ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΚΡΗΤΗ ~ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ

Η Κρήτη είναι γεμάτη από θρύλους, παραδόσεις και προπάντων αρχαιολογικά ευρήματα που αποδεικνύουν τη μακρόχρονη ιστορία της που ξεκινά σχεδόν από το λυκαυγές του χρόνου.
Ωστόσο,σε μερικές περιοχές συναντάς όλα τα παραπάνω  πολύ περισσότερο απ΄ ότι σε όλες τις υπόλοιπες. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και η αρχαία Ίναχος, ο σημερινός  Τσούτσουρας, που σε τηλεοπτικές και δημοσιογραφικές παρουσιάσεις των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζεται σαν μια από τις πλέον μυστηριώδεις περιοχές της πατρίδας μας.

 Δεν αποκλείεται το αρχαίο όνομα της περιοχής να συνδέεται άμεσα  με το σπήλαιο της αρχαίας θεάς της γονιμότητας Ειλείθυιας που υπάρχει στο χωριό. Η Ειλείθυια αποκαλούνταν και Ινάτη -η ετυμολογική  ανάλυση  της λέξης προέρχεται ως εξής: Από το«ης»  που στην αιτιατική γίνεται «ην»και σημαίνει δύναμη, από το «να» που σημαίνει ναός και από το «το» που προσδιορίζει το χώρο.Χώρος δηλαδή με ναό που διαθέτει δύναμη σημαίνει Ινάτη κι έτσι  πιθανόν να εξηγούν κάποιοι τη μεγάλη ενεργειακή δύναμη και τις αφάνταστα μεγάλες θεραπευτικές ικανότητες που διαθέτει η πάλαι ποτέ Ίναχος και  πλέον Τσούτσουρας…όνομα που επίσης προέρχεται από το βάθος του χρόνου, από την εποχή  δηλαδή που οι Κρήτες διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τους Αιγυπτίους και σημαίνει «πατέρας και γιος του Ρα».

Πολλές οι θεωρίες γι αυτό το μέρος. Και μια από τις πιο γνωστές απόψεις είναι πως η μεγάλη δύναμη του Τσούτσουρα κρύβεται στους αμυθήτης αξίας αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρίσκονται στο υπέδαφος της περιοχής, προσελκύοντας εδώ και χρόνια αρχαιοκάπηλους να συλήσουν το έδαφος της.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 75χρονου σήμερα Μανόλη Κεφαλάκη, ο οποίος αν και φυσικά αποσκοπούσε σε ίδιον όφελος έφερε εν τούτοις στην επιφάνεια κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα που βγήκαν μέχρι στιγμής στο Τσούτσουρα και βεβαίως εφτά χρόνια φυλακής ήταν μια άκρως παραδειγματική τιμωρία γι’ αυτόν.

 Στη συνέχεια ωστόσο, κανείς έκτοτε δεν είδε ξανά τα αρχαιολογικά ευρήματα του Μανόλη Κεφαλάκη- αυτό όμως είναι πάλι  μια άλλη ιστορία που πιθανόν πρέπει να απασχολήσει άλλους, πιο εξειδικευμένους στο αντικείμενο ανθρώπους.

Τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην μεταπολεμική  Κρήτη, ελάχιστοι ασφαλώς θα ήταν εκείνοι που ενδιαφέρονταν για το τι υπήρχε στο υπέδαφος του τόπου τους, μιας και προείχε η επιβίωση των ανθρώπων.

Ωστόσο, ένας πανέξυπνος νεαρός δεκαπεντάρης της εποχής εκείνης, ο Μανόλης Κεφαλάκης, αναζητώντας τρόπο για να κάνει καλύτερη τη δική του επιβίωση,  πολύ σύντομα ανακάλυψε πως τα βουνά της Κρήτης κρύβουν μεγάλο ορυκτό πλούτο, αφού σε αρκετές περιοχές  γύρω από τον Άγιο Βασίλειο της Βιάννου όπου και γεννήθηκε, ο αμίαντος υπήρχε σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Αρχίζοντας το ψάξιμο λοιπόν για όλο και περισσότερο αμίαντο, και πιθανόν και για άλλα ορυκτά, δεν άργησε να έλθει η στιγμή που ήρθε αντιμέτωπος με τη μεγάλη ανακάλυψη.


Σε μια κοντινή στο το χωριό του περιοχή, τον Κερατόκαμπο, ανακάλυψε μια σπηλιά που, όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος « ίσα-ίσα που μου επέτρεπε να μπω μέσα από μια μικρή τρύπα  σέρνοντας με τη κοιλιά. Δεν φοβήθηκα όμως και το έκανα, συνέχισα να σέρνομαι μέχρι ένα σημείο που συνάντησα υγρασία- αναρωτήθηκα τι υγρασία είναι αυτή και τι γυρεύει εδώ και ψάχνοντας με το χέρι μου διαπίστωσα πως το έδαφος από κάτω ήταν σταθερό άρα μπορούσα να προχωρήσω παρακάτω. Πάντα σέρνοντας, προχώρησα μερικά μέτρα ακόμα παρακάτω και τότε διαπίστωσα πως είχα περιθώριο να σηκωθώ όρθιος…συνέχισα να προχωρώ κανονικά πια και ξαφνικά βρέθηκα μπροστά σ΄ ένα σπήλιο με δυο εισόδους,  μια από Ανατολή μια από Δύση, και μεγαλύτερο  δυο φορές απ΄ ότι  είναι ο Άγιος Μηνάς  μέσα! ( αναφέρεται στο μητροπολιτικό ναό του Ηρακλείου, ο οποίος είναι από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα ) . Εγώ  μπήκα από την Ανατολική πλευρά και είδα πως όλα τα τοιχώματα του σπήλιου αυτού ήταν ζωγραφισμένα με περίεργες ζωγραφιές και συγχρόνως όπου έπιανε το μάτι σου πεταμένα διάσπαρτα διάφορα πήλινα αντικείμενα επίσης ζωγραφισμένα. Πήρα μερικά, όσα μπορούσα, και έφυγα από τον ίδιο δρόμο, πήγα σπίτι μου, τα έδειξα στη μάνα μου και μετά τα έβαλα σ΄ ένα πιθάρι και τα ξέχασα.

Μερικές μέρες αργότερα, ο δάσκαλος του σχολείου όπου πήγαιναν τα μικρότερα αδέλφια μου είπε στα παιδιά «φέρτε ότι παλιό έχετε σπίτι σας να το δούμε», το μετέφεραν τ’ αδέλφια μου της μάνας μου κι εκείνη τους έδωσε  αυτά που είχα βρει εγώ.

Όλα τα παιδιά του σχολείου λοιπόν πήγαν και κάτι -μια και τότε οι άνθρωποι έσκαβαν με το σκαπέτι και συνεχώς κάτι έβρισκαν που βέβαια δεν του έδιναν καμιά σημασία και τις περισσότερες φορές ή το πετούσαν, ή το χρησιμοποιούσαν για πιάτο του σκύλου, ή το έδιναν στα παιδιά για να το παίζουν- μόλις όμως τα αδέλφια μου πήγαν τα δικά μου ευρήματα οι δάσκαλοι κάλεσαν αμέσως τους αρχαιολόγους. Τον Πλάτωνα που ήταν τότε διευθυντής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τον Δαβάρα που ήταν επιμελητής κι οι οποίοι άρχισαν να ρωτούν επίμονα τη μάνα μου «που τα βρήκε όλα αυτά ο γιος σου…»Εγώ βέβαια της είπα να τους αποκαλύψει μεν το τόπο χωρίς  όμως καμιά ιδιαίτερη λεπτομέρεια για να μη βρούμε το μπελά μας.»

Σίγουρα ο λόγος που ανάγκασε το νεαρό τότε Μανόλη Κεφαλάκη να μην αποκαλύψει ιδιαίτερες λεπτομέρειες, δεν ήταν επειδή φοβήθηκε να μη βρει το μπελά του όσο γιατί  συνειδητοποίησε πως  με όλα αυτά που οι πολλοί τότε απαξιούσαν και οι λίγοι, οι επιτήδειοι, ξεπουλούσαν, θα έκανε τη τύχη του.

Έτσι προτίμησε να περάσει κι ο ίδιος από την πλευρά των επιτήδειων και κρατώντας καλά κρυμμένα τα περισσότερα από κείνα που βρήκε τη πρώτη φορά, άφησε να περάσει λίγος καιρός να ξεχαστεί το θέμα.
Μετά την ανακάλυψη του πρώτου σπηλαίου στο Κερατόκαμπο άρχισε «το κυνήγι του θησαυρού» μανιωδώς, όχι μόνο στο Τσούτσουρα και τα γύρω χωριά, αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή. ‘Ένα κυνήγι που κράτησε περίπου δεκαπέντε με δεκαεφτά χρόνια και που στη διάρκεια του  ανακάλυψε πολλούς ακόμα ταφικούς χώρους  με αμέτρητα αντικείμενα και που  όπως λέει ο ίδιος «δεν σταμάτησα ποτέ να τα  μελετώ και να βγάζω τα  δικά μου συμπεράσματα».

Φυσικά, όπως επίσης λέει ο ίδιος, δεν σταμάτησε να γεμίζει κιβώτια ολόκληρα με ευρήματα και να τα κρύβει, έχοντας σκοπό την αρχαιοκαπηλία- μέχρι που το 1962 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά και τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκισης.

 Μετά την πρώτη αποφυλάκιση του, συνεχίζει απτόητος τις λαθρανασκαφές, και μετα από τρία χρόνια γίνεται ο άνθρωπος που φέρνει για πρώτη φορά στο φως το σπήλαιο της  αρχαίας θεάς της γονιμότητας, της θεάς Ειλείθυιας, που για αιώνες βρισκόταν βουλιαγμένο κάτω από τόνους χώμα. Ο ίδιος το άδειασε και το καθάρισε, και αργότερα ισχυρίστηκε ότι βρήκε κάποια ενδιαφέροντα ευρήματα. Μίλησε για περίεργους σκελετούς, οι οποίοι βέβαια στη πρώτη επαφή τους με την ατμόσφαιρα μετά από χιλιάδες χρόνια, διαλύθηκαν. Ανάμεσα σε τούτους τους σκελετούς,  δίπλα σε μια χαρουπιά που από το πάχος του κορμού της η ηλικία της υπολογίζεται σε πάνω από 1500 χρόνια, βρέθηκαν  θαμμένοι όρθιοι,  ο Ραδάμανθυς, ο αδελφός του Μίνωα, και ο Ανδρόγεως, ο γιος του!

Μιας και δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη των οστών, ίσως αυτό να είναι μια γοητευτική ιστορία και μόνο. Τα υπαρκτά ευρήματά του όμως ήταν συγκλονιστικά. Αμέτρητα χάλκινα αντικείμενα, δοχεία πήλινα αλλά και  χρυσά αφιερώματα – κάτι που υποδεικνύει ότι αν όντως ήταν τόπος ταφής, οι νεκροί σίγουρα είχαν ευγενική καταγωγή. Ωστόσο, μιας και αυτές οι ανακαλύψεις ήταν παράνομες, ο Κεφαλάκης ξανασυνελήφθη μέσα στη χούντα και γύρισε στη φυλακή.

Όσο για τις δώδεκα κούτες με ευρήματα που κατέσχεσε η αστυνομία από κείνον, η τύχη τους αγνοείται. Οι αρμόδιοι λένε ότι τα ευρήματα του Τσούτσουρα βρίσκονται στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου- κανείς άλλος όμως δεν είχε τη τύχη να τα δει.


Όλα αυτά φυσικά για τον ηλικιωμένο πλέον Μανόλη Κεφαλάκη αποτελούν μακρινό παρελθόν.
Είναι όμως διακαής του επιθυμία πριν κλείσει τα μάτια του να  βοηθήσει για να βγουν  στην επιφάνεια, νόμιμα πια, όλα τα μυστικά που κρύβει μέσα της η σπηλιά του Αγίου Βασιλείου της Βιάννου και τα οποία ισχυρίζεται ότι γνωρίζει από μικρό παιδί.

«Η σπηλιά είναι τόσο μεγάλη όσο ένα δωμάτιο και τη ξέρω από παλιά, πάνε πάνω από 55-60 χρόνια που δίχως να το θέλω βρέθηκα απέναντι από ένα εκθαμβωτικό θέαμα…τόσο εκθαμβωτικό που τρόμαξα κι αυτός ήταν και ο λόγος που δεν επιχείρησα ποτέ να προχωρήσω μονάχος μου εκεί μέσα.»

Λαξευτοί τάφοι που γύρω τους υπήρχαν σκαλιστά περιστέρια, σκελετοί που όμως έχουν πολλά γένια και μαλλιά, και μια ολόχρυση σαρκοφάγος που πάνω της είναι ζωγραφισμένος κάποιος που μοιάζει αλλά δεν είναι βασιλιάς και εκπέμπει ένα εκτυφλωτικό φως, είναι λίγα μόνο από κείνα που περιγράφει ο 75χρονος Μανόλης Κεφαλάκης ο οποίος συνεχίζει:

« Παραδέχομαι ότι έκανα λάθος κινήσεις, τιμωρήθηκα όμως και με το παραπάνω έτσι δεν είναι; Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι  επειδή κάποτε ενέργησα παράνομα τώρα  δεν πρέπει να με πιστεύουν, αυτός ο τάφος υπάρχει και πρέπει να ανοίξει οπωσδήποτε γιατί κρύβει μέσα του εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα μέσα του, θησαυρούς ολάκερους που είναι αμαρτία να μείνουν στο σκοτάδι!»

Και δεν είναι μόνο η ολόχρυση σαρκοφάγος, την  ύπαρξη της οποίας παλεύει απεγνωσμένα εδώ και καιρό να αποδείξει ο παθιασμένος πάλαι ποτέ αρχαιοκάπηλος. Δύο ολόκληρα τετράδια με περιγραφή σημείων και τόπων  τόσο πλήρη, που όπως λένε ιδιώτες ειδήμονες με τίποτα δεν γίνεται να είναι φανταστική, υπάρχουν στη διάθεση κάθε υπευθύνου που θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον αμύθητο αρχαιολογικό πλούτο που κρύβεΤΑΙι μέσα στα σπλάχνα του ολάκερος σχεδόν ο νομός Ηρακλείου.

Ωστόσο η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού είναι σε όλους γνωστή εδώ στην Ελλάδα κι έτσι οι αρχαιολόγοι μπορεί όταν αποφασίζουν να σκάψουν να δέχονται τις υποδείξεις κάποιου που επίσημα μαζί του δεν θέλουν να έχουν καμιά σχέση,  αν όμως οι ίδιοι δεν το αποφασίσουν  τότε όλα σχεδόν τα αρχαία ευρήματα υποχρεώνονται να μένουν για πάντα στο σκοτάδι πιθανόν  για να μην καταστρέφονται…

Πιο απλά αν δηλαδή κάποιος ιδιώτης βρει κάτι σε χώρο που του ανήκει, τότε δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανένα έργο επί της γης του  παρά μόνο αν χρηματοδοτήσει ο ίδιος την αρχαιολογική εκσκαφή, έρθουν όλα στην επιφάνεια και μετά από ποιος ξέρει πόσο καιρό να συνεχίσει το έργο του- αν τελικά του δοθεί η άδεια.

Με δυο λόγια λοιπόν η περιγραφή του κατά τα άλλο αναξιόπιστου μάρτυρα, φάνηκε στους αρμόδιους τόσο κατατοπιστική, ώστε ένα χρόνο πριν κλιμάκιο του Δήμου, εκπρόσωπος της ΚΓ’ Αρχαιολογικής Εφορείας, κλιμάκιο της Αστυνομίας και ο ίδιος ο Κεφαλάκης, υποβασταζόμενος λόγω των αλλεπάλληλων  εγκεφαλικών του, πήγαν στο σημείο που τους υπέδειξε ο γέροντας. Δυστυχώς όμως έπρεπε να γίνει μια ανασκαφή 70 εκατοστών για να αποκαλυφθεί το σύστημα των ταφικών θαλάμων.  Τότε ακριβώς κι η Αρχαιολογία αρνήθηκε να προχωρήσει με την δικαιολογία ότι αφού η είσοδος δεν ήταν εμφανής άρα και η πληροφορία ήταν αναξιόπιστη κι αν ήθελαν να συνεχιστεί το σκάψιμο θα έπρεπε να το αναλάβει ο Δήμος ή έστω και κάποιος ιδιώτης με δικά του έξοδα….

Αν υπάρχει λοιπόν κάποιος εύπορος πολίτης που σε συνεργασία με το Δήμο Αρκαλοχωρίου που υπάγεται ο Τσούτσουρας, επιθυμεί να γίνει χορηγός και να πάρει άδεια από την Αρχαιολογική υπηρεσία για να προχωρήσει σε ανασκαφικό έργο, ας το κάνει…διαφορετικά τα μυστικά του τόπου αυτού πιθανόν να μείνουν στο σκοτάδι για τους αμέσως επόμενους είκοσι αιώνες το λιγότερο….
ΠΗΓΗ : http://cretablog.gr/crete/%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CF%85%CE%BC%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1/

ΠΗΓΗ

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

Στη φυλακή οι «4» για τη χασισοφυτεία… μαμούθ και τα 22 κιλά κάνναβης
ΒΟΑΚ: ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΠΟΛΥ!
TUI: Κορυφαίος τουριστικός προορισμός διεθνώς η Κρήτη
Μέτρα για να θωρακιστεί η Κρήτη από την Xylella
ΜΕΓΑΛΟΣ Ξεσηκωμός για τις κάμερες στα σχολεία
Οι μαλάκες -και ο υπουργός Σπίρτζης
«Η ΝΔ προκαλεί συζήτηση στη Βουλή με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη για τον ΒΟΑΚ»
ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Ξεκινά ο ΒΟΑΚ, με συνολικό σχεδιασμό και χωρίς διόδια για τους κατοίκους.
ΛΕΒΕΝΤΕΣ Κρητικοί τραγουδούν με λύρα το «Μακεδονία Ξακουστή» μπροστά στα ΜΑΤ! (ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ BINTEO)
Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη για τον ΒΟΑΚ
Ψάχνουν όλα τα θερμοκήπια της Κρήτης για χασισοφυτείες!
Δήλωση του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Αξονα
Καμία επιχείρηση στο νομό Λασιθίου δεν θέλει κοινωνικό τουρισμό
Μπαράζ συλλήψεων σε αεροδρόμια της Κρήτης
Δήλωση Γ. Πλακιωτάκη για το έργο του Β.Ο.Α.Κ.
Υπό εξαφάνιση τα παραδοσιακά γαϊδουράκια της Κρήτης
Βροχές «χρυσάφι» για τις καλλιέργειες - Τι συνιστάται για τα αμπέλια
Δασκαλογιάννης – Ο μεγάλος αγωνιστής της Κρήτης
Εκπτώσεις στους μαθητές της Κρήτης για τη μετακίνησή τους
Πότε λήγει η προθεσμία για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ
Τρίτη και ευτυχώς... φαρμακερή για το Χαμέζι!
Για τις 10 μαχαιριές στην κουνιάδα του κρίθηκε ένοχος και στο Εφετείο
Περιοδεία της Άννας Γαλανού στην Κρήτη
Έρχεται και φέτος το φεστιβάλ κλασικής μουσικής Casa dei Mezzo στο Μακρύ Γιαλό
Με κίνητρα για τους γιατρούς επαναπροκηρύσσονται 953 θέσεις γιατρών για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας
Mε πλαστά έγγραφα προσπάθησαν να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο Σητείας
«Για εμάς ο ΒΟΑΚ εκτείνεται από την Κίσσαμο ως τη Σητεία. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο»
Σήμερα «κληρώνει» για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης
Εν αναμονή της τελεσίδικης απόφασης για τη ρακή
Ξεκίνησαν από την Κρήτη και ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο (Video)
Με υβριδικό σταθμό και αιολικά πάρκα εξοπλίζεται η Κρήτη
Αυτή είναι η «ασπίδα» των ελιών κατά της Xylella
745 συλλήψεις στην Κρήτη τον Μάιο
Νέες διαρροές: Τα τρία μοντέλα για τη χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ
Γάμος υπερπαραγωγή στην Κρήτη με 69 κουμπάρους και 3.500 καλεσμένους
Ψάρεψε… αρχαίο αμφορέα
Μέτρα κατά της λειψυδρίας - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί
Πως ψήφισε το κοινό στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία στο Διεθνές φεστιβάλ Ταινιών Πολύ μικρού Μήκους
Ο Γιάννης Ζουγανέλης με “Φρούτα εποχής”στην Κρήτη
Μεγάλο «τσεκούρι» στις επιδοτήσεις των αγροτών
1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών
Τι είναι η ευδεμίδα και η χολέρα που «απειλεί» τα δέντρα της Κρήτης;
Απίστευτο: Εκτός λειτουργίας ο διάδρομος στα Χανιά γιατί αεροσκάφος πάτησε λαγό!
Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη
Προβληματισμός και… αντιδράσεις για το ΒΟΑΚ
Yπογραφή σύμβασης για παράκαμψη Σητείας
Ξεκινά ο... μίνι καύσωνας! Που και πότε το θερμόμετρο θα δείξει... 41°C;
Καλοκαίρι Στο Νότο - Just Μπύρες
Κρήτη - Απίστευτες εικόνες με το σπίτι στην Κρήτη που κρέμεται στον γκρεμό ! (Video)
Αυτή είναι η «ασπίδα» για την Κρήτη σε περίπτωση τσουνάμι
Κρήτες της Κωνσταντινούπολης...
Αλλάζει ο σχεδιασμός για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης
Νέες ασθένειες απειλούν τα ελαιόδεντρα
Σοβαρό τροχαίο στην Κρήτη – Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει 26χρονος
Στην Κρήτη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος
Ο αφανισμός της Κανδάνου – Ένα ακόμη γερμανικό έγκλημα πολέμου
Κρητική Αρχαϊκή Γλώσσα
Διέσχισε όλη την Κρήτη με τα πόδια. Ολοκλήρωσε στον Άγιο Νικόλαο το πολυήμερο οδοιπορικό της
Σαν σήμερα το 1941 η Σφαγή στο Κοντομαρί, η εκτέλεση που φωτογραφήθηκε!
Ακήρυχτος «πόλεμος» μεταξύ ΟΑΚ και Σπίρτζη
Θρίλερ στην Κρήτη: Έστησαν ενέδρα σε αγρότη και τον πυροβόλησαν
Συστηματική η καταπάτηση και καταστροφή αιγιαλού, παραλιών, ακτών, ρεμάτων, αρχαιολογικών σημείων και εκτάσεων του δημοσίου από ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις. Οι αρχές σφυρίζουν αδιάφορα!
Ο Ιούνιος έρχεται με... καυτές διαθέσεις και 36άρια στην Κρήτη
Καταδικάζουν την μηνυτήρια αναφορά Αξιωματικού της Αστυνομίας
«Παραλύει» σήμερα η Κρήτη
30.000 θέσεις σε Δήμους - Περιφέρειες μέσω Κοινωφελούς
Το μουσικό πρόγραμμα του 6ου Μεσογειακού Ραδιοφωνικού Φεστιβάλ Σητείας. Είμαστε στον αέρα! Συντονιστείτε!
Η Σητεία τελικά ξέρει απο Βέσπα και το απέδειξε πολύ επιτυχημένα (Video)
Το Φεστιβάλ Ταινιών πολύ μικρού μήκους Très Court σε όλη την Κρήτη την Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018
Πότε αρχίζουν οι πολυπόθητοι ψεκασμοί για το δάκο;
Απειλή για τις ελιές της Κρήτης ο πυρηνοτρήτης
Στους δρόμους επιστρέφουν οι Αγρότες των Μπλόκων
Πως η φύση «μαγείρεψε» τον ενεργειακό πλούτο νότια της Κρήτης
Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για τα ΤΕΙ, μετά από πρόταση του Συμβούλου Γ. Ζερβάκη
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ :Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ
Οδηγός... για αγρότες: Ποιες ασθένειες απειλούν δέντρα και αμπέλια αυτή την εποχή;
Ποδηλάτες απο όλο τον κόσμο στην Σητεία….(βιντεο-φωτο)
H ανάδειξη, η αξιοποίηση και η χρήση του έργου του Ερωτόκριτου- Ο Ψαραντώνης τραγουδά Ερωτόκριτο (Video)
Τρεις όροι για το καλώδιο της Κρήτης
Ανοικτές Πόρτες στα Οινοποιεία της Κρήτης. 26-27 Μαΐου στην μονή Τοπλού
Σε καταστολή το 8χρονο κοριτσάκι από την Σητεία που καταπλακώθηκε από την πόρτα γκαράζ
Στα ύψη η τιμή της βενζίνης - Νέες αυξήσεις
Εξετάσεις για ναυαγοσώστες
Προ των πυλών νέο πεντάστερο ξενοδοχείο στην Κρήτη
«Ναι» στην κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων: Όλα τα νεότερα για τη νέα ΚΑΠ
Από χρονιά της βεντέμας... εφιάλτης για τις ελιές
Προσλήψεις στην Κρήτη για την αντιπυρική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Οι θέσεις στο νομό Λασιθίου