ΗΠΑ: Άγνωστες συμβάσεις που “μυρίζουν” στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

Γράφει ο Ιωάννης Αναστασάκης, αντιπτέραρχος ε.α.*

Οι αναφορές για την στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Από πολλούς αναλυτές συνδέεται η συνεργασία αυτή με τις αντίστοιχες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, λόγω των εξελίξεων στην Συρία.

Σε μία στρατηγική σχέση, η αμυντική – στρατιωτική συνεργασία είναι μία βασική συνιστώσα στην εξίσωση.

Υπάρχουν άραγε αποχρώσες ενδείξεις ή και αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι αυτή η στρατηγική συνεργασία είναι υπαρκτή και ισχυρή;
Συμβάσεις προμηθειών και συνεργασίας

Μία μέθοδος προσέγγισης είναι να μελετηθούν οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών (Department of Defence – DoD), οι οποίες επιλεγμένα αφορούν θέματα αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο Δεκέμβριο έγιναν οι ακόλουθες ανακοινώσεις:
Τεχνολογία της πληροφορικής (Information Technology)

Στις 19 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία CSRA LLC που ασχολείται με «τεχνολογία της πληροφορικής», γνωστή με τον διεθνή όρο Information Technology (ΙΤ) και είναι θυγατρική της General Dynamics, την γνωστή εταιρεία που κατασκευάζει και τα αεροσκάφη F-16.

Η General Dynamics πούλησε το 1993 τα δικαιώματα στην Lockheed Martin, ενώ το 1999 ασχολήθηκε και πάλι με εναέρια οχήματα.

Ανατέθηκε λοιπόν στην εταιρεία αυτή μία σύμβαση ύψους περίπου 79 εκατομμυρίων δολαρίων, που με τα επιπλέον options που προβλέπονται, το ύψος της σύμβασης μπορεί να φτάσει τα 160 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την σύμβαση, η ανάπτυξη του προγράμματος αποσκοπεί σε παροχή υπηρεσιών ΙΤ προς υποστήριξη του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού σε επιχειρήσεις εκτός Αμερικής OCONUS Naval Enterprise Network που σε σύντμηση αναφέρεται ως ONE-Net.

Το πρόγραμμα ONE-Net προσφέρει την δυνατότητα στους κυβερνήτες των αμερικανικών αλλά και των αιτούμενων συμμαχικών πλοίων (claimants), σε αποστολές εκτός των ΗΠΑ, να χρησιμοποιούν αδιάλειπτα αλλά και με απόλυτη ασφάλεια, τόσο αδιαβάθμητες όσο και απόρρητες (Secret) πληροφορίες μέσω διαδικτύου.

Η ανάπτυξη του προγράμματος αυτού θα γίνει από την συμβαλλόμενη εταιρεία σε επιλεγμένες ναυτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στη σύμβαση, θα γίνει σε ναυτικές βάσεις στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2020.

Οι δυνατότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε κάθε σύγχρονο οπλικό σύστημα, αλλά και η εν γένει λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και επομένως αντίληψη της διάταξης μάχης, είναι ουσιαστικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα.

Η επιλογή της Ελλάδας για την νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι βαρύνουσας στρατηγικής και επιχειρησιακής σημασίας, καλύπτοντας μάλιστα την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F-16

Στις 20 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η υπογραφή με την εταιρεία Lockheed Martin (LM), συμβολαίου ύψους περίπου 997 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το αντικείμενο του συμβολαίου αφορά την αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16 σε V-configuration.

Οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στο Texas και στην Αθήνα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου του 2027.

Το πρόγραμμα θα καλυφθεί οικονομικά κατά 100% από Foreign Military Sales (FMS) προς την Ελλάδα. Η προκαταβολή για την έναρξη του συμβολαίου προβλέπεται στα 488,5 εκατομμύρια.

Η παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης της σύμβασης έχει ανατεθεί στο Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (Air Force Life Cycle Management Center).

Είναι αντιληπτό, ότι με την υπάρχουσα σήμερα οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, η διάθεση των κεφαλαίων για την αναβάθμιση των αεροσκαφών θα ήταν δύσκολη έως αδύνατη.

Η κάλυψη του συμβολαίου κατά 100% από τα FMS είναι αδιάψευστη μαρτυρία της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, αλλά και της ιδιαίτερης βαρύτητας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην αποτρεπτική ισχύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο περιβάλλον της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx Close-In Weapon System (CIWS)

Στις 26 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η υπογραφή συμβολαίου ύψους 81 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία Raytheon Co, για την ενεργοποίηση επιλογής (option) από προηγούμενο συμβόλαιο, για μηχανολογική και τεχνική υποστήριξη του αεροπορικού συστήματος Phalanx CIWS.

Το όπλο αυτό, είναι ταχείας αντίδρασης (fast reaction) για προστασία σημείου (terminal defence), εναντίον πυραυλικών απειλών που πετούν είτε χαμηλά είτε ψηλά, με μεγάλη ταχύτητα και εκτελώντας ελιγμούς, οι οποίοι έχουν διαπεράσει όλη την υπόλοιπη αμυντική διάταξη, τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά.

Το Option αυτό καλύπτει τις ανάγκες διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων στην Ευρώπη είναι η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Ειδικά για την χώρα μας επισημαίνεται στο συμβόλαιο ότι το κόστος που της αναλογεί θα καλυφθεί αποκλειστικά από κονδύλια FMS. Το όπλο αυτό έχει την δυνατότητα αυτόνομα να αποκαλύπτει, να παρακολουθεί, να εμπλέκει και να καταστρέφει τις επερχόμενες απειλές.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του συμπληρωματικού αυτού συμβολαίου, προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2020.

Η Διοίκηση Ναυτικών Συστημάτων (Naval Sea Systems Command) είναι η αντισυμβαλλόμενη Αρχή.

Η δυνατότητα διασυνδεδεμένης όσο και αυτόνομης λειτουργίας του οπλικού αυτού συστήματος, το καθιστά ιδανικό για την προστασία σημείου, όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες δυνατότητες επιθετικών όπλων που αναπτύσσει η Τουρκία, όπως είναι τα οπλισμένα αεροχήματα (Attack UAVs) και οι πύραυλοι (missiles), το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι ιδανικό για την προστασία στόχων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως είναι για παράδειγμα τα κέντρα διοίκησης στα Ελληνικά νησιά.
Η Απονομή των ευσήμων

Η σημερινή κυβέρνηση επαίρεται ότι πέτυχε την στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που είναι παντελώς ψευδές.

Τούτο διότι, δεδομένων των συγκυριών και των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι δεδομένη και βασίζεται στην μακρά διαχρονική φιλία των δύο λαών, τα κοινά συμφέροντα, αλλά και της συμμαχικής σχέσης.

Οι λανθασμένες επιλογές αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, έφερε την χώρα στα πρόθυρα επιβολής κυρώσεων, λόγω ακριβώς αποφάσεων που εκλαμβάνονται ως υπόθαλψη της τρομοκρατίας.

Αμερικανοί υψηλόβαθμοι επίσημοι, έχουν επισημάνει επανειλημμένως και επισήμως τις παραβάσεις αυτές.

Αναλυτικά έχουν περιγραφεί από τον γράφοντα, σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 09 /02/2018 με τίτλο «Εθνικά Θέματα και κίνδυνος κυρώσεων κατά της Ελλάδας».

Οι εν ψυχρώ δολοφονίες στους δρόμους, που τρομοκρατούν τους πολίτες, ακόμα και η ελεύθερη κυκλοφορία στους δρόμους κατά συρροή δολοφόνων, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανοχής στην παραβατικότητα.

Οι έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς και να ζουν με αξιοπρέπεια. Η εκάστοτε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει αυτές τις συνθήκες στην Ελληνική κοινωνία.

* Ο αντιπτέραρχος (Ι) εα Ιωάννης Αναστασάκης, κατάγεται από το Οροπέδιο Λασιθίου. Είναι μέλος της ROSED (a pool of experts) που μελετά την «Ασφάλεια για την Οικονομική Ανάπτυξη» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

armyvoice.gr,defence-point.gr

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΖΙ! ΜΗΝΥΜΑ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΑΡΟ! ΒΙΝΤΕΟ-ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!
«Τσίμπησε» το λάδι – Χάος με τα ιστορικά δικαιώματα
Χανιά: Ζουν με τον κίνδυνο να φύγει η γη κάτω από τα πόδια τους (vid, pics)
Αίσιο τέλος η περιπέτεια των δύο τεχνικών στο Οροπέδιο Λασιθίου – Απεγκλωβίστηκαν από υψόμετρο 1.587 μέτρων (vid, pics)
Προσλήψεις στην Κρήτη: Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2019
Αλλαγή δρομολογίων του Πρέβελης λόγω κακοκαιρίας
Οι χοχλιοί της Κρήτης
Επιδείνωση καιρού
Συνεχίζεται η «κοκορομαχία» για το καλώδιο της Κρήτης
Πρωτιά της Κρήτης στα ύψη βροχής - Πού έβρεξε περισσότερο
Ο καταξιωμένος δεξιοτέχνης λυράρης Κωστής Παπουτσάκης στην Σητεία (video)
Πρεμιέρα για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές
Επιδείνωση του καιρού - Στα 600 μέτρα χιόνια στην Κρήτη
Είσαι γεννημένος το 2001; Για πέρασε από την Στρατολογία
Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κρήτη
4,6 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας
Τα δίκτυα φυσικού αερίου δε θα έρθουν στην Κρήτη
Παραμένουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της Κρήτης
Αλλαγή δρομολογίων πλοίου Πρέβελης
Έρχεται το νέο κύμα κακοκαιρίας «Υπατία» από την Τετάρτη
Το ΤΕΙ Κρήτης γίνεται Πανεπιστήμιο
Κατάρτιση συνδυασμών εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων
«Φεύγει» ο χιονιάς - Αλλάζει ο καιρός στην Κρήτη
Φρικτό τροχαίο δυστύχημα στην Ιεράπετρα με νεκρό και τραυματίες (pic)
Ηράκλειο - Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων: «Κανένας "ντελιβεράς" στο δρόμο με κακοκαιρία»
Το έστρωσε στο Οροπέδιο Λασιθίου με 30 πόντους χιόνι - Ολονύκτια κινητοποίηση (Video)
Επιδοτήσεις: Στο ειδικό καθεστώς οι αγρότες με ποσό κάτω των 5.000 €
Χωρίς το Λασίθι ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε τους πρώτους υποψηφίους Δημάρχους
"Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ" στην Σητεία
Κακοκαιρία: Πότε και που θα χτυπήσει την Κρήτη με χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο
Κοπή πίτας στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου
Προσοχή στα αιγοπρόβατα λόγω κακοκαιρίας
Για Σητεία πετούσαν... στο Ηράκλειο προσγειώθηκαν!
Όχι άλλες μπαλοθιές - Το «έθιμο»που σκοτώνει στην Κρήτη
Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του Πρέβελης
Συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Συνέλευσης της ΝΟΔΕ Λασιθίου, παρουσία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης
Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων στο νομό Λασιθίου
Η Κρήτη ξεδίψασε με το νερό που έπεσε
«Πληγή» για την Κρήτη οι μπαλωθιές και οι «αδέσποτες» σφαίρες
Αλλαγή δρομολογίων του "Πρέβελης" λόγω κακών καιρικών συνθηκών
Κακοκαιρία: Καταιγίδες και πολλά μποφόρ στην Κρήτη
Κρήτη - Ολόκληρο τμήμα από βουνό έπεσε στον ΒΟΑΚ
Κοριτσάκια τα πρώτα μωρά για το 2019 στην Κρήτη
Ηράκλειο: Πήγαινε στο αυτοκίνητό του και σφηνώθηκε σφαίρα στον ώμο του
Κρήτη: Ψάρι καταβροχθίζει μέταλλο – Σε απόγνωση οι ψαράδες (vid)
Κλείνει μια κακή χρονιά για το λάδι της Κρήτης
Στα δόντια του λαγοκέφαλου – Βίντεο με το ψάρι να καταβροχθίζει μέταλλο
Ανομίας συνέχεια: Έκοψαν τις ελιές, πήραν και τα ξύλα!
Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
2018: Η χρονιά της ξηρασίας - Σε απόγνωση οι Κρητικοί παραγωγοί
Ποδαρικό με βροχές, χιόνια στα ορεινά και βοριάδες θα κάνει στην Κρήτη το 2019!
Και δήμοι της Κρήτης στη λίστα όσων χρηματοδοτούνται για τα αδέσποτα ζώα
Από το «Ξα μου» στο ... όφου!
Εξισωτική αποζημίωση: Από 10 Ιανουαρίου ξεκινούν οι ενστάσεις
Οι αμαζόνες της Κρήτης που ρίχτηκαν στον αγώνα των Κρητών και πάλεψαν για την απελευθέρωση
Κρήτη - Του έκοψαν πάνω από 100 ρίζες ελιές - Εικόνες που προκαλούν θλίψη!
Καταγγελία: Φορτώνουν στο δάκο όλες τις καταστροφές στις ελιές
Δίχως τέλος οι τραγωδίες: Έδωσε τέλος στη ζωή του πριν λίγο ανήμερα των Χριστουγέννων
Νέο φρικτό τροχαίο στην Κρήτη: Ένας στην εντατική και άλλοι τρεις τραυματίες μετά από εγκλωβισμό
Ψάχνουν την επιδότηση για τον θρυμματιστή λιόκλαδων
Παραδίδεται το έργο Γούρνες - Χερσόνησος
Ζερβάκης Γιώργος: Ερώτηση προς τον Κο Περιφερειάρχη Κρήτης για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών στο Γούδουρα.
Ο Κήπος των αληθινών ευχών στη Σητεία κάνει τη μεγαλύτερη του ευχή. »Να γίνει καλά ο Γιώργος και να γυρίσει στην οικογένεια του»
Οι ΔΟΥ στις 2,3 και 4 Ιανουαρίου δεν θα πραγματοποιήσουν συναλλαγές με το κοινό
Επιδοτήσεις: Τι ισχύει με το ακατάσχετο;
Ευχές από το Τμήμα Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ
Αλ. Μαρκογιαννάκης: Γιατί εξαιρείται η Κρήτη από το μεταφορικό ισοδύναμο
Μόνο στην Κρήτη: Άγιος Βασίλης σε αγροτικό 4×4 «ντυμένο» με Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια!
Απίστευτο! Εργοδότης πήγε στο σπίτι εργαζόμενης και πήρε πίσω το «δώρο»
Μπαίνουν οι επιδοτήσεις με... ακατάσχετο για τους αγρότες
Ύστατη προσπάθεια στην Κρήτη για τον καθορισμό του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων
Μανούσος Κούνδουρος -Εμπνευστής της ιδέας της πλήρους αυτονόμησης της Κρήτης
Κοιτάσματα-«μαμούθ» στην Κρήτη: «200 δισ. ευρώ η αξία» – «Μυρίζονται» χρήμα & θέλουν να βάλουν χέρι οι Τούρκοι – Ηχητικό
Αναβλήθηκε η δίκη των «4» για τον μινωικό κούρο αξίας... 1,3 εκατ. ευρώ
Σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου
Κρήτη: «Φρενάρει» ο τουρισμός για το 2019 μετά τα απανωτά ρεκόρ
Παραλίγο τραγωδία στη Κρήτη: Βράχια προκάλεσαν τροχαίο 2 αυτοκινήτων (pics)
Ηλ. Κονοφάγος: Η στόχευση της Τουρκίας με τους χάρτες «ιδιοκτησίας» των ¾ της Κρήτης
Τα αγριόχορτα της Κρήτης και η διατροφική τους αξία
Συνέχεια στο «πόκερ» γύρω από το καλώδιο
4 στο εδώλιο για την αρχαιοκαπηλία του αμύθητης αξίας μινωικού κούρου
Ευθύμιος Καούδης -Ένας Κρητίκαρος Μακεδονομάχος
Οι υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής στο νομό Λασιθίου
Πώς βγήκε η φράση «Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου;» Τι σχέση έχει με την Ενετοκρατία στην Κρήτη
Διακοπή στη δίκη για την αρχαιοκαπηλία του μινωικού κούρου αξίας 1,3 εκατ. ευρώ
Ενημερωτική εκδήλωση παρουσίασης του έργου «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ – GEOTOURISM IN INSULAR GEOPARKS».
Λαδοκουραμπιέδες -Νηστίσιμοι κρητικοί κουραμπιέδες!