Το παλαιοπωλείο του Μιχάλη Μανουσάκη στον Αδελιανό Κάμπο


Σε ένα νοσταλγικό ταξίδι στο χρόνο μεταφέρεται ο επισκέπτης του παλαιοπωλείου του κυρίου Μιχάλη Μανουσάκη στον Αδελιανό Κάμπο. Παλιά έπιπλα και πιάνα του περασμένου αιώνα, νομίσματα και παιχνίδια από άλλες εποχές, γραμμόφωνα και τρομπόνια που συνόδευσαν τα πρώτα βήματα της τζαζ από τη δεκαετία του 20, ασημικά και σερβίτσια τσαγιού που ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος, πίνακες ζωγραφισμένοι στο χέρι που κάποτε κοσμούσαν σαλόνια αρχοντικών σπιτιών ανά τον κόσμο, όλα συνηγορούν στο να περιτριγυρίζεται ο επισκέπτης από αναμνήσεις όχι μονάχα άλλων αποχών αλλά και άλλων ανθρώπων.


Συλλέκτης από τα παιδικά του χρόνια ο ίδιος ο κ. Μανουσάκης όχι από συνειδητή επιλογή αλλά από εσωτερική ανάγκη, έκρυβε όπως δήλωσε στα «Ρ.Ν.» «σαν μυστικό διάφορα πράγματα που βγάζοντάς τα από το υπόγειο χρόνια μετά, ξυπνούσαν αναμνήσεις από το παρελθόν και από την τότε ζωή». Αυτό του το μεράκι συνεχίζει μέχρι και σήμερα συλλέγοντας αντικείμενα από ολόκληρο τον κόσμο αλλά και από την Κρήτη και πουλώντας τα είτε σε συλλέκτες είτε σε ανθρώπους που απλά θέλουν να δώσουν μια νοσταλγική νότα στη διακόσμηση του σπιτιού τους. Ανοίγοντας το κατάστημά του, το μοναδικό στο είδος του στο Ρέθυμνο, προσπάθησε όπως μας δήλωσε να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στην πόλη, καθώς το μοναδικό παλαιοπωλείο που λειτουργούσε στον Πλάτανο έκλεισε πριν από περίπου είκοσι χρόνια. «Ξεκίνησα ένα χρόνο πριν για να καλύψω ένα κενό που πιστεύω πως υπήρχε στο Ρέθυμνο. Σκοπός μου ήταν και παραμένει η ανάδειξη έργων τέχνης από μια άλλη, μακρινή αλλά όχι ξεχασμένη εποχή. Στο κατάστημα βρίσκει κάποιος από πίνακες και παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης περασμένων δεκαετιών μέχρι εντυπωσιακούς πολυελαίους αρχοντόσπιτων του 19ου αιώνα. Ξεκίνησα συλλέγοντας αρχικά αντικείμενα για εμένα, για την προσωπική μου συλλογή, όμως αλλάζοντας συνεχώς σπίτια και μην μπορώντας να τα μεταφέρω συνεχώς, σκέφτηκα να τα αξιοποιήσω και να ανοίξω αυτό το κατάστημα, ώστε να δοθεί σε όποιον θέλει η ευκαιρία να τα αποκτήσει» δήλωσε σχετικά με την απόφασή του να αξιοποιήσει επιχειρηματικά την παιδική του συνήθεια ο ιδιοκτήτης του καταστήματος.

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης στην είσοδο του καταστήματος είναι ένα μεγάλο ξύλινο τραπέζι με πολλά φωτογραφικά άλμπουμ γεμάτα με ασπρόμαυρες φωτογραφίες αλλά και εκατοντάδες άλλες διάσπαρτες. Οι πρώτες ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη δεκαετία του τριάντα και «κρύβουν μέρος της ιστορίας της Κρήτης» όπως περήφανα μας ανέφερε για αυτή του την συλλογή ο κύριος Μανουσάκης. Δεν είναι λίγοι από τους επισκέπτες που κατά το παρελθόν σε μια πιο προσεκτική ερευνά τους βρήκαν συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα να απεικονίζονται σε κάποιες από αυτές. «Ο ενθουσιασμός τους την στιγμή αυτή είναι από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω ζήσει στο μαγαζί» προσέθεσε ο επιχειρηματίας.


 

Έπιπλα
Βουτώντας στον κόσμο του παρελθόντος, στο παλαιοπωλείο οι επισκέπτες -που στην πλειοψηφία τους είναι Έλληνες, καθώς οι ξένοι αντιμετωπίζουν περισσότερο σαν μουσειακό χώρο το κατάστημα- αντικρίζουν στο εσωτερικό του από βελούδινες αρχοντικές τραπεζαρίες και παραδοσιακά έπιπλα των δεκαετιών του 1910 και 1940 μέχρι μοναστηριακά έπιπλα της Κρήτης από χαρουπιά και παραδοσιακές κρυσταλλιέρες της δεκαετίας του 1930, γεμάτες με ασημικά και άλλα αντικείμενα αξίας. Μεγάλη βαρύτητα δίνει στον εντοπισμό αυτών των αντικειμένων στα ταξίδια του ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.»: «Εστιάζω πολύ την προσπάθειά μου στην αναζήτηση επίπλων, όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Κυρίως με ενδιαφέρει το αρχοντικό έπιπλο, παλιές βιβλιοθήκες και κρυσταλλιέρες, τραπεζαρίες, παλιά έπιπλα κάθε είδους που κουβαλάνε μια ιστορία πίσω τους. Ο κόσμος ενδιαφέρεται πολύ να αποκτήσει παλιές τραπεζαρίες και κάθε είδους μεγάλα έπιπλα. Εκτός από ντεκόρ τους θυμίζουν και τα παιδικά τους χρόνια γι' αυτό ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν».
Ωστόσο, αν και η συλλογή από «πολυτελή» έπιπλα αλλοτινών εποχών είναι αρκετά μεγάλη, σκοπός του κυρίου Μανουσάκη είναι, πλέον, να δημιουργήσει μια αντίστοιχη με παραδοσιακά κρητικά έπιπλα, που θα δίνουν στον επισκέπτη αλλά και στον αγοραστή, που σε ποσοστό 90% είναι ντόπιοι, τη δυνατότητα να ανακαλέσει μνήμες και εικόνες από το δικό του παρελθόν. «Σκοπός μου τώρα είναι να εμπλουτίσω την συλλογή μου με παλιό παραδοσιακό κρητικό έπιπλο, τα έπιπλα που είχαν τα φτωχόσπιτα στα χωριά του νησιού τα προηγούμενα χρόνια, τα έπιπλα που είχαν στα σπίτια τους οι γιαγιάδες μας. Έχω ήδη βρει κάποια έπιπλα της δεκαετίας του 1950 και του 1960. Δεν είναι σαν αυτά που έχετε μπροστά σας, δεν έχουν ούτε σκαλίσματα, ούτε κάτι που να παραπέμπει σε πλούσια ζωή. Είναι παρά πολύ φτωχικά αλλά αν αναδειχθούν θα μιλήσουν στις καρδιές πολλών και θα τους ξυπνήσουν ένα κομμάτι από το παρελθόν τους. Δεν είναι μόνο οικονομική η αξία ενός επίπλου, είναι και συναισθηματική. Τώρα πια σκοπό έχω να αναδείξω και το σημαντικό για την Κρήτη κομμάτι της λαϊκής παράδοσης» ανέφερε συγκεκριμένα ο ιδιοκτήτης του παλαιοπωλείου.


Μουσικά όργανα-γραμμόφωνα
Μεγάλη εντύπωση προκαλεί και η συλλογή από πιάνο, που αποτελούν και τα παλιότερα κομμάτια της συλλογής του καταστήματος, καθώς η κατασκευή όλων μας γυρνάει πίσω στον προηγούμενο αιώνα. Προέρχονται από χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία, η Αυστρία και η Γερμανία καθώς και από την Βόρεια Ελλάδα, μιας και ο συλλέκτης και ιδιοκτήτης του παλαιοπωλείου δήλωσε μεγάλη δυσκολία να εντοπίσει μουσικά όργανα, πλην των παραδοσιακών, στην Κρήτη. Πολύ υπερήφανος για την παλαιότητα της συλλογής του δήλωσε ο κύριος Μανουσάκης. «Όλα τα πιάνα είναι πάρα πολύ παλιά. Είχα και πιάνο από το 1807, το πήρε ένας Δανός που μένει μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης και ευτυχώς έμεινε εντός του νησιού». Βιολιά και τρομπόνια της δεκαετίας του '40 συμπληρώνουν τη συλλογή των μουσικών οργάνων.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και τα γραμμόφωνα της δεκαετίας του 1920 και 1930 που αντικρίζει κάποιος στις προθήκες του παλαιοπωλείου. Με δυνατότητα πλήρους λειτουργίας, ακόμα και σήμερα μετά το πέρασμα τόσων ετών, τα περισσότερα από αυτά. «Η συλλογή από γραμμόφωνα, πικ-απ και ραδιόφωνα έχει κομμάτια από τις δεκαετίες το 1930 αλλά και πιο σύγχρονα. Κάποια παίρνουν δίσκους ακόμα και από κάρβουνο, τους πολύ παλιούς, ενώ δουλεύουν με βελόνα μιας χρήσης, καταλαβαίνετε είναι σπάνια κομμάτια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Μανουσάκης, ενώ προσέθεσε ότι παραδοσιακοί ξενώνες της πόλης είναι οι κύριοι ενδιαφερόμενοι για τα αντικείμενα αυτά, χρησιμοποιώντας τα για ντεκόρ, ενώ αρκετοί είναι και οι συλλέκτες που τα εντάσσουν στη συλλογή τους.
Ραπτομηχανές
Κυρίως στο κοινό των συλλεκτών που συνεχώς αυξάνεται για αντικείμενα όπως τις ραπτομηχανές, απευθύνεται η συλλογή του παλαιοπωλείου για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Πολύ πίσω στο παρελθόν μας γυρνάει η χρήση της ραπτομηχανής, καθώς βρισκόταν σε κάθε σχεδόν σπίτι της Κρήτης. Εξού και η συλλογή του καταστήματος προέρχεται αποκλειστικά από περιοχές του νησιού. Οι κάτοχοί τους είναι πρόθυμοι να τις πουλήσουν στον κύριο Μανουσάκη. «Υπάρχει κόσμος στην Κρήτη που πουλάει τις ραπτομηχανές που έχει στην κατοχή του από παλιά. Υπήρχε στη συλλογή μου κομμάτι και από το 1918, ενώ αυτή που έχω τώρα στο κατάστημα είναι του 1954» ανέφερε ειδικότερα στα «Ρ.Ν.» ο ιδιοκτήτης του παλαιοπωλείου.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για να γνωρίσεις μια κοινωνία θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς ένα βιβλιοπωλείο και ένα παλαιοπωλείο, καθώς η ζήτηση για βιβλία και αντίκες -μικρής ή μεγαλύτερης αξίας- φανερώνει σε ποιες βάσεις κινούνται οι αναζητήσεις μιας κοινωνίας. Σίγουρο είναι πως μια επίσκεψη στο παλαιοπωλείο του κυρίου Μανουσάκη, πέραν των συλλεκτών, δεν θα αφήσει αδιάφορο οποιοδήποτε έχει έστω και ένα μικρό ενδιαφέρον να ανακαλύψει μέσω των αντικειμένων και ένα κομμάτι της δικής τους ιστορίας.

ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

Οδικά έργα προϋπολογισμού 550.000 ευρώ στους δήμους Αποκορώνου και Αμαρίου
Άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ οι κόμβοι Αρκαλοχωρίου και Κουνάβων!
Ικανοποίηση στη Μονή Τοπλού για το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση
Το λάδι της Κριτσάς εντυπωσίασε στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης
Οδικά έργα προϋπολογισμού 550.000 ευρώ στους δήμους Αποκορώνου και Αμαρίου
Η παραίσθηση που κράτησε ζωντανό τον Νορβηγό που χάθηκε στα Λευκά Όρη
Υψηλός ανταγωνισμός στον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου- Τα προϊόντα που διακρίθηκαν
Άμεσα στο νέο ΕΣΠΑ οι κόμβοι Αρκαλοχωρίου και Κουνάβων!
Ποια είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνονται για τους πρόσφυγες
Έρχεται στην Κρήτη σκόνη από την Αφρική- Πώς θα προφυλαχθείτε
Έρχεται στην Κρήτη σκόνη από την Αφρική- Πώς θα προφυλαχθείτε
«Ο ρόλος της Κρήτης στο προσφυγικό»- Τι είπαν οι Δήμαρχοι με τον Γιάννη Μουζάλα
«Ο ρόλος της Κρήτης στο προσφυγικό»- Τι είπαν οι Δήμαρχοι με τον Γιάννη Μουζάλα
Nέα αναβολή στη δίκη των δώδεκα για τη νέα παραλιακή στη Νέα Αλικαρνασσό
Ο Δήμος Σητείας καλεί τους δημότες να στηρίξουν οικονομικά το 8 μηνών κοριτσάκι του αδικοχαμένου Κ. Γιαννακάκη
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον δρόμο της Μεσαράς - Έως 13 Απριλίου η γέφυρα στο Χαμέζι
Οι 51 πιο όμορφες παραλίες της Κρήτης (Video)
Στη Σητεία το 44ο Προσυνέδριο των Πολιτιστικών Κέντρων ΟΤΕ Κρήτης και Νήσων
Σοκάρει η επιστολή που έγραψε ο 17χρονος μαθητής πριν αυτοκτονήσει – “Λυπάμαι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω αλλά…”
Σοκάρει η επιστολή που έγραψε ο 17χρονος μαθητής πριν αυτοκτονήσει – “Λυπάμαι γι’ αυτό που πρόκειται να κάνω αλλά…”
Οι στοιχειωμένοι θησαυροί της Κρήτης…
Αντιδρά η Τουρκία στην εγκατάσταση ραντάρ στην Κρήτη
Εφαρμόζουν το σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα» οι Τούρκοι: Κομάντος SAS άπλωσαν την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας
Εφαρμόζουν το σχέδιο «Γαλάζια Πατρίδα» οι Τούρκοι: Κομάντος SAS άπλωσαν την τουρκική σημαία στο βυθό της Σούδας
Τον Μάρτιο του... 2020 η δίκη για τον Μινωικό Κούρο αξίας 1,3 εκ. €
Μαθήτρια από τη Σητεία βραβεύθηκε στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό
Πατέρας ζητά τη βοήθεια των κρητικών, για το παιδί του (Video)
Οι ελιγμοί του τρόμου σε δρόμους «κόλαση» στην Κρήτη (Video)
Μεγάλο καλώδιο Κρήτης: Στην αντεπίθεση πέρασε η EuroAsia Interconnector
Ελπίδες για την τσικουδιά - Ανάμικτα αισθήματα για τους καζανάρηδες
Επιτυχίες του Συλλόγου Αντισφαίρισης Σητείας στο Παγκρήτιο Πρωτάθλημα Τένις Ε3
Σήμερα η δίκη για τον μινωικό κούρο του 1,3 εκατ. ευρώ
Καζάνι που βράζει η Κρήτη - "Εξαφανίζεται" η ρακή
Χτύπησε τον γιο του επειδή δεν ήπιε την… κούπα
«Εξαφανίζουν» τη ρακή – Αφαιρούν τη λέξη τσικουδιά
Οπλοκατοχή στην Κρήτη – Η εκπομπή “360°” συναντούν στα χωριά της Κρήτης ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με τα όπλα (vid)
Οπλοκατοχή στην Κρήτη – Η εκπομπή “360°” συναντούν στα χωριά της Κρήτης ανθρώπους που έχουν μάθει να ζουν με τα όπλα (vid)
Ο 25χρονος Μάριος από το Ηράκλειο Κρήτης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
Ο 25χρονος Μάριος από το Ηράκλειο Κρήτης χρειάζεται την βοήθεια όλων μας
Κρητικοπούλα τραγουδά «Ερωτόκριτο» στο Ευρωκοινοβούλιο (βίντεο)
Λάδι: Μειωμένη η παραγωγή στην Κρήτη - «Σαρώνει» η Ισπανία
Νέα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων – Τους ζητούν μεγάλα ποσά για δήθεν τροχαία
Ο καιρός στην Κρήτη - Επιτέλους... άνοιξη
Αυτό είναι το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Κρήτης
Αλλαγές στο ανάγλυφο της Κρήτης προκάλεσαν οι βροχές
Παράταση για τις δηλώσεις ιδιοκτησιών στο Κτηματολόγιο στο νομό Λασιθίου
Υπόμνημα ΣΕΔΗΚ για ριζική λύση του προβλήματος της Δακοκτονίας
Θα είναι μια δύσκολη χρονιά από άποψη πυρκαγιών το 2019 για το νομό Λασιθίου
Κεφαλή Μινώταυρου 7.000 χρόνων βρέθηκε στην Σερβία! Η «λατρεία των βουκρανίων» από την Κρήτη και την Θράκη στα κεντρικά Βαλκάνια
Νεαρή ΑμΕΑ “τιμώρησε” οδηγό που της απέκλεισε την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο!
Ο εμβολιασμός στα φαρμακεία «άναψε φωτιές» μεταξύ γιατρών & φαρμακοποιών Κρήτης
“Πάτωσε η Περιφέρεια Κρήτης στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ”
Αυτός είναι ο 48χρονος παιδόφιλος της Κρήτης – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Αυτός είναι ο 48χρονος παιδόφιλος της Κρήτης – Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του
Το Brexit «χτυπά» την Κρήτη: Οι συνέπειες σε προϊόντα και τουρισμό
Τα κρητικά προϊόντα στα ξενοδοχεία του νησιού
Πρόγραμμα για αειφόρο τουρισμό στην Κρήτη
Σοκαριστικό τροχαίο στην Κρήτη: Χαροπαλεύει η μητέρα – Τραυματισμένα δυο παιδιά (pic)
200.000 τόνους σταφίδας με... κλήματα από την Κρήτη έβγαλαν οι Κινέζοι
Διαδοχικές αλλαγές στο σκηνικό του καιρού αυτή την εβδομάδα
Σεισμός με το καλημέρα στην Κρήτη
Θα πωλούν την τσικουδιά τους χωρίς μεσάζοντες οι Κρητικοί
Προσοχή στους δρόμους το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας -Στήνει μπλόκα η ΕΛ.ΑΣ
Έγκλημα Σητεία: Αποδέχτηκε όλες τις κατηγορίες ο φερόμενος συζυγοκτόνος
Τέσσερις Ιεραπετρίτισες εξηγούν γιατί είναι... απίθανο πλάσμα η γυναίκα
Απολογείται σήμερα ο 36χρονος Σητειακός
Γέφυρα με τη Γερμανία τα κρητικά προϊόντα
‘Πονοκέφαλο’ προκαλεί το Κτηματολόγιο – Τρίμηνη παράταση
Το Εμιράτο της Κρήτης -Η απελευθέρωση από τους Άραβες
Εμημέρωση και προληπτικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Επιδότηση ενοικίου: Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τους δικαιούχους
Τσέχοι στην Κρήτη - Μια νέα αγορά για τον κρητικό τουρισμό
Σπαρακτική μαρτυρία της αδερφής της Κατερίνας: «Την απειλούσε με μαχαίρια»
Στα 200 εκατ. € οι ζημιές από την πρωτόγνωρη θεομηνία που «χτύπησε» την Κρήτη!
“Πνιγόμαστε!”: Ανατριχιαστικές περιγραφές από τον πατέρα που εγκλωβίστηκε με δύο παιδιά στο αυτοκίνητο του
Προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή πήρε ο 32χρονος Σητειακός που σκότωσε τη γυναίκα του (βίντεο)
Στη Σητεία περιόδευσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης Αλ. Μαρκογιαννάκης
Επί 41 ώρες έβρεχε ακατάπαυστα στην Κρήτη
Κατολίσθηση πριν το τούνελ του Βραχασίου
Μια προσφορά από τη μικρή Εύχαρι που δεν είναι πια εδώ…
Θρήνος στην Κρήτη για την νεαρή μητέρα που βρέθηκε στραγγαλισμένη
Επίσκεψη Αναπληρωτή Βρετανού Πρέσβη στη Σητεία
Σκαρώνουν απάτες παριστάνοντας τους υπάλληλους του Κτηματολογίου!
Κοιτάσματα-«μαμούθ» στην Κρήτη: Η κυβέρνηση «σαμποτάρει» τις έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ – Σε «λήθαργο» το Μαξίμου & ο «χρυσός» περιμένει
Το ΜεΡΑ25 λέει ΟΧΙ στο αεροδρόμιο Καστελίου, ΝΑΙ σε υπερσύγχρονο ταχέος σιδηρόδρομο από τη Σητεία ως τα Χανιά
Καλά νέα για το λάδι - Χρονιά βεντέμας αναμένεται η φετινή
GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ: Η ΚΑΠ μετά το 2020: Προκλήσεις και ευκαιρίες