00014 - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι σεισμοί στην Κρήτη στο πέρασμα των αιώνων

Η ιστορική μελέτη των σεισμών που έπληξαν την Κρήτη από το 368 π.Χ. μέχρι σήμερα προέρχεται από το βιβλίο «οι σεισμοί της Ελλάδος» των Β. Παπαζάχου και Κ. Παπαζάχου (Θεσ/νίκη 1989). Βασική εργασία για το πρόβλημα του σεισμού στην Κρήτη αποτελεί το άρθρο του φυσικού κ. Ελ. Πλατάκη το οποίο δημοσιεύτηκε στα «κρητικά χρονικά» του 1950.Οι συντομογραφίες που χρησιμοποιούνται στο κείμενο έχουν ως εξής:

Έτος 1908 το όραμα για 600 χιλιόμετρα σιδηρόδρομου στην Κρήτη

Εν Αλμυρώ, 23 Απριλίου 1908. Μελέτη περί της κατασκευής σιδηροδρόμων εν Κρήτη. Σ.Ε. Πεζάνος». Η μελέτη, που τυπώθηκε εν Αθήναις στο Τυπογραφείο των «Δ.Γ.Ευστρατίου και Δ.Δελή» της οδού Πραξιτέλους και σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, πρότεινε την δημιουργία 600 χλμ σιδηροδρομικών γραμμών στην Κρήτη με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης.

Τόσο μακριά... τόσο κοντά

Η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το νησί» έφερε στην επιφάνεια μια ξεχασμένη ιστορία. Την ιστορία της Σπιναλόγκας, του νησιού που από το 1903 ως το 1958 λειτούργησε ως τόπος απομόνωσης των λεπρών (χανσενικών).

Ένα από τα πρώτα έγγραφα της επανάστασης του 1821

Πρωτότυπη προκήρυξη
από την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη

Η προκήρυξη του πρώτου αρχιστράτηγου του νησιού,
Αφεντούλιεφ, προς τους «Γραικούς της Κρήτης»

Οι Τσουδεροί στην επανάσταση του 1821 - της Έυας Λαδιά

Με την ευκαιρία της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας αξίζει ν' ανάψουμε το κερί της ιστορικής μνήμης στην οικογένεια των Τσουδερών, από κλωνάρι της οποίας άναψε η πρώτη φλόγα της επανάστασης του 1821.

Ποιός ήταν ο Ξένιος Δίας

Κάποτε, φαίνεται πως κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο μεγάλος Δίας, ο κύριος του αρχαίου ελληνικού πανθέου, που γεννήθηκε στο Δικταίο Άντρο και ανατράφηκε στο βουνό της Ίδης, πέθανε και θάφτηκε στη γενέτειρά του, την Κρήτη. Πιστός στο Δία, ο ποιητής των ελληνιστικών χρόνων Καλλίμαχος από την Αλεξάνδρεια, του αφιέρωσε έναν ύμνο μέσα από τον οποίο μάχεται σθεναρά αυτή την απαράδεκτη κατά τη γνώμη του παράδοση: «…ω πατέρα… οι Κρητικοί ήταν πάντα ψεύτες. Γιατί ως και σε τάφο, ω βασιλέα, οι Κρήτες σ’ έθαψαν. 

Ένα εξαίρετο αφιέρωμα για τον επιπρομαχώνα του Αγίου Δημητρίου στα Χανιά

Ένα εξαίρετο αφιέρωμα δημοσίευσαν τα Χανιώτικα νέα για τον επιπρομαχώνα του Αγ. Δημητρίου. Για σχεδόν 500 χρόνια αποτελεί έναν από τους “ακοίμητους” φρουρούς της παλιάς πόλης των Χανίων. Ο επιπρομαχώνας του Αγ. Δημητρίου ή Lando (το όνομα του μηχανικού) ή Schiavo (του σκλάβου) είναι ένα από τα βασικά οχυρωματικά έργα που έφτιαξαν οι Ενετοί για να προστατεύσουν την παλιά πόλη των Χανίων.

Η άφιξη και εγκατάσταση των πρώτων Μικρασιατών προσφύγων στην Κρήτη

Από το καλοκαίρι του 1922 άρχισαν να φθάνουν σποραδικά οι πρώτοι πρόσφυγες στο Ηράκλειο, κάποιοι στρατιώτες, μαζί με Κρητικούς εφέδρους που επέστρεφαν από το μέτωπο. Το πρώτο όμως μεγάλο  προσφυγικό κύμα που περιελάμβανε 1.000 ανθρώπους και προέρχονταν από τη Χίο και τον Πειραιά έφθασε στο Ηράκλειο στις 12 Σεπτεμβρίου του 1922. Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είχε φθάσει το σύνολο των προσφύγων που επρόκειτο να δεχτεί η πόλη.

Ελευθέριος Βενιζέλος πώς άλλαξε την Υγεία & το Ασφαλιστικό Σύστημα της Χώρας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΜΜ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”

Ο Φρεντ Μπουασονά ο Γαλλοελβετός φωτογράφος

Ο Φρεντ Μπουασονά, (1858-1946 Γενεύη) ήταν Γαλλοελβετός φωτογράφος, ιδιαίτερα γνωστός για την φωτογραφική τεχνική του αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου επί τριάντα περίπου έτη, μαζί με τον συνοδοιπόρο του Ντανιέλ Μπο-Μποβί, διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Το έργο του, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στην Ελλάδα θεωρείται εν γένει «πρωτοποριακό αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα»

Μα πάρω το τουφέκι μου, την όμορφη πατρόνα...


«Πότες θα κάμει ξαστεργιά, πότες θα φλεβαρίσει,
να πάρω το τουφέκι μου, την όμορφη πατρόνα
και ν΄ ανεβώ στον Ομαλό, στη στράτα τω Μουσούρω….»

Τουρκογραικική εγκύκλιος για την πορνεία στην υπόδουλη Κρήτη

Γ. « Επειδή ο άντρας σχεδόν πάντοτε δεν δυναστεύει την γυναίκα εις την πράξιν αυτήν , αλλά γίνεται με την θέλησιν και ευχαρίστησίν της, αν είναι ομόφυλοι να φυλακωθή η γυναίκα ένα μήνα, και να δέρνεται καθ΄ ημέραν προς 20 ξυλιαίς , δι '  επιστασίας δύω αντιπροσώπων , εωσού τελειωθεί η διορία»

Η Κρήτη την εποχή των Πειρατών

Σε τούτη την πανέμορφη γη της Κρήτης, οι άνθρωποι που κατοίκησαν τον τόπο πριν από χιλιάδες χρόνια άφησαν τα σημάδια της παρουσίας τους σε αρχαίες πολιτείες, σε παλάτια και κάστρα, σε χωριά και μοναστήρια.

Μια άτυπη απαγωγή στην Κρήτη των Αρχαίων χρόνων

Ένα απόσπασμα από το έργο του ιστορικού μελετητή Εφόρου, που διέσωσε ο Στράβων, μας μεταφέρει στοιχεία υψίστης σημασίας για να κατανοήσουμε αυτού του είδους τις σχέσεις. Το έθιμο που περιγράφει ο Έφορος αναφέρεται στις πόλεις της Κρήτης. Στις κρητικές πόλεις, σύμφωνα με τον Έφορο, οι άνδρες απήγαγαν τα νεαρά αγόρια. Επρόκειτο όμως για μία απαγωγή που οργανωνόταν εκ των προτέρων και ήταν κωδικοποιημένη κατά κάποιον τρόπο.... 

Το σπίτι που γεννήθηκε ο Καζαντζάκης, μετά τους βομβαρδισμούς των Γερμανών

Το κατεστραμμένο σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος στοχαστής και συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης. Ήταν λίγους μήνες πριν το θάνατό του, πιθανώς το καλοκαίρι του 1955 ή 1956, όταν ο δήμος Ηρακλείου και ο δήμαρχος Γιώργος Γεωργιάδης οργάνωσαν μια σεμνή τελετή για την τοποθέτηση μιας αναμνηστικής πλάκας με την ένδειξη «ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΤΟ 1881 Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ». 

Μιχάλης Μακράκης ο Κρητικός βουλευτής που μπήκε στην Bουλή με τη… βράκα | Είχε εκλεγεί πρώτος σε όλο το νησί |

Θεοφάνια στην Κρήτη το έτος 1910 και 1944 ( βίντεο )

Δυο μοναδικά βίντεο δημοσίευσε το http://www.candianews.gr με τον εορτασμό των Θεοφανίων στην Κρήτη στις αρχές του 20ου αιώνα και στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το 1944, παρουσιάζουμε σήμερα.

Έτος 1911 ζητείται λύση για την απουσία δημοτικών αποχωρητηρίων στις πόλεις για το διερχόμενο πληθυσμό

Παντελής ήταν η απουσία δημοτικών αποχωρητηρίων στις πόλεις για το διερχόμενο πληθυσμό.  Κάθε γωνιά μεταβαλλόταν σε υπαίθριο ουρητήριο. ( Εφημ ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ 31/7/1911 :… Καλά θα ‘ τανε να ξεβρωμίση  επιτέλους το Ηράκλειον. Εις κάθε γωνίαν, εις κάθε στενόν μύρα.. ούρων προσβάλλουν την μύτην κανενός. Δεν μπορούμε να πιστεύσωμεν ότι δεν προσέβαλλαν ακόμη τα οσφραντικά όργανα των δημοτικών μας αρχόντων…)

Μια απίθανη ιστορία: Πώς η περίφημη επιγραφή της Γόρτυνας δεν έγινε… μπάζα για να χτιστεί ελαιουργείο

Το μέγαρο της νομαρχίας (νυν περιφέρειας) του Ηρακλείου κατασκευάστηκε από… πέτρες του ανακτόρου της Κνωσού, τη δεκαετία του 1880. Το σπουδαιότερο αρχαιολογικό εύρημα του 19ου αιώνα στην Κρήτη, η Μεγάλη Επιγραφή (ή οι Νόμοι της Γόρτυνας), που βρέθηκε το 1884 από τον Ιταλό επιγραφολόγο Φεντερίκο Άλμπερ, γλίτωσε την τελευταία στιγμή, αφού προορίζονταν για το χτίσιμο… ελαιουργείου!

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - 00014 - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ