Κοιτάσματα-«μαμούθ» στην Κρήτη: Η κυβέρνηση «σαμποτάρει» τις έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ – Σε «λήθαργο» το Μαξίμου & ο «χρυσός» περιμένει


Την ίδια στιγμή που η Κύπρος διευκολύνει τις έρευνες κολοσσών όπως η Exxon Mobil, με αποτελέσματα σαν την πετυχημένη ανακάλυψη στο κοίτασμα “Γλαύκος”, στον αντίποδα η Ελλάδα τις υπονομεύει.


Η ελληνική κυβέρνηση έχει στο περίμενε την κοινοπραξία των ενεργειακών κολοσσών παρά τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά από τις ανακοινώσεις για την ανακάλυψη-«γίγαντα» στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται πως το ΥΠΕΝ θα ενεργοποιηθεί και θα ξεπαγώσει τις διαδικασίες για την Κρήτη.
Το γιατί όμως η κυβέρνηση δεν έχει δώσει έγκριση για έναρξη των ερευνών, παρόλο που οι τυπικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Οι ποσότητες που εκτιμάται πως υπάρχουν στην Κρήτη είναι τεράστιες, ενώ και ο αγωγός EastMed που θα περάσει από την περιοχή αναβαθμίζουν άρδην την Ελλάδα στην παγκόσμια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες με τη Κρήτη, όπου η κοινοπραξία Total – Exxon Mobil – ΕΛΠΕ, παρ’ότι τυπικά δεν φαίνεται να υπάρχουν εκκρεμότητες, εντούτοις αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει την ερευνητική της δραστηριότητα.
Τουλάχιστον επί δύο μήνες, η “Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” (ΣΜΠΕ) για τις έρευνες στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κάθεται και περιμένει, σε κάποιο γραφείο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, παρ’ ότι η υποβολή των παρατηρήσεων και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2018.

Ουδείς γνωρίζει γιατί αυτό συμβαίνει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως οι δήμοι και η Περιφέρεια Κρήτης, έχουν καταθέσει εδώ και καιρό τα σχόλιά τους, επομένως η δημόσια διαβούλευση, έχει τελειώσει, και εμφανής λόγος καθυστέρησης δεν υπάρχει.
Εντούτοις η μελέτη παραμένει κολλημένη σε κάποιο γραφείο του ΥΠΕΝ, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των επενδυτών, που βλέπουν πόσο διαφορετικά τους αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Ερωτήσεις γιατί καθυστερεί η έγκριση της ΣΜΠΕ έχουν απευθύνει στον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη στελέχη τόσο της Exxon Mobil, όσο επίσης της Total και των ΕΛΠΕ, και όλοι έχουν πάρει καθησυχαστικές απαντήσεις. Η μελέτη ωστόσο δεν λέει να ξεκολλήσει από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του υπουργείου.
“Είμαστε ενθουσιασμένοι αλλά… περιμένουμε τις τελικές εγκρίσεις από την ελληνική κυβέρνηση”, είχε δηλώσει το Δεκέμβριο προφανώς ενοχλημένος ο αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Τρίσταν Άσπρει, ο οποίος επιχειρώντας να κρατήσει χαμηλούς τόνους είχε εξηγήσει ότι το σχήμα αναμένει ακόμα την τελική χορήγηση των αδειών από την ελληνική κυβέρνηση και τη Βουλή προκειμένου να εγκρίνει τις έρευνες.
ΠΡΟΚΡΙΜΑ
Τα παραπάνω είναι η αρνητική όψη του νομίσματος από τη σύγκριση Ελλάδας-Κύπρου. Η επιτυχία ωστόσο στο κοίτασμα “Γλαύκος” έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την “ελληνική διάσταση” του θέματος, όπως εκτιμούν άνθρωποι του χώρου των υδρογονανθράκων.
Εφόσον η ελληνική δημόσια διοίκηση κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς, η ανακάλυψη στο “Γλαύκο” θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα ενθαρρυντικό πρόκριμα για τους ερευνητικούς στόχους στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως για την περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης, όπως αναφέρεται στοenergypress.
Ο βασικός λόγος είναι ότι από τις μέχρι τώρα σεισμικές έρευνες έχουν διαπιστωθεί γεωλογικές ομοιότητες των ελληνικών στόχων, όπου τα βάθη είναι εξίσου μεγάλα (3.000 χλμ στη Κρήτη) με εκείνους της Κυπριακής ΑΟΖ (2.000 χλμ) που δίνουν θετικά αποτελέσματα. Βεβαίως η πυκνότητα των σεισμικών ερευνών που έχουν γίνει στα ελληνικά νερά δεν είναι τέτοια που να παρέχει πλήρη εικόνα, ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό ενδεικτική.
Ο δεύτερος λόγος που η ανακάλυψη στο “Γλαύκο” εκτιμάται ότι επενεργεί θετικά για τους ελληνικούς στόχους, είναι ότι η Exxon Mobil, που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την Total και τα ΕΛΠΕ στα ελληνικά ερευνητικά projects περίξ της Κρήτης, θεωρείται βέβαιον πλέον ότι θα παραμείνει ενεργή στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που ευνοεί την ενεργότερη συμμετοχή της και επί ελληνικής ΑΟΖ.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟ FPSO
Σε ότι αφορά την “ελληνική διάσταση” της ανακάλυψης στην Κύπρο, πρέπει να αναφερθεί ότι οι θετικές εξελίξεις που ανακοινώθηκαν χθες για το οικόπεδο “10”, ενισχύουν έτι περαιτέρω το project της κατασκευής από την ελληνική εταιρεία Energean Oil του πρώτου FPSO (πλωτός σταθμός παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης αερίου) στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα εγκατασταθεί στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin στο Ισραήλ.
Η δυναμικότητα του FPSO της Energean, που θα είναι έτοιμο σε δύο περίπου χρόνια, είναι 8 δισ κυβικά μέτρα ετησίως και η εταιρεία έχει συμβολαιοποιήσει μέχρι σήμερα τα 4,6 δισ. κυβικά. Η πλεονάζουσα δυναμικότητα των 3,6 δισ. κυβικών μέτρων μπορεί να αξιοποιηθεί άριστα για τη διοχέτευση του αερίου από κοιτάσματα όπως αυτό του “Γλαύκου”.
ΤΙ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
Όσο η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί και υπονομεύει τις έρευνες νότια της Κρήτης, κορυφαίοι αναλυτές ρίχνουν φως στο ζήτημα των υδρογονανθράκων καισ τις εξελίξεις στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και στη γεωπολιτική υπόσταση των πραγμάτων.
Αίσθηση προκαλούν τα όσα αποκαλύπτουν τρεις σπουδαίοι αναλυτές για τους υδρογονάνθρακες. Οι αναλυτές μίλησαν για θέματα υδρογονανθράκων και γεωπολιτικής στον 9,84 και τον Γιώργο Σαχίνη.
Αίσθηση προκαλούν τα όσα είπαν οι σπουδαίοι αναλυτές:
Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Α. Θεοφάνους, ο οποίος μίλησε για τις διαφορετικές πτυχές των αποτελεσμάτων του «Γλαύκου» από την Exxon Mobil.
Ο χημικός μηχανικός και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της Εταιρείας Εταιρίας Flow Energy S.A., Δρ. Ηλίας Κ. Κονοφάγος, ο οποίος παράθεσε τις πρώτες εκτιμήσεις για το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου στον «Γλαύκο» επί της Κυπριακής ΑΟΖ.
Και τέλος ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Χανίων και μέλος της Καναδικής Ακαδημίας Γεωλογικών Ερευνών κ. Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία της ανακάλυψης βιογενούς φυσικού αερίου, στη θέση «Γλαύκος» της Κυπριακής ΑΟΖ.ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

Ιεράπετρα - Μετά από 28 ώρες βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ για τον 43χρονο που «πνίγηκε» με τροφή
Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη
Σητεία – Δυνατός σεισμός ανατολικά της Κρήτης!
Στο έγκλημα οδήγησαν οι κτηματικές διαφορές
Στο έγκλημα οδήγησαν οι κτηματικές διαφορές
Γιατί πρέπει να γελάμε με τους χάρτες της …”τουρκικής Κρήτης”! Βίντεο
Η ανακοίνωση ΔΕΔΔΗΕ – ΔΕΗ για τη γενική διακοπή ρεύματος στην Κρήτη
23 Χανιώτικες επιχειρήσεις στην 3η FoodExpo
Σύμβαση με το ΙΤΕ για το διαδίκτυο υπογράφει ο δήμος Ηρακλείου
Σύμβαση με το ΙΤΕ για το διαδίκτυο υπογράφει ο δήμος Ηρακλείου
Έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα - Μπλακ άουτ στην Κρήτη
Ικανοποίηση στη Μονή Τοπλού για το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση
Το λάδι της Κριτσάς εντυπωσίασε στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης
Οδικά έργα προϋπολογισμού 550.000 ευρώ στους δήμους Αποκορώνου και Αμαρίου
Η παραίσθηση που κράτησε ζωντανό τον Νορβηγό που χάθηκε στα Λευκά Όρη
Οδικά έργα προϋπολογισμού 550.000 ευρώ στους δήμους Αποκορώνου και Αμαρίου
Υψηλός ανταγωνισμός στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου- Τα προϊόντα που διακρίθηκαν
Άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ οι κόμβοι Αρκαλοχωρίου και Κουνάβων!
Άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ οι κόμβοι Αρκαλοχωρίου και Κουνάβων!
Ποια είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται για τους πρόσφυγες
Έρχεται στην Κρήτη σκόνη από την Αφρική- Πώς θα προφυλαχθείτε
Έρχεται στην Κρήτη σκόνη από την Αφρική- Πώς θα προφυλαχθείτε
Nέα αναβολή στη δίκη των δώδεκα για τη νέα παραλιακή στη Νέα Αλικαρνασσό
«Ο ρόλος της Κρήτης στο προσφυγικό»- Τι είπαν οι Δήμαρχοι με τον Γιάννη Μουζάλα
«Ο ρόλος της Κρήτης στο προσφυγικό»- Τι είπαν οι Δήμαρχοι με τον Γιάννη Μουζάλα
Ο Δήμος Σητείας καλεί τους δημότες να στηρίξουν οικονομικά το 8 μηνών κοριτσάκι του αδικοχαμένου Κ. Γιαννακάκη
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον δρόμο της Μεσαράς - Έως 13 Απριλίου η γέφυρα στο Χαμέζι
Οι 51 πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης (Video)
Στη Σητεία το 44ο Προσυνέδριο των Πολιτιστικών Κέντρων ΟΤΕ Κρήτης και Νήσων
Σοκάρει η επιστολή που έγραψε ο 17χρονος μαθητής πριν αυτοκτονήσει – “Λυπάμαι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω αλλά…”
Σοκάρει η επιστολή που έγραψε ο 17χρονος μαθητής πριν αυτοκτονήσει – “Λυπάμαι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω αλλά…”
Οι στοιχειωμένοι θησαυροί της Κρήτης…
Αντιδρά η Τουρκία στην εγκατάσταση ραντάρ στην Κρήτη
Εφαρμόζουν το σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα» οι Τούρκοι: Κομάντος SAS άπλωσαν την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας
Εφαρμόζουν το σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα» οι Τούρκοι: Κομάντος SAS άπλωσαν την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας
Τον Μάρτιο του... 2020 η δίκη για τον Μινωικό Κούρο αξίας 1,3 εκ. €
Μαθήτρια από τη Σητεία βραβεύθηκε στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό
Πατέρας ζητά τη βοήθεια των κρητικών, για το παιδί του (Video)
Οι ελιγμοί του τρόμου σε δρόμους «κόλαση» στην Κρήτη (Video)
Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Στην αντεπίθεση πέρασε η EuroAsia Interconnector
Ελπίδες για την τσικουδιά - Ανάμικτα αισθήματα για τους καζανάρηδες
Επιτυχίες του Συλλόγου Αντισφαίρισης Σητείας στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Τένις Ε3
Σήμερα η δίκη για τον μινωικό κούρο του 1,3 εκατ. ευρώ
Καζάνι που βράζει η Κρήτη - "Εξαφανίζεται" η ρακή
Χτύπησε τον γιο του επειδή δεν ήπιε την… κούπα
«Εξαφανίζουν» τη ρακή – Αφαιρούν τη λέξη τσικουδιά
Οπλοκατοχή στην Κρήτη – Η εκπομπή “360°” συναντούν στα χωριά της Κρήτης ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με τα όπλα (vid)
Οπλοκατοχή στην Κρήτη – Η εκπομπή “360°” συναντούν στα χωριά της Κρήτης ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με τα όπλα (vid)
Ο 25χρονος Μάριος από το Ηράκλειο Κρήτης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
Ο 25χρονος Μάριος από το Ηράκλειο Κρήτης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
Κρητικοπούλα τραγουδά «Ερωτόκριτο» στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)
Λάδι: Μειωμένη η παραγωγή στην Κρήτη - «Σαρώνει» η Ισπανία
Νέα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων – Τους ζητούν μεγάλα ποσά για δήθεν τροχαία
Ο καιρός στην Κρήτη - Επιτέλους... άνοιξη
Αυτό είναι το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης
Αλλαγές στο ανάγλυφο της Κρήτης προκάλεσαν οι βροχές
Παράταση για τις δηλώσεις ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο στο νομό Λασιθίου
Υπόμνημα ΣΕΔΗΚ για ριζική λύση του προβλήματος της Δακοκτονίας
Θα είναι μια δύσκολη χρονιά από άποψη πυρκαγιών το 2019 για το νομό Λασιθίου
Κεφαλή Μινώταυρου 7.000 χρόνων βρέθηκε στην Σερβία! Η «λατρεία των βουκρανίων» από την Κρήτη και την Θράκη στα κεντρικά Βαλκάνια
Νεαρή ΑμΕΑ “τιμώρησε” οδηγό που της απέκλεισε την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο!
Ο εμβολιασμός στα φαρμακεία «άναψε φωτιές» μεταξύ γιατρών & φαρμακοποιών Κρήτης
“Πάτωσε η Περιφέρεια Κρήτης στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ”
Αυτός είναι ο 48χρονος παιδόφιλος της Κρήτης – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Αυτός είναι ο 48χρονος παιδόφιλος της Κρήτης – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Το Brexit «χτυπά» την Κρήτη: Οι συνέπειες σε προϊόντα και τουρισμό
Τα κρητικά προϊόντα στα ξενοδοχεία του νησιού
Πρόγραμμα για αειφόρο τουρισμό στην Κρήτη
Σοκαριστικό τροχαίο στην Κρήτη: Χαροπαλεύει η μητέρα – Τραυματισμένα δυο παιδιά (pic)
200.000 τόνους σταφίδας με... κλήματα από την Κρήτη έβγαλαν οι Κινέζοι
Διαδοχικές αλλαγές στο σκηνικό του καιρού αυτή την εβδομάδα
Σεισμός με το καλημέρα στην Κρήτη
Θα πωλούν την τσικουδιά τους χωρίς μεσάζοντες οι Κρητικοί
Προσοχή στους δρόμους το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας -Στήνει μπλόκα η ΕΛ.ΑΣ
Έγκλημα Σητεία: Αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες ο φερόμενος συζυγοκτόνος
Τέσσερις Ιεραπετρίτισες εξηγούν γιατί είναι... απίθανο πλάσμα η γυναίκα
Απολογείται σήμερα ο 36χρονος Σητειακός
Γέφυρα με τη Γερμανία τα κρητικά προϊόντα
‘Πονοκέφαλο’ προκαλεί το Κτηματολόγιο – Τρίμηνη παράταση
Το Εμιράτο της Κρήτης -Η απελευθέρωση από τους Άραβες
Εμημέρωση και προληπτικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Επιδότηση ενοικίου: Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τους δικαιούχους
Τσέχοι στην Κρήτη - Μια νέα αγορά για τον κρητικό τουρισμό
Σπαρακτική μαρτυρία της αδερφής της Κατερίνας: «Την απειλούσε με μαχαίρια»
Στα 200 εκατ. € οι ζημιές από την πρωτόγνωρη θεομηνία που «χτύπησε» την Κρήτη!
“Πνιγόμαστε!”: Ανατριχιαστικές περιγραφές από τον πατέρα που εγκλωβίστηκε με δύο παιδιά στο αυτοκίνητο του
Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο 32χρονος Σητειακός που σκότωσε τη γυναίκα του (βίντεο)