ΗΠΑ: Άγνωστες συμβάσεις που “μυρίζουν” στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

Γράφει ο Ιωάννης Αναστασάκης, αντιπτέραρχος ε.α.*

Οι αναφορές για την στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Από πολλούς αναλυτές συνδέεται η συνεργασία αυτή με τις αντίστοιχες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, λόγω των εξελίξεων στην Συρία.

Σε μία στρατηγική σχέση, η αμυντική – στρατιωτική συνεργασία είναι μία βασική συνιστώσα στην εξίσωση.

Υπάρχουν άραγε αποχρώσες ενδείξεις ή και αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι αυτή η στρατηγική συνεργασία είναι υπαρκτή και ισχυρή;
Συμβάσεις προμηθειών και συνεργασίας

Μία μέθοδος προσέγγισης είναι να μελετηθούν οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών (Department of Defence – DoD), οι οποίες επιλεγμένα αφορούν θέματα αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο Δεκέμβριο έγιναν οι ακόλουθες ανακοινώσεις:
Τεχνολογία της πληροφορικής (Information Technology)

Στις 19 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία CSRA LLC που ασχολείται με «τεχνολογία της πληροφορικής», γνωστή με τον διεθνή όρο Information Technology (ΙΤ) και είναι θυγατρική της General Dynamics, την γνωστή εταιρεία που κατασκευάζει και τα αεροσκάφη F-16.

Η General Dynamics πούλησε το 1993 τα δικαιώματα στην Lockheed Martin, ενώ το 1999 ασχολήθηκε και πάλι με εναέρια οχήματα.

Ανατέθηκε λοιπόν στην εταιρεία αυτή μία σύμβαση ύψους περίπου 79 εκατομμυρίων δολαρίων, που με τα επιπλέον options που προβλέπονται, το ύψος της σύμβασης μπορεί να φτάσει τα 160 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την σύμβαση, η ανάπτυξη του προγράμματος αποσκοπεί σε παροχή υπηρεσιών ΙΤ προς υποστήριξη του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού σε επιχειρήσεις εκτός Αμερικής OCONUS Naval Enterprise Network που σε σύντμηση αναφέρεται ως ONE-Net.

Το πρόγραμμα ONE-Net προσφέρει την δυνατότητα στους κυβερνήτες των αμερικανικών αλλά και των αιτούμενων συμμαχικών πλοίων (claimants), σε αποστολές εκτός των ΗΠΑ, να χρησιμοποιούν αδιάλειπτα αλλά και με απόλυτη ασφάλεια, τόσο αδιαβάθμητες όσο και απόρρητες (Secret) πληροφορίες μέσω διαδικτύου.

Η ανάπτυξη του προγράμματος αυτού θα γίνει από την συμβαλλόμενη εταιρεία σε επιλεγμένες ναυτικές βάσεις σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται στη σύμβαση, θα γίνει σε ναυτικές βάσεις στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2020.

Οι δυνατότητες που προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε κάθε σύγχρονο οπλικό σύστημα, αλλά και η εν γένει λήψη πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο και επομένως αντίληψη της διάταξης μάχης, είναι ουσιαστικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα.

Η επιλογή της Ελλάδας για την νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι βαρύνουσας στρατηγικής και επιχειρησιακής σημασίας, καλύπτοντας μάλιστα την Τουρκία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F-16

Στις 20 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η υπογραφή με την εταιρεία Lockheed Martin (LM), συμβολαίου ύψους περίπου 997 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το αντικείμενο του συμβολαίου αφορά την αναβάθμιση 84 αεροσκαφών F-16 σε V-configuration.

Οι εργασίες αναβάθμισης θα πραγματοποιηθούν στο Texas και στην Αθήνα και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου του 2027.

Το πρόγραμμα θα καλυφθεί οικονομικά κατά 100% από Foreign Military Sales (FMS) προς την Ελλάδα. Η προκαταβολή για την έναρξη του συμβολαίου προβλέπεται στα 488,5 εκατομμύρια.

Η παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης της σύμβασης έχει ανατεθεί στο Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (Air Force Life Cycle Management Center).

Είναι αντιληπτό, ότι με την υπάρχουσα σήμερα οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, η διάθεση των κεφαλαίων για την αναβάθμιση των αεροσκαφών θα ήταν δύσκολη έως αδύνατη.

Η κάλυψη του συμβολαίου κατά 100% από τα FMS είναι αδιάψευστη μαρτυρία της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, αλλά και της ιδιαίτερης βαρύτητας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην αποτρεπτική ισχύ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο περιβάλλον της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx Close-In Weapon System (CIWS)

Στις 26 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η υπογραφή συμβολαίου ύψους 81 εκατομμυρίων δολαρίων με την εταιρεία Raytheon Co, για την ενεργοποίηση επιλογής (option) από προηγούμενο συμβόλαιο, για μηχανολογική και τεχνική υποστήριξη του αεροπορικού συστήματος Phalanx CIWS.

Το όπλο αυτό, είναι ταχείας αντίδρασης (fast reaction) για προστασία σημείου (terminal defence), εναντίον πυραυλικών απειλών που πετούν είτε χαμηλά είτε ψηλά, με μεγάλη ταχύτητα και εκτελώντας ελιγμούς, οι οποίοι έχουν διαπεράσει όλη την υπόλοιπη αμυντική διάταξη, τόσο στην θάλασσα όσο και στην ξηρά.

Το Option αυτό καλύπτει τις ανάγκες διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων στην Ευρώπη είναι η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Ειδικά για την χώρα μας επισημαίνεται στο συμβόλαιο ότι το κόστος που της αναλογεί θα καλυφθεί αποκλειστικά από κονδύλια FMS. Το όπλο αυτό έχει την δυνατότητα αυτόνομα να αποκαλύπτει, να παρακολουθεί, να εμπλέκει και να καταστρέφει τις επερχόμενες απειλές.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του συμπληρωματικού αυτού συμβολαίου, προβλέπεται να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2020.

Η Διοίκηση Ναυτικών Συστημάτων (Naval Sea Systems Command) είναι η αντισυμβαλλόμενη Αρχή.

Η δυνατότητα διασυνδεδεμένης όσο και αυτόνομης λειτουργίας του οπλικού αυτού συστήματος, το καθιστά ιδανικό για την προστασία σημείου, όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες δυνατότητες επιθετικών όπλων που αναπτύσσει η Τουρκία, όπως είναι τα οπλισμένα αεροχήματα (Attack UAVs) και οι πύραυλοι (missiles), το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα είναι ιδανικό για την προστασία στόχων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, όπως είναι για παράδειγμα τα κέντρα διοίκησης στα Ελληνικά νησιά.
Η Απονομή των ευσήμων

Η σημερινή κυβέρνηση επαίρεται ότι πέτυχε την στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που είναι παντελώς ψευδές.

Τούτο διότι, δεδομένων των συγκυριών και των γεγονότων στην Ανατολική Μεσόγειο, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι δεδομένη και βασίζεται στην μακρά διαχρονική φιλία των δύο λαών, τα κοινά συμφέροντα, αλλά και της συμμαχικής σχέσης.

Οι λανθασμένες επιλογές αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, έφερε την χώρα στα πρόθυρα επιβολής κυρώσεων, λόγω ακριβώς αποφάσεων που εκλαμβάνονται ως υπόθαλψη της τρομοκρατίας.

Αμερικανοί υψηλόβαθμοι επίσημοι, έχουν επισημάνει επανειλημμένως και επισήμως τις παραβάσεις αυτές.

Αναλυτικά έχουν περιγραφεί από τον γράφοντα, σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 09 /02/2018 με τίτλο «Εθνικά Θέματα και κίνδυνος κυρώσεων κατά της Ελλάδας».

Οι εν ψυχρώ δολοφονίες στους δρόμους, που τρομοκρατούν τους πολίτες, ακόμα και η ελεύθερη κυκλοφορία στους δρόμους κατά συρροή δολοφόνων, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής ανοχής στην παραβατικότητα.

Οι έλληνες πολίτες έχουν δικαίωμα να αισθάνονται ασφαλείς και να ζουν με αξιοπρέπεια. Η εκάστοτε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει αυτές τις συνθήκες στην Ελληνική κοινωνία.

* Ο αντιπτέραρχος (Ι) εα Ιωάννης Αναστασάκης, κατάγεται από το Οροπέδιο Λασιθίου. Είναι μέλος της ROSED (a pool of experts) που μελετά την «Ασφάλεια για την Οικονομική Ανάπτυξη» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

armyvoice.gr,defence-point.gr

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

Ο Δίκταμος, ένα σπουδαίο βότανο της Κρήτης
Προβληματισμός από την αστάθεια στην τιμή του ελαιολάδου - Επηρεάζουν καιρός και ασθένειες
Ιεράπετρα - Μετά από 28 ώρες βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ για τον 43χρονο που «πνίγηκε» με τροφή
Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη
Σητεία – Δυνατός σεισμός ανατολικά της Κρήτης!
Στο έγκλημα οδήγησαν οι κτηματικές διαφορές
Στο έγκλημα οδήγησαν οι κτηματικές διαφορές
Γιατί πρέπει να γελάμε με τους χάρτες της …”τουρκικής Κρήτης”! Βίντεο
Η ανακοίνωση ΔΕΔΔΗΕ – ΔΕΗ για τη γενική διακοπή ρεύματος στην Κρήτη
23 Χανιώτικες επιχειρήσεις στην 3η FoodExpo
Σύμβαση με το ΙΤΕ για το διαδίκτυο υπογράφει ο δήμος Ηρακλείου
Σύμβαση με το ΙΤΕ για το διαδίκτυο υπογράφει ο δήμος Ηρακλείου
Έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα - Μπλακ άουτ στην Κρήτη
Η παραίσθηση που κράτησε ζωντανό τον Νορβηγό που χάθηκε στα Λευκά Όρη
Υψηλός ανταγωνισμός στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου- Τα προϊόντα που διακρίθηκαν
Άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ οι κόμβοι Αρκαλοχωρίου και Κουνάβων!
Οδικά έργα προϋπολογισμού 550.000 ευρώ στους δήμους Αποκορώνου και Αμαρίου
Άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ οι κόμβοι Αρκαλοχωρίου και Κουνάβων!
Ικανοποίηση στη Μονή Τοπλού για το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση
Το λάδι της Κριτσάς εντυπωσίασε στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης
Οδικά έργα προϋπολογισμού 550.000 ευρώ στους δήμους Αποκορώνου και Αμαρίου
Ποια είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται για τους πρόσφυγες
Έρχεται στην Κρήτη σκόνη από την Αφρική- Πώς θα προφυλαχθείτε
Έρχεται στην Κρήτη σκόνη από την Αφρική- Πώς θα προφυλαχθείτε
«Ο ρόλος της Κρήτης στο προσφυγικό»- Τι είπαν οι Δήμαρχοι με τον Γιάννη Μουζάλα
«Ο ρόλος της Κρήτης στο προσφυγικό»- Τι είπαν οι Δήμαρχοι με τον Γιάννη Μουζάλα
Nέα αναβολή στη δίκη των δώδεκα για τη νέα παραλιακή στη Νέα Αλικαρνασσό
Ο Δήμος Σητείας καλεί τους δημότες να στηρίξουν οικονομικά το 8 μηνών κοριτσάκι του αδικοχαμένου Κ. Γιαννακάκη
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον δρόμο της Μεσαράς - Έως 13 Απριλίου η γέφυρα στο Χαμέζι
Οι 51 πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης (Video)
Στη Σητεία το 44ο Προσυνέδριο των Πολιτιστικών Κέντρων ΟΤΕ Κρήτης και Νήσων
Σοκάρει η επιστολή που έγραψε ο 17χρονος μαθητής πριν αυτοκτονήσει – “Λυπάμαι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω αλλά…”
Σοκάρει η επιστολή που έγραψε ο 17χρονος μαθητής πριν αυτοκτονήσει – “Λυπάμαι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω αλλά…”
Οι στοιχειωμένοι θησαυροί της Κρήτης…
Αντιδρά η Τουρκία στην εγκατάσταση ραντάρ στην Κρήτη
Εφαρμόζουν το σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα» οι Τούρκοι: Κομάντος SAS άπλωσαν την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας
Εφαρμόζουν το σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα» οι Τούρκοι: Κομάντος SAS άπλωσαν την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας
Τον Μάρτιο του... 2020 η δίκη για τον Μινωικό Κούρο αξίας 1,3 εκ. €
Μαθήτρια από τη Σητεία βραβεύθηκε στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό
Πατέρας ζητά τη βοήθεια των κρητικών, για το παιδί του (Video)
Οι ελιγμοί του τρόμου σε δρόμους «κόλαση» στην Κρήτη (Video)
Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Στην αντεπίθεση πέρασε η EuroAsia Interconnector
Ελπίδες για την τσικουδιά - Ανάμικτα αισθήματα για τους καζανάρηδες
Επιτυχίες του Συλλόγου Αντισφαίρισης Σητείας στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Τένις Ε3
Σήμερα η δίκη για τον μινωικό κούρο του 1,3 εκατ. ευρώ
Καζάνι που βράζει η Κρήτη - "Εξαφανίζεται" η ρακή
Χτύπησε τον γιο του επειδή δεν ήπιε την… κούπα
«Εξαφανίζουν» τη ρακή – Αφαιρούν τη λέξη τσικουδιά
Οπλοκατοχή στην Κρήτη – Η εκπομπή “360°” συναντούν στα χωριά της Κρήτης ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με τα όπλα (vid)
Οπλοκατοχή στην Κρήτη – Η εκπομπή “360°” συναντούν στα χωριά της Κρήτης ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με τα όπλα (vid)
Ο 25χρονος Μάριος από το Ηράκλειο Κρήτης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
Ο 25χρονος Μάριος από το Ηράκλειο Κρήτης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
Κρητικοπούλα τραγουδά «Ερωτόκριτο» στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)
Λάδι: Μειωμένη η παραγωγή στην Κρήτη - «Σαρώνει» η Ισπανία
Νέα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων – Τους ζητούν μεγάλα ποσά για δήθεν τροχαία
Ο καιρός στην Κρήτη - Επιτέλους... άνοιξη
Αυτό είναι το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης
Αλλαγές στο ανάγλυφο της Κρήτης προκάλεσαν οι βροχές
Παράταση για τις δηλώσεις ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο στο νομό Λασιθίου
Υπόμνημα ΣΕΔΗΚ για ριζική λύση του προβλήματος της Δακοκτονίας
Θα είναι μια δύσκολη χρονιά από άποψη πυρκαγιών το 2019 για το νομό Λασιθίου
Κεφαλή Μινώταυρου 7.000 χρόνων βρέθηκε στην Σερβία! Η «λατρεία των βουκρανίων» από την Κρήτη και την Θράκη στα κεντρικά Βαλκάνια
Νεαρή ΑμΕΑ “τιμώρησε” οδηγό που της απέκλεισε την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο!
Ο εμβολιασμός στα φαρμακεία «άναψε φωτιές» μεταξύ γιατρών & φαρμακοποιών Κρήτης
“Πάτωσε η Περιφέρεια Κρήτης στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ”
Αυτός είναι ο 48χρονος παιδόφιλος της Κρήτης – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Αυτός είναι ο 48χρονος παιδόφιλος της Κρήτης – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Το Brexit «χτυπά» την Κρήτη: Οι συνέπειες σε προϊόντα και τουρισμό
Τα κρητικά προϊόντα στα ξενοδοχεία του νησιού
Πρόγραμμα για αειφόρο τουρισμό στην Κρήτη
Σοκαριστικό τροχαίο στην Κρήτη: Χαροπαλεύει η μητέρα – Τραυματισμένα δυο παιδιά (pic)
200.000 τόνους σταφίδας με... κλήματα από την Κρήτη έβγαλαν οι Κινέζοι
Διαδοχικές αλλαγές στο σκηνικό του καιρού αυτή την εβδομάδα
Σεισμός με το καλημέρα στην Κρήτη
Θα πωλούν την τσικουδιά τους χωρίς μεσάζοντες οι Κρητικοί
Προσοχή στους δρόμους το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας -Στήνει μπλόκα η ΕΛ.ΑΣ
Έγκλημα Σητεία: Αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες ο φερόμενος συζυγοκτόνος
Τέσσερις Ιεραπετρίτισες εξηγούν γιατί είναι... απίθανο πλάσμα η γυναίκα
Απολογείται σήμερα ο 36χρονος Σητειακός
Γέφυρα με τη Γερμανία τα κρητικά προϊόντα
‘Πονοκέφαλο’ προκαλεί το Κτηματολόγιο – Τρίμηνη παράταση
Το Εμιράτο της Κρήτης -Η απελευθέρωση από τους Άραβες
Εμημέρωση και προληπτικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Επιδότηση ενοικίου: Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τους δικαιούχους
Τσέχοι στην Κρήτη - Μια νέα αγορά για τον κρητικό τουρισμό
Σπαρακτική μαρτυρία της αδερφής της Κατερίνας: «Την απειλούσε με μαχαίρια»
Στα 200 εκατ. € οι ζημιές από την πρωτόγνωρη θεομηνία που «χτύπησε» την Κρήτη!