00027 - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα μικρά Μετέωρα της Κρήτης

ΚΑΛΑΜΑΥΚΑ - Ο ΠΕΤΡΙΝΟΣ ΘΕΟΣ... Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΥΚΑ
Μία από τις πολλές ελληνικές πόλεις που είχαν την επωνυμία Λάρισα ήταν και αυτή της Κρήτης.
Η πόλη αυτή αναπτύχθηκε από τα Μινωϊκά χρόνια, εκεί όπου σήμερα απλώνεται το γραφικό χωριό της Καλαμαύκας (25 km από τον Άγιο Νικόλαο στο Νομό Λασιθίου).

Το “Κολόμπο”, η λαϊκή ονομασία του παλιού λιμανιού των Χανίων.


Το “Κολόμπο”, η λαϊκή ονομασία του παλιού λιμανιού των Χανίων. Μια γειτονιά με “χαρακτήρα”, ξεχωριστούς ανθρώπους και δική της…γλώσσα. Μια βόλτα στα στενάκια της και δύο κουβέντες με τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής ήταν αρκετά για να μπούμε και εμείς στο κλίμα της.

60 χρόνια πριν: Το πρώτο στην ιστορία δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ έδωσε «χρυσά» κέρδη σε ένα νικητή

Ηταν 1η Μαρτίου του 1959 όταν έκανε πρεμιέρα το ΠΡΟ-ΠΟ με ένα δελτίο που περιείχε 12 βασικούς αγώνες, καθώς και επιπλέον δυο αναπληρωματικά ματς -τα αποτελέσματα των οποίων θα ίσχυαν μόνο σε περίπτωση αναβολής ή ματαίωσης κάποιων εκ των βασικών αγώνων.

Tοπωνύμια των Χανίων που αντιστέκονται στη λήθη

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα έκαναν τα Χανιώτικα νέα και ο Δημήτρης Μαριδάκης όπου και το αντλήσαμε και το παραθέτουμε.
Από πού πήρε το όνομά του το “Πανελλήνιο”; Γιατί η Πύλη της Αμμου έχει ταυτιστεί με τη Σχολή Χωροφυλακής; Τι ήταν το περίφημο “Πάνθεον” και γιατί ο προμαχώνας Σαν Σαλβατόρε ακούγεται περισσότερο ως “Ξενία”;

Μνημεία πεσόντων ηρώων και προτομές σε περιοχές της Κρήτης

Η ιστορία κάθε τόπου γράφεται απο τους αγώνες που έχει κάνει για να αποκτήσει και να διατηρήσει το βέλτιστο αγαθό: την ελευθερία.ιμώντας λοιπόν αυτούς που έδωσαν την ζωή τους στους αγώνες της πατρίδας μας, τα χωρια, σαν ελάχιστο φόρο τιμής τους έχουνι αφιερώσει το "Μνημείο των πεσόντων ηρώων", για να θυμούνται οι παλιοί και να αφυπνίζονται οι νέοι.

Η μάχη της Κρήτης στον ελληνικό κινηματογράφο


Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης
Σενάριο: Σταμάτης Φιλιππούλης
Μουσική: Γιώργος Πάρις
Φωτογραφία: Δημήτρης Παπακωνσταντής

Γιώργου Παναγιωτάκη:«Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες»

Μια νέα ιδιαίτερα επιμελημένη και φροντισμένη δίτομη σε ειδική συσκευασία έκδοση, με τίτλο «Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες» κυκλοφόρησε πρόσφατα. Δημιουργός του πονήματος, ο γνωστός για την πλούσια εκδοτική του δραστηριότητα συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής κ. Γιώργος Παναγιωτάκης.

Ρασοφόροι του Ρεθύμνου στη Μάχη της Κρήτης και στην Αντίσταση

Στη θρυλική μάχη της Κρήτης δεν έλαβαν μέρος μόνον οι εναπομείναντες ικανοί να πολεμήσουν μεσήλικες και ηλικιωμένοι, αφού τα στρατευμένα παιδιά μας δεν είχαν προλάβει όλα να γυρίσουν από το μέτωπο μετά την κατάρρευση.

Το εκκλησάκι του Αγ. Σώζοντος κτισμένη απο μέλι και γάλα

Το εκκλησάκι του Αγ. Σώζοντος που βρίσκεται στο βραχώδες ακρωτήριο συνδέονται αρκετοί θρύλοι και παραδόσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο λαογραφικής μελέτης. Η πιο γνωστή από αυτές αναφέρεται σε ένα πλοίο που η σφοδρή τρικυμία το παρέσυρε κοντά στα βράχια με κίνδυνο να εξοκείλει. Ο πλοίαρχος επικαλέσθηκε τη βοήθεια του αγίου της ημέρας και υποσχέθηκε να κτίσει ένα ναό  με μέλι και γάλα, αν σωθεί. 

Ρεθεμνιώτισσες που έγραψαν τη δική τους ιστορία σε δέλτους τιμής


Η Γιορτή της Μητέρας μπορεί να συνδυάζεται με λουλούδια και δώρα αλλά θα πρέπει να αφυπνίζει και την ιστορική μνήμη. Γιατί δεν ήταν λίγες και οι τραγικές μητέρες, όπως αναρίθμητες ήταν και οι ηρωίδες της ζωής και του αγώνα.
 

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - 00027 - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ