
Αποζημιώσεις για κακοκαιρία - λειψυδρία - 120.000 ευρώ σε δήμο της Κρήτης
Η συζήτηση
"Τελεσίγραφο" στους δήμους να στείλουν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ
Μεγάλη υστέρηση στις βροχοπτώσεις στην ανατολική σε σχέση με τη δυτική Κρήτη
Ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχου Λασιθίου σχετικά με τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Κρήτης
Νίκος Ξυλούρης -Ο «Αρχάγγελος» της ελληνικής μουσικής (βίντεο)
Στην Σητεία ο Στέλιος Παρλιάρος
Κατακόρυφα έπεσαν τα έσοδα από το λάδι, σημαντικό μέρος του προβλήματος οφείλεται στη δακοκτονία
Το ΤΕΙ να μείνει στην Σητεία
ΤΕΙ Σητείας- παίζουμε με τη φωτιά
Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Κουρουπάκης συμμετείχε σε ημεριδα της περιφέρειας Κρήτης προκειμένου νά ενημερωθεί γιά τά νέα προγράμματα πού αφορούν τήν διαχείρηση τών απορριμάτων από τούς Δήμους
Πιο κοντά στην υλοποίηση των υδατοδρομίων -Τι θα γίνει στην Κρήτη
Δήμαρχος Σητείας: «Πέφτει στο κενό η ευκαιρία να ενισχυθεί ο Ν. Λασιθίου»
Πως ... γεμίζει το Φράγμα Αποσελέμη - Εντυπωσιακό βίντεο!
Σημαντική εξέλιξη για τους αγρότες του Λασιθίου, γίνεται πράξη το μεταφορικό ισοδύναμο για την Κρήτη
Ένοχος ερήμην ο 46χρονος που έκαψε με... οξύ 6 εργάτες στο Λασίθι
Το πόρισμα της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ανάπτυξη του ΤΕΙ Κρήτης
Σάλος στα Χανιά: Επιχείρηση έκανε… “προξενιά” σε ηλικιωμένους και τους έτρωγε λεφτά
Ζαρός, ένα πανέμορφο και γραφικό κεφαλοχώρι του Ηρακλείου (pics)
Θρήνος για τον χαμό της 6χρονης στην Κρήτη – Τι είπε ο συντετριμμένος πατέρας της
Θρήνος για τον χαμό της 6χρονης στην Κρήτη – Τι είπε ο συντετριμμένος πατέρας της
Σε κλοιό της αφρικανικής σκόνης και πάλι η Κρήτη - Ποια θα είναι η πιο δύσκολη μέρα;
Πλήθος προσκυνητών στον Αγιο Ισίδωρο (Video)
Τελικά, πόσους τουρίστες θέλουμε; Τα προβλήματα & οι λύσεις για την Κρήτη
Διπλώματα Οδήγησης: Απέχουν οι Εξεταστές, σε απόγνωση οι Εκπαιδευτές(βιντεο-φωτο)
Δεύτερος γύρος ερευνών για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης
Απίστευτες εικόνες! Πήρε παραμάζωμα τραπέζια και καρέκλες στα Χανιά (pics)
Απίστευτες εικόνες! Πήρε παραμάζωμα τραπέζια και καρέκλες στα Χανιά (pics)
Αμπάς: O καταρράκτης που προκαλεί δέος! (βίντεο)
Μ. Χαιρέτης: Το σχέδιο της ΝΔ οδηγεί τον πρωτογενή τομέα σε μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας
Νέος αέρας ανανέωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση της ΝΔ!
Φεβρουάριος 2019: Καλό Μήνα!
Στα βιβλιάρια οι αποζημιώσεις για τους αγρότες - Ποιοι δεν θα πάρουν χρήματα
Κώστας Μουντάκης -Ό,τι άγγιζε του ‘δινε νέα πνοή κι ας είχε πίσω του παράδοση αιώνων
Μαρτυρία σοκ: Από τη σχιζοφρένεια στη μαύρη μαγεία και τους εξορκισμούς (vid)
Γιατί πουλάμε φθηνά το κρητικό ελαιόλαδο
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ... Καταλαμβάνουν Σχολεία για την Μακεδόνία...!!! 5 Σχολεία στα χέρια Ελλήνων Μαθητών...!
Χανιά: Αυτοθυσία ενός Λιμενικού – Έπεσε στα παγωμένα νερά για να σώσει έναν 71χρονο
Χανιά: Αυτοθυσία ενός Λιμενικού – Έπεσε στα παγωμένα νερά για να σώσει έναν 71χρονο
Γεώργιος Ψυχουντάκης – Βοσκός, ήρωας πολέμου και συγγραφέας, ο «Φειδιππίδης» της νεότερης ιστορίας
Δεν θα μείνει «λέπι»: Μαζική πώληση εκατοντάδων ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα ΛΟΓΩ ΦΟΡΩΝ – Τα «πάντα» στο «πιάτο» της Νέας Τάξης (ΒΙΝΤΕΟ)
Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου…
Πνίγηκαν 200 κατσίκες λόγω των έντονων βροχών στην Βιάννο
Επιτέλους ιδρύθηκε Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας
Δίκη Λεμπιδάκη: Αυτή είναι η πρόταση της εισαγγελέως για τους 12 της απαγωγής
Δίκη Λεμπιδάκη: Αυτή είναι η πρόταση της εισαγγελέως για τους 12 της απαγωγής
Mπλόκο αγροτών με ουρά από τρακτέρ στα Πραιτώρια
Απίστευτος “ντελιβεράς” στα Χανιά: Δείτε τι φόρτωσε στο μηχανάκι του (pics)
Απίστευτος “ντελιβεράς” στα Χανιά: Δείτε τι φόρτωσε στο μηχανάκι του (pics)