Κοιτάσματα-«μαμούθ» στην Κρήτη: Η κυβέρνηση «σαμποτάρει» τις έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ – Σε «λήθαργο» το Μαξίμου & ο «χρυσός» περιμένει


Την ίδια στιγμή που η Κύπρος διευκολύνει τις έρευνες κολοσσών όπως η Exxon Mobil, με αποτελέσματα σαν την πετυχημένη ανακάλυψη στο κοίτασμα “Γλαύκος”, στον αντίποδα η Ελλάδα τις υπονομεύει.


Η ελληνική κυβέρνηση έχει στο περίμενε την κοινοπραξία των ενεργειακών κολοσσών παρά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά από τις ανακοινώσεις για την ανακάλυψη-«γίγαντα» στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται πως το ΥΠΕΝ θα ενεργοποιηθεί και θα ξεπαγώσει τις διαδικασίες για την Κρήτη.
Το γιατί όμως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει έγκριση για έναρξη των ερευνών, παρόλο που οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Οι ποσότητες που εκτιμάται πως υπάρχουν στην Κρήτη είναι τεράστιες, ενώ και ο αγωγός EastMed που θα περάσει από την περιοχή αναβαθμίζουν άρδην την Ελλάδα στην παγκόσμια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες με τη Κρήτη, όπου η κοινοπραξία Total – Exxon Mobil – ΕΛΠΕ, παρ’ότι τυπικά δεν φαίνεται να υπάρχουν εκκρεμότητες, εντούτοις αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει την ερευνητική της δραστηριότητα.
Τουλάχιστον επί δύο μήνες, η “Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” (ΣΜΠΕ) για τις έρευνες στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κάθεται και περιμένει, σε κάποιο γραφείο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, παρ’ ότι η υποβολή των παρατηρήσεων και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2018.

Ουδείς γνωρίζει γιατί αυτό συμβαίνει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως οι δήμοι και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν καταθέσει εδώ και καιρό τα σχόλιά τους, επομένως η δημόσια διαβούλευση, έχει τελειώσει, και εμφανής λόγος καθυστέρησης δεν υπάρχει.
Εντούτοις η μελέτη παραμένει κολλημένη σε κάποιο γραφείο του ΥΠΕΝ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των επενδυτών, που βλέπουν πόσο διαφορετικά τους αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ερωτήσεις γιατί καθυστερεί η έγκριση της ΣΜΠΕ έχουν απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη στελέχη τόσο της Exxon Mobil, όσο επίσης της Total και των ΕΛΠΕ, και όλοι έχουν πάρει καθησυχαστικές απαντήσεις. Η μελέτη ωστόσο δεν λέει να ξεκολλήσει από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου.
“Είμαστε ενθουσιασμένοι αλλά… περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις από την ελληνική κυβέρνηση”, είχε δηλώσει το Δεκέμβριο προφανώς ενοχλημένος ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Τρίσταν Άσπρει, ο οποίος επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους είχε εξηγήσει ότι το σχήμα αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τις έρευνες.
ΠΡΟΚΡΙΜΑ
Τα παραπάνω είναι η αρνητική όψη του νομίσματος από τη σύγκριση Ελλάδας-Κύπρου. Η επιτυχία ωστόσο στο κοίτασμα “Γλαύκος” έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την “ελληνική διάσταση” του θέματος, όπως εκτιμούν άνθρωποι του χώρου των υδρογονανθράκων.
Εφόσον η ελληνική δημόσια διοίκηση κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, η ανακάλυψη στο “Γλαύκο” θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ενθαρρυντικό πρόκριμα για τους ερευνητικούς στόχους στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως για την περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, όπως αναφέρεται στοenergypress.
Ο βασικός λόγος είναι ότι από τις μέχρι τώρα σεισμικές έρευνες έχουν διαπιστωθεί γεωλογικές ομοιότητες των ελληνικών στόχων, όπου τα βάθη είναι εξίσου μεγάλα (3.000 χλμ στη Κρήτη) με εκείνους της Κυπριακής ΑΟΖ (2.000 χλμ) που δίνουν θετικά αποτελέσματα. Βεβαίως η πυκνότητα των σεισμικών ερευνών που έχουν γίνει στα ελληνικά νερά δεν είναι τέτοια που να παρέχει πλήρη εικόνα, ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό ενδεικτική.
Ο δεύτερος λόγος που η ανακάλυψη στο “Γλαύκο” εκτιμάται ότι επενεργεί θετικά για τους ελληνικούς στόχους, είναι ότι η Exxon Mobil, που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Total και τα ΕΛΠΕ στα ελληνικά ερευνητικά projects περίξ της Κρήτης, θεωρείται βέβαιον πλέον ότι θα παραμείνει ενεργή στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που ευνοεί την ενεργότερη συμμετοχή της και επί ελληνικής ΑΟΖ.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ FPSO
Σε ότι αφορά την “ελληνική διάσταση” της ανακάλυψης στην Κύπρο, πρέπει να αναφερθεί ότι οι θετικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν χθες για το οικόπεδο “10”, ενισχύουν έτι περαιτέρω το project της κατασκευής από την ελληνική εταιρεία Energean Oil του πρώτου FPSO (πλωτός σταθμός παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης αερίου) στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα εγκατασταθεί στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin στο Ισραήλ.
Η δυναμικότητα του FPSO της Energean, που θα είναι έτοιμο σε δύο περίπου χρόνια, είναι 8 δισ κυβικά μέτρα ετησίως και η εταιρεία έχει συμβολαιοποιήσει μέχρι σήμερα τα 4,6 δισ. κυβικά. Η πλεονάζουσα δυναμικότητα των 3,6 δισ. κυβικών μέτρων μπορεί να αξιοποιηθεί άριστα για τη διοχέτευση του αερίου από κοιτάσματα όπως αυτό του “Γλαύκου”.
ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
Όσο η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί και υπονομεύει τις έρευνες νότια της Κρήτης, κορυφαίοι αναλυτές ρίχνουν φως στο ζήτημα των υδρογονανθράκων καισ τις εξελίξεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στη γεωπολιτική υπόσταση των πραγμάτων.
Αίσθηση προκαλούν τα όσα αποκαλύπτουν τρεις σπουδαίοι αναλυτές για τους υδρογονάνθρακες. Οι αναλυτές μίλησαν για θέματα υδρογονανθράκων και γεωπολιτικής στον 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη.
Αίσθηση προκαλούν τα όσα είπαν οι σπουδαίοι αναλυτές:
Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Α. Θεοφάνους, ο οποίος μίλησε για τις διαφορετικές πτυχές των αποτελεσμάτων του «Γλαύκου» από την Exxon Mobil.
Ο χημικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Εταιρείας Εταιρίας Flow Energy S.A., Δρ. Ηλίας Κ. Κονοφάγος, ο οποίος παράθεσε τις πρώτες εκτιμήσεις για το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου στον «Γλαύκο» επί της Κυπριακής ΑΟΖ.
Και τέλος ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Χανίων και μέλος της Καναδικής Ακαδημίας Γεωλογικών Ερευνών κ. Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία της ανακάλυψης βιογενούς φυσικού αερίου, στη θέση «Γλαύκος» της Κυπριακής ΑΟΖ.ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

10 γραφικά χωριά της Κρήτης που αξίζει να επισκεφτείς
Λάδι, μέλι και κρασί: «Οι ξεχασμένοι θησαυροί της Μινωικής γης»
«Xρυσάφι» τα κρητικά αμπελόφυλλα με κέρδος έως και 30.000 ευρώ
Το ορφανό ζητιανάκι από τη Σητεία που έγινε Πάπας της Ρώμης
Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης συνεχίζει τις περιοδείες του
– 180 εκλογικά τμήματα (το ένα ειδικό) σε 312 αίθουσες στο νομό Λασιθίου
Στον «αέρα» ο διαγωνισμός για το μεγάλο καλώδιο
Mε τι καιρό θα προσέλθουμε στις κάλπες της 26ης Μαΐου
Επιδειξίας «χτύπησε» σε γειτονιά του Ηρακλείου, προκαλώντας αναστάτωση (video)
Προφυλακίστηκαν οι 4 για τη δολοφονία της ηλικιωμένης στη Ζήρο
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Εγκαίνια με διαμαρτυρίες, παρουσία Γαβρόγλου
Η Κρήτη βρήκε το «αντίδοτο» στην ανεργία- Οι ειδικότητες με ρεκόρ προσλήψεων
«Ζεστό» χρήμα από τον ΕΛΓΑ για σε πληγέντες παραγωγούς
Έκαναν τραγούδι το ... φαινόμενο Airbnb στην Κρήτη !
Σοκάρουν τα στοιχεία - Πλήγμα σε ελιά και αμπέλι από την κλιματική αλλαγή
Για τον θάνατο της ηλικιωμένης στη Ζήρο απολογούνται οι τρεις δράστες σήμερα
Ρεκόρ θερμοκρασιών στην Κρήτη - Δείτε που καταγράφηκαν οι υψηλότερες
Βίντεο ντοκουμέντο από το άγριο φονικό μέσα από το μίνι μάρκετ – Καρέ καρέ το έγκλημα
Βίντεο ντοκουμέντο από το άγριο φονικό μέσα από το μίνι μάρκετ – Καρέ καρέ το έγκλημα
Συμμετείχε σε εκδηλώσεις της Κύπρου το Γεωπάρκο Σητείας
Αισιόδοξα μηνύματα για το δάκο και τη φετινή ελαιοπαραγωγή
ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ : ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ ΕΝΑΣ ΗΡΩΑΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΓΕΡΗ
«Καμπάνες» σε «3» για το θερμοκήπιο με τα 2600 χασισόδεντρα στην Ιεράπετρα!
Ανοιχτά το ΣΚ τα Γραφεία Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων για την εξυπηρέτηση πολιτών στις εκλογές
Μάχη Κρήτης: 2η μέρα της μεγάλης μάχης…21η Μαϊου… Γερμανοί αλεξιπτωτιστές καταλαμβάνουν το αεροδρόμιο του Μάλεμε.
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Εγκαίνια με... παράπονα, παρουσία Γαβρόγλου
«Για την Σητεία»
Natura: Σχέδια διαχείρισης για Βάι, Χρυσή και Σαμαριά
«Χίτλερ να μην το καυχηθείς πως πάτησες στην Κρήτη» (βίντεο)
«Σήμα κινδύνου» για το ελαιόλαδο: Τεράστια πτώση στις εξαγωγές
Ποιους «δίνει» για την δολοφονία της γιαγιάς μάρτυρας - κλειδί
Σαν σήμερα 20 Μαΐου ξεκινά η..."unternehmen Merkur" κατά της Κρήτης! (βίντεο)
Μάχη της Κρήτης – Το «Νεκροταφείο των Γερμανών αλεξιπτωτιστών»
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στα παιδιά! Νήπια από την Κρήτη τίμησαν τον Ποντιακό Ελληνισμό και...βραβεύτηκαν
Κτηματολόγιο 2019: Οι νέες προθεσμίες μετά την παράταση
Εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (βιντεο -φωτο)
Η Μάχη του Φραγκοκάστελλου και οι Δροσουλίτες
«Έρχονται» έξι Open Mall στην Κρήτη
Έλληνες ήρωες: Χατζημιχάλης Νταλιάνης
Αυτοψία μηχανικών στον ποταμό Παντέλη (βιντεο-φωτο)
Με τον Αρχηγό της ΕΛΑΣ συναντήθηκε οι Αστυνομικοί Ηρακλείου - Λασιθίου
Συγχαρητήρια επιστολή Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου για την υπόθεση της Ζήρου
«Η ποιότητα θα σώσει το λάδι μας»
Περιοδεία Σταύρου Αρναουτάκη και υποψηφίων περ. Συμβούλων στη Σητεία
Συλλήψεις για τη δολοφονία της ηλικιωμένης στη Ζήρο - Πρωινή αστυνομική επιχείρηση
Και επισήμως ... Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ο καιρός μας κάνει «νούμερα» - Σήμερα αστάθεια και από αύριο «θερμή εισβολή» με 32αρια
Νέα κατηγορία «Premium Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου»
Eπίσκεψη στην Σητεία του Περιφερειακού Διευθυντή Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος κ.Λαγουδάκη(βιντεο-φωτο)
Η Κάτια Δανδουλάκη έχει γενέθλια!
Στο έλεος της Xylella οι ελαιοπαραγωγοί - Δεν υπάρχει λύση για το βακτήριο
Μήνυμα εκλογικής νίκης στην Παρουσίαση Συνδυασμού «Η Κρήτη Μπροστά»
ΕΑΣ Σητείας - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ
O υποψήφιος Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου στη Σητεία (βιντεο-φωτο)
Μπέρδεψαν τα… καλώδια τους για την ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης
Οι παραλίες Κρήτης που βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία για το 2019
Αυγενάκης: «Κωμωδία τα χρίσματα ΣΥΡΙΖΑ σε υποψηφίους δημάρχους»
Ντόρα Μπακογιάννη: «Η ΝΔ πρώτη δύναμη στο Λασίθι» (βίντεο)
ΣΥΡΙΖΑ: «Το κάλεσμα μας δεν δηλώνει κομματική εξάρτηση αλλά εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων»
AΠΟΦΑΣΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.ΠΩΣ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΓΓΥΗΤΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ
Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Έρχεται παράταση στην ημερομηνία λήξης
3 εκ. ευρώ ενισχύσεις de minimis για τους κτηνοτρόφους Ηρακλείου & Λασιθίου
Στη Σητεία η υψηλότερη θερμοκρασία σήμερα!
Εξευτελιστικές τιμές για το λάδι - Αισιοδοξία για τη νέα ελαιοκομική περίοδο
Κρήτη: Μπλόκο σε 12.000 λίτρα ρακής
Μία «γροθιά» οι Κρητικοί: 10.000 ευρώ για το 8 μηνών βρέφος
Η μελέτη για το Καστέλλι, η γωνία...προσγείωσης των αεροσκαφών και το κόπι πάστε!
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΡΙΝ 5,7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΚΩΘΗΚΕ ΟΡΘΙΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ - Ομιλία του Γ. Λεκάκη - βίντεο
Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης στην 78η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης
Κρήτη - Σάλος με τον άντρα που πήγε για εξέταση αίματος και βγήκε... έγκυος
Δολοφονία καρδιολόγου Σητεία: Τι λέει η απόφαση για την «μαύρη χήρα»
Σητεία: Ένοχος αλλά ατιμώρητος ο πατέρας που σκότωσε το παιδί του πετώντας το κινητό!
Διακρίσεις στους Παγκρήτιους Αγώνες Τραμπολίνο για τον Σύλλογο Γυμναστικής Σητείας
Τιμητική διάκριση στην Ιερά Μονή Τοπλού στο 10ο Διεθνές Συνέδριο «ΒΙΟΝΑΝΟΤΟΧ 2019»
Διαλέξεις στους αστυνομικούς του Λασιθίου για την προστασία των ζώων
Οι swingers βρίσκονται ήδη στην Κρήτη για να... ανταλλάξουν συντρόφους
Εκλογές στην Κρήτη: Η ακτινογραφία των υποψηφίων - Ξεπερνούν το 41% οι γυναίκες
Κρήτη: Άνδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε χωράφι
Εποχική η απασχόληση στην Κρήτη, καταγράφει σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες
Σε συνάντησεις για το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο απόφοιτοι του ΑΤΕΙ Κρήτης
Κρητικοί τιμούν τη Μάχη της Κρήτης στην Αθήνα
Από… «το κακό στο χειρότερο» το Κρητικό ελαιόλαδο
Έτος Ερωτόκριτου και έτος Βιτσέντζου Κορνάρου
5.376 υποψήφιοι της Κρήτης - Γιατί δεν ανακοινώθηκαν όλα τα ονόματα;
Καταληκτικές ημερομηνίες για το Κτηματολόγιο στην Κρήτη
Οδηγίες...κυκλοφορίας στη νέα γέφυρα
Γέφυρα Χαμεζίου: Δείτε τη μεγαλύτερη γέφυρα της Κρήτης (Video)