Με επιτυχία η ημερίδα για το αστικό πράσινο και την κλιματική αλλαγή στο Ηράκλειο – Οι ενέργειες του Δήμου Ηρακλείου για την αύξηση του πρασίνου στην πόλη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, ημερίδα με θέμα «Αστικό Πράσινο και Κλιματική Αλλαγή», στο πλαίσιο της οποίας έγινε αναφορά των ενεργειών που έχει ήδη υλοποιήσει αλλά και εκείνων που προγραμματίζει ο Δήμος Ηρακλείου με στόχο την αύξηση του αστικού πρασίνου.

Την ενδιαφέρουσα ημερίδα διοργάνωσε το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου που συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEGRIN, κύριο χρηματοδοτικό μέσο των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε το θέμα των πράσινων υποδομών και η ενσωμάτωση τους στα αστικά κέντρα με στόχο την βελτίωση της κλιματικής διακυβέρνησης των πόλεων, ενώ έγινε ειδική αναφορά στο Ηράκλειο καθώς και στο Τμήμα Περιβάλλοντος που είναι αρωγός στην στρατηγική του Δήμου ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή.
Αναπτύχθηκε επίσης το θέμα της χρήσης αυτόχθονων φυτικών ειδών στο αστικό πράσινο αλλά και η αξία της διαχείρισης των πράσινων υποδομών για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή.

Δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός : «Αυξήσαμε το πράσινο κατά 20%, θέλουμε ακόμα περισσότερο»

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Με επίγνωση της καίριας σημασίας του Πρασίνου στο αστικό περιβάλλον, θέσαμε, εξαρχής, στις προτεραιότητές μας, την αναβάθμιση, βελτίωση, φροντίδα, και επέκταση του φυτικού κεφαλαίου της πόλης μας.
Πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, σχολικά συγκροτήματα, μη οικοδομημένοι δημόσιοι χώροι, καθώς και τα τείχη που περιβάλλουν την πόλη μας, προσφέρονται για την ανάπτυξη του αστικού Πρασίνου. Πεποίθηση μας είναι ότι οι χώροι αυτοί υποστηρίζουν αφενός την ψυχική και σωματική ευεξία και αφετέρου λειτουργούν ως παράγοντες μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης
της θερμοκρασίας στα κέντρα των πόλεων (εσείς οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρεσθε στην έννοια της θερμικής νησίδας).

Θέλω μόνο να σας περιγράψω τούτο.
Πέρυσι τον Μάρτιο η πόλη μας αντιμετώπισε μια πρωτόγνωρη θεομηνία με μεγάλη ένταση νοτίων ανέμων, που είχε σαν αποτέλεσμα την μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα και η ατμόσφαιρα της σε πολύ μικρό χρόνο ήταν σχεδόν κορεσμένη από κόκκινη άμμο. Δεν υπήρχε ορατότητα στα λίγα μέτρα και βεβαίως τα προβλήματα αναπνοής ήταν έντονα ακόμα και στους υγιείς. Φαντάζομαι ότι όλοι σας το παρακολουθήσατε αυτό το φαινόμενο από τα ΜΜΕ.
Το πάρκο Γεωργιάδη ήταν από τα μοναδικά σημεία της πόλης που η ατμόσφαιρα του ήταν καθαρή και μπορούσε κάποιος χωρίς πρόβλημα να δει και να αναπνεύσει.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν ως δημοτική αρχή το Πράσινο εν γένει ως από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που συνεισφέρουν στην βιωσιμότητα και στην ανθεκτικότητα της πόλης μας.
Στόχος μας είναι όλο το κεφάλαιο του Πρασίνου να εμπεριέχεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό (Master Plan) που η αρμόδια υπηρεσία Πρασίνου του δήμου μας αν και υποστελεχωμένη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση του ποσοστού πρασίνου που αντιστοιχεί ανά κάτοικο.
Έτσι έχουμε καταφέρει την αύξηση κατά 20% του ποσοστού πρασίνου στην πόλη μας, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω αύξηση με αμείωτο ρυθμό και βέβαια προσπαθούμε να βρίσκουμε λύσεις για την μη κοπή δένδρων στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό. Το παρόν Ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEGRIN που ο Δήμος μας συμμετέχει ως εταίρος με φορέα υλοποίησης το τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου, είναι για εμάς κεφαλαιώδους σημασίας όχι μόνο για το ότι θα αποκομίσουμε οφέλη από τα παραδοτέα του, αλλά και για το γεγονός ότι τα στελέχη μας αλληλεπιδρούν με άλλους εταίρους και με όλους εσάς και αναβαθμίζουν τις γνώσεις και τις ικανότητες τους (building capacity)».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου Νίκος Φακουρέλης, στον δικό του χαιρετισμό, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τους τελευταίους 15 μήνες που έχω την τιμή να προΐσταμαι στο τμήμα Πρασίνου, βλέπω έναν καθημερινό αγώνα μιας υποστελεχωμένης υπηρεσίας να προσπαθεί να συντηρήσει το υπάρχον πράσινο από τη μια μεριά και να βρει λύσεις να το αυξήσει από την άλλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας ήδη έχουν φυτευτεί την τελευταία τετραετία πάνω από 2.300 δέντρα, 16.000 θάμνοι και 40.000 εποχιακά και ποώδη φυτά και έχει επιτευχθεί μια αύξηση της τάξεως του 20% σε έκταση πρασίνου. Τα ποσοστά αυτά θα βελτιωθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες.

Η -για πρώτη φορά οργανωμένη- επικείμενη φύτευση των πρανών και των ισόπεδων τμημάτων του Ενετικού τείχους θα δώσει 45 στρέμματα νέων φυτεύσεων που θα υποστηρίζονται από σύγχρονο αυτόματο αρδευτικό δίκτυο (μελέτη που συντάχθηκε από το τμήμα πρασίνου προϋπολογισμού 700.000 ευρώ), συν τα 70 στρέμματα που θα προστεθούν ή θα βελτιωθούν μέσω του προγράμματος LIFE GRIN σε περιοχές όπως η Ερυθραίας (μέρος του Μινωικού πάρκου), πάρκο Θεοτοκόπουλου, ρέμα Χρυσοπηγής, κομμένο Μπεντένι, οδός Παναγιωτάκη και αλλού.
Επίσης, ο κανονισμός Πρασίνου που βρίσκεται ένα στάδιο πριν τη δημόσια διαβούλευση, θα προσπαθήσει να επαναδιατυπώσει τις σχέσεις των δημοτών απέναντι στο αστικό πράσινο και περιλαμβάνει αρχές, και δεσμεύσεις για την προστασία του από την μεριά του Δήμου αλλά και από την μεριά των Δημοτών.
Για πολλούς μεγάλους χώρους του αστικού ιστού του Ηρακλείου υπάρχουν ήδη μελέτες έτοιμες για υλοποίηση με πιο σημαντική αυτή που αφορά στη συντήρηση του
πρασίνου και των τεχνικών υποδομών των ενετικών τειχών (ήδη δημοπρατειθείσα) και την δημιουργία μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Παν. Κρήτης, τεχνητού υδροβιότοπου δυτικά του Παγκρητίου Σταδίου που πρόκειται να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο σύντομα.

Υπάρχουν ακόμα , προτάσεις για δημιουργία πάρκου στη Κνωσσό για την ανάδειξη της αρχαιολογικής ζώνης που θα εκτείνεται από την Κνωσσό μέχρι τον Καρτερό, ο χώρος του αεροδρομίου Νίκου Κανζαντζάκη που όταν μετακινηθεί θα απελευθερώσει πολλά στρέμματα προς αξιοποίηση, το δέλτα του ποταμού Γιόφυρου με τα πρανή των ρεμάτων και τέλος στη θέση του πρώην καρτ ανατολικά του Ηρακλείου στην Νέα Αλλικαρνασσό.
Όλοι οι χώροι μαζί θα δώσουν ισόρροπα αέρα στην εικόνα και τη ζωή της πόλης μακροπρόθεσμα»

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

Κρήτη: «Έσχισε» τους αιθέρες 17χρονη πιλότος πάνω από την παρέλαση (vid, pics)
Κρήτη: «Έσχισε» τους αιθέρες 17χρονη πιλότος πάνω από την παρέλαση (vid, pics)
Ο Δίκταμος, ένα σπουδαίο βότανο της Κρήτης
Προβληματισμός από την αστάθεια στην τιμή του ελαιολάδου - Επηρεάζουν καιρός και ασθένειες
Ιεράπετρα - Μετά από 28 ώρες βρέθηκε κρεβάτι σε ΜΕΘ για τον 43χρονο που «πνίγηκε» με τροφή
Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη
Σητεία – Δυνατός σεισμός ανατολικά της Κρήτης!
Στο έγκλημα οδήγησαν οι κτηματικές διαφορές
Στο έγκλημα οδήγησαν οι κτηματικές διαφορές
Γιατί πρέπει να γελάμε με τους χάρτες της …”τουρκικής Κρήτης”! Βίντεο
Η ανακοίνωση ΔΕΔΔΗΕ – ΔΕΗ για τη γενική διακοπή ρεύματος στην Κρήτη
23 Χανιώτικες επιχειρήσεις στην 3η FoodExpo
Σύμβαση με το ΙΤΕ για το διαδίκτυο υπογράφει ο δήμος Ηρακλείου
Σύμβαση με το ΙΤΕ για το διαδίκτυο υπογράφει ο δήμος Ηρακλείου
Έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα - Μπλακ άουτ στην Κρήτη
Υψηλός ανταγωνισμός στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου- Τα προϊόντα που διακρίθηκαν
Άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ οι κόμβοι Αρκαλοχωρίου και Κουνάβων!
Οδικά έργα προϋπολογισμού 550.000 ευρώ στους δήμους Αποκορώνου και Αμαρίου
Άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ οι κόμβοι Αρκαλοχωρίου και Κουνάβων!
Ικανοποίηση στη Μονή Τοπλού για το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση
Το λάδι της Κριτσάς εντυπωσίασε στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης
Οδικά έργα προϋπολογισμού 550.000 ευρώ στους δήμους Αποκορώνου και Αμαρίου
Η παραίσθηση που κράτησε ζωντανό τον Νορβηγό που χάθηκε στα Λευκά Όρη
Ποια είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται για τους πρόσφυγες
Έρχεται στην Κρήτη σκόνη από την Αφρική- Πώς θα προφυλαχθείτε
Έρχεται στην Κρήτη σκόνη από την Αφρική- Πώς θα προφυλαχθείτε
«Ο ρόλος της Κρήτης στο προσφυγικό»- Τι είπαν οι Δήμαρχοι με τον Γιάννη Μουζάλα
«Ο ρόλος της Κρήτης στο προσφυγικό»- Τι είπαν οι Δήμαρχοι με τον Γιάννη Μουζάλα
Nέα αναβολή στη δίκη των δώδεκα για τη νέα παραλιακή στη Νέα Αλικαρνασσό
Ο Δήμος Σητείας καλεί τους δημότες να στηρίξουν οικονομικά το 8 μηνών κοριτσάκι του αδικοχαμένου Κ. Γιαννακάκη
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον δρόμο της Μεσαράς - Έως 13 Απριλίου η γέφυρα στο Χαμέζι
Οι 51 πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης (Video)
Στη Σητεία το 44ο Προσυνέδριο των Πολιτιστικών Κέντρων ΟΤΕ Κρήτης και Νήσων
Σοκάρει η επιστολή που έγραψε ο 17χρονος μαθητής πριν αυτοκτονήσει – “Λυπάμαι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω αλλά…”
Σοκάρει η επιστολή που έγραψε ο 17χρονος μαθητής πριν αυτοκτονήσει – “Λυπάμαι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω αλλά…”
Οι στοιχειωμένοι θησαυροί της Κρήτης…
Αντιδρά η Τουρκία στην εγκατάσταση ραντάρ στην Κρήτη
Εφαρμόζουν το σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα» οι Τούρκοι: Κομάντος SAS άπλωσαν την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας
Εφαρμόζουν το σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα» οι Τούρκοι: Κομάντος SAS άπλωσαν την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας
Τον Μάρτιο του... 2020 η δίκη για τον Μινωικό Κούρο αξίας 1,3 εκ. €
Μαθήτρια από τη Σητεία βραβεύθηκε στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό
Πατέρας ζητά τη βοήθεια των κρητικών, για το παιδί του (Video)
Οι ελιγμοί του τρόμου σε δρόμους «κόλαση» στην Κρήτη (Video)
Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Στην αντεπίθεση πέρασε η EuroAsia Interconnector
Ελπίδες για την τσικουδιά - Ανάμικτα αισθήματα για τους καζανάρηδες
Επιτυχίες του Συλλόγου Αντισφαίρισης Σητείας στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Τένις Ε3
Σήμερα η δίκη για τον μινωικό κούρο του 1,3 εκατ. ευρώ
Καζάνι που βράζει η Κρήτη - "Εξαφανίζεται" η ρακή
Χτύπησε τον γιο του επειδή δεν ήπιε την… κούπα
«Εξαφανίζουν» τη ρακή – Αφαιρούν τη λέξη τσικουδιά
Οπλοκατοχή στην Κρήτη – Η εκπομπή “360°” συναντούν στα χωριά της Κρήτης ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με τα όπλα (vid)
Οπλοκατοχή στην Κρήτη – Η εκπομπή “360°” συναντούν στα χωριά της Κρήτης ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με τα όπλα (vid)
Ο 25χρονος Μάριος από το Ηράκλειο Κρήτης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
Ο 25χρονος Μάριος από το Ηράκλειο Κρήτης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
Κρητικοπούλα τραγουδά «Ερωτόκριτο» στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)
Λάδι: Μειωμένη η παραγωγή στην Κρήτη - «Σαρώνει» η Ισπανία
Νέα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων – Τους ζητούν μεγάλα ποσά για δήθεν τροχαία
Ο καιρός στην Κρήτη - Επιτέλους... άνοιξη
Αυτό είναι το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης
Αλλαγές στο ανάγλυφο της Κρήτης προκάλεσαν οι βροχές
Παράταση για τις δηλώσεις ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο στο νομό Λασιθίου
Υπόμνημα ΣΕΔΗΚ για ριζική λύση του προβλήματος της Δακοκτονίας
Θα είναι μια δύσκολη χρονιά από άποψη πυρκαγιών το 2019 για το νομό Λασιθίου
Κεφαλή Μινώταυρου 7.000 χρόνων βρέθηκε στην Σερβία! Η «λατρεία των βουκρανίων» από την Κρήτη και την Θράκη στα κεντρικά Βαλκάνια
Νεαρή ΑμΕΑ “τιμώρησε” οδηγό που της απέκλεισε την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο!
Ο εμβολιασμός στα φαρμακεία «άναψε φωτιές» μεταξύ γιατρών & φαρμακοποιών Κρήτης
“Πάτωσε η Περιφέρεια Κρήτης στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ”
Αυτός είναι ο 48χρονος παιδόφιλος της Κρήτης – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Αυτός είναι ο 48χρονος παιδόφιλος της Κρήτης – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Το Brexit «χτυπά» την Κρήτη: Οι συνέπειες σε προϊόντα και τουρισμό
Τα κρητικά προϊόντα στα ξενοδοχεία του νησιού
Πρόγραμμα για αειφόρο τουρισμό στην Κρήτη
Σοκαριστικό τροχαίο στην Κρήτη: Χαροπαλεύει η μητέρα – Τραυματισμένα δυο παιδιά (pic)
200.000 τόνους σταφίδας με... κλήματα από την Κρήτη έβγαλαν οι Κινέζοι
Διαδοχικές αλλαγές στο σκηνικό του καιρού αυτή την εβδομάδα
Σεισμός με το καλημέρα στην Κρήτη
Θα πωλούν την τσικουδιά τους χωρίς μεσάζοντες οι Κρητικοί
Προσοχή στους δρόμους το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας -Στήνει μπλόκα η ΕΛ.ΑΣ
Έγκλημα Σητεία: Αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες ο φερόμενος συζυγοκτόνος
Τέσσερις Ιεραπετρίτισες εξηγούν γιατί είναι... απίθανο πλάσμα η γυναίκα
Απολογείται σήμερα ο 36χρονος Σητειακός
Γέφυρα με τη Γερμανία τα κρητικά προϊόντα
‘Πονοκέφαλο’ προκαλεί το Κτηματολόγιο – Τρίμηνη παράταση
Το Εμιράτο της Κρήτης -Η απελευθέρωση από τους Άραβες
Εμημέρωση και προληπτικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Επιδότηση ενοικίου: Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τους δικαιούχους
Τσέχοι στην Κρήτη - Μια νέα αγορά για τον κρητικό τουρισμό