10 κρητικά εδέσματα που λατρεύει και το BBC


10 κρητικά εδέσματα που λατρεύει και το BBC

Το site Good Food του BBC φιλοξενεί συχνά αφιερώματα με 10 φαγητά που πρέπει σίγουρα να δοκιμάσει κάποιος όταν επισκεφτεί έναν προορισμό. Ανάμεσα τους η Κρήτη και η τοπική κουζίνα του νησιού, που όπως ενημερώνουν τους αναγνώστες τους είναι γνωστή για τα μοναδικά υλικά, τις γεύσεις της και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της.

Τους συστήνουν, λοιπόν, να μη φύγουν από την Κρήτη χωρίς να έχουν δοκιμάσει:

1. Κρητικά τυριά: Όπως σημειώνει η συντάκτρια, σχεδόν κάθε χωριό της Κρήτης μοιάζει να έχει και το δικό του τυρί, αναφέροντας ότι συνήθως φτιάχνονται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή συνδυασμό των δύο. Προτείνει δε να δοκιμάσουν οπωσδήποτε γραβιέρα, πηχτόγαλο Χανίων και μυζήθρα.

2. Ντάκο: Ο πάντα δημοφιλής ντάκος, γνωστός σε κάποιες περιοχές της Κρήτης και ως κουκουβάγια, είναι ένας φανταστικός μεζές ή σαλάτα που πρέπει όλοι να δοκιμάσουν όταν βρεθούν στο νησί. Μάλιστα, το Good Food δίνει και τη βασική “συνταγή”, αναφέροντας ότι πρόκειται για κριθαροκουλούρα ή παξιμάδι ελαφρώς μουσκεμένο με νερό ή λάδι, σερβιρισμένο με τριμμένη φρέσκια ντομάτα και μυζήθρα, ραντισμένο με κρητικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλισμένο με αλάτι, ρίγανη και πιπέρι.

3. Τηγανητά σαλιγκάρια ή χοχλιούς μπουμπουριστούς: Δεν απολαμβάνουν μόνο οι Γάλλοι τα σαλιγκάρια αναφέρει το Good Food, αλλά και στην Κρήτη όπου τα αποκαλούν χοχλιούς και τα τηγανίζουν σε καυτό λάδι, τα σβήνουν με κρασί ή ξίδι και δημιουργούν αυτό το ξεχωριστό πιάτο, που συχνά εμπλουτίζεται και με δεντρολίβανο. Για την ιστορία, σημειώνει ότι οι γυναίκες στην Κρήτη μαζεύουν τα σαλιγκάρια στη φύση και συχνά τα μαγειρεύουν όσο είναι ακόμη ζωντανά.

4. Κρητική τυροπιτάκια (καλτσούνια): Μπορεί να μοιάζουν με τα τυροπιτάκια που θα βρει κάποιος σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο, όπως οι ίδιοι τονίζουν, τα κρητικά τυροπιτάκια ή αλλιώς καλιτσούνια είναι μοναδικά! Κάνει λόγο, λοιπόν, για τη χειροποίητη ζύμη, αλλά και τη γέμιση που ποικίλει από σπίτι σε σπίτι και τις περισσότερες φορές είναι γλυκιά, με τα πιο συχνά τυριά που μπαίνουν μέσα να είναι η μυζήθρα και η χανιώτικη μαλάκα, αλλά ποτέ φέτα. Μάλιστα, λέει ότι αυτά που τους άρεσαν περισσότερο ήταν εκείνα που είχαν και μια νότα ροδόνερου. Όσο για το κρητικό μέλι με το οποίο περιχύνονται πριν σερβιριστούν, τονίζει ότι δημιουργεί έναν απολαυστικό συνδυασμό γλυκού και αλμυρού.

5. Αρνί με σταμναγκάθι: Η παραδοσιακή κρητική συνταγή για αρνάκι δεν αφήνει τελικά κανέναν ασυγκίνητο! Όσο για το σταμναγκάθι, η συντάκτρια του Good Food σημειώνει ότι πρόκειται για ένα άγριο χορταρικό που τελευταία βρίσκει τη θέση του στα μενού μεγάλων εστιατορίων.


6. Γαμοπίλαφο: Επίσης γνωστό πιάτο της κρητικής κουζίνας, το γαμοπίλαφο ή αλλιώς το ρύζι που συχνά σερβίρεται στους γάμους στο νησί, ενθουσίασε την συντάκτρια. Η ίδια σημειώνει ότι στις μέρες μας σερβίρεται και σε πολλές ταβέρνες με κρητική κουζίνα, ενώ όσον αφορά στον τρόπο παρασκευής αναφέρεται ότι είναι ένα είδος ριζότο που φτιάχνεται με ζωμό από αρνί, κατσίκι ή κόκορα και στη συνέχεια του προσθέτουν χυμό λεμονιού και στακοβούτυρο.

7. Ασκορδουλάκοι: Ως κομμάτι της μαγείας της κρητικής διατροφής χαρακτηρίζονται οι ασκορδουλάκοι, οι βολβοί, δηλαδή, που συλλέγονται για να γίνουν τουρσί συνοδεύοντας την τσικουδιά ή για να μπουν στη σαλάτα.


8. Καπνιστό χοιρινό – απάκι: Δεν είναι εύκολο να φτιαχτεί εκτός Ελλάδας, μιας και πρόκειται για πολυήμερη διαδικασία, με το μαρινάρισμα του χοιρινού στο ξίδι να διαρκεί πολλές μέρες, ενώ στη συνέχεια καπνίζεται με τοπικά βότανα, όπως φασκόμηλο, δάφνη, δεντρολίβανο, που χαρίζουν στο κρέας τη χαρακτηριστική του γεύση. Γι’ αυτό ο επισκέπτης του νησιού δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψει να δοκιμάσει απάκι.

9. Σφακιανές πίτες: Με καταγωγή από τα Σφακιά, αυτές οι νόστιμες πίτες κλέβουν καρδιές! Όπως σημειώνει, μοιάζουν με pancakes με τις ομοιότητες να σταματούν στο… αλεύρι. Η ίδια αναφέρει ότι στη ζύμη προστίθενται ντόπιο ελαιόλαδο και το περίφημο κρητικό ποτό, η ρακή, ενώ γεμίζονται με μυζήθρα ή πηχτόγαλο Χανίων και σερβίρονται συνήθως με θυμαρίσιο μέλι.


10. Ρακή ή τσικουδιά: Το φθινόπωρο, μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών, ο επισκέπτης του νησιού συναντά σε όλη την Κρήτη τα περίφημα καζάνια όπου οι ντόπιοι κάνουν ρακή -το διάσημο τοπικό απόσταγμα που σερβίρεται και σε κάθε κρητική ταβέρνα και καφενείο, παρέα με μεζέδες, ελιές ή παξιμάδια κριθαριού. Τέλος, σημειώνει ότι σε κάποιες περιοχές της Κρήτης το αποκαλούν τσικουδιά, σημειώνοντας ότι σερβίρεται σε μικρά ποτηράκια, χωρίς την προσθήκη νερού και δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, καθώς δεν έχει γλυκάνισο ή άλλα βότανα.

 olivemagazine

Κατηγορίες: 

Άφησε το σχόλιο σου:

Τελευταία νέα Κρήτης

Εκκαθαρίζουν το μητρώο για δικαιούχους αγροτικού τιμολογίου
Νέα μεγάλη φωτιά στην Κρήτη
Ξεκινά από τη Σητεία την περιοδεία ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ζωγραφισμένα χωριά | Η γυναίκα που «μεταμορφώνει» ερειπωμένα κτίρια της Κρήτης
Στο… κόκκινο ο υδράργυρος: Που θα «χτυπήσει» 40άρια;
Η Κρήτη στα 5 καλύτερα νησιά για καλοκαιρινές διακοπές
Ο εκπαιδευτικός που μας "σύστησε" με 600 επίγειους παραδείσους στην Κρήτη !
Σεισμός με επίκεντρο στο Μακρύ Γιαλό
Ολοκληρώνεται η υποβολή ορίων των ΟΤΑ στους δασικούς χάρτες. Καθυστερήσεις στους δήμους του Λασιθίου
Την Δευτέρα 16 Ιουλίου η διανομή κρέατος
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΜΕ 60.000€ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΧΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Στη 2η θέση η Κρήτη σε ξενοδοχεία-καταλύματα μπροστά στην παραλία
Ένα γιγάντιο μανιτάρι πρωτοφανές για την Κρήτη
Καρκίνος και διαβήτης «θερίζουν» στην Κρήτη
Δυναμικό συλλαλητήριο συνταξιούχων στο Λασίθι
2,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ «Κρήτη 2014-2020» για τον εκσυγχρονισμό του ψηφιακού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων του νησιού
Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την Μακεδονία μας ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ
Το ελαιόλαδο & οι προοπτικές του κρητικού χρυσού στη συνεδρίαση του ΣΕΔΗΚ
Telegraph: Που κρύβεται το μυστικό της Κρήτης!
Ετοιμάζουν ξεσηκωμό οι αγρότες των μπλόκων - Ζητούν επειγόντως απαντήσεις
Τζιτζίκια - Ο ύπουλος εχθρός για τα αμπέλια της Κρήτης
Υπουργείο Προστασίας του... δάκου της ελιάς!
Στα 3,10 η τιμή του ελαιολάδου στo Ηράκλειο - Αποθηκευμένο το λάδι στη Σητεία
Πως θα αποφύγουμε τα «εγκλήματα» στο ελαιόλαδο της Κρήτης;
Νερό: το άλφα και το ωμέγα στον καύσωνα για τις καλλιέργειες
Ξερόκαμπος: Το άγνωστο διαμάντι της Κρήτης με τα κρυστάλλινα νερά [ΦΩΤΟ]
ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ Η ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ... «Η Κρήτη παίρνει τ' άρματα, ως γράφει η Ιστορία... Ηπειρος Κύπρος και Νησιά, Θράκη, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ...»
Τι τρώμε; Κατσαρίδες, πριονίδι ξύλου, υγρό από πρωκτικό αδένα
Διαδηλώνουν στην Κρήτη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών
Ενημερωτικό σχετικά με την εγκύκλιο προγραμματισμού ενεργειών για ομαλή έναρξη του Υπουργείου Παιδείας
Αίτημα να μην προχωρήσει η επένδυση του υβριδικού σταθμού
ΤΗΝ ΝΈΑ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΉ ΠΕΡΊΟΔΟ 2019-2020 ΘΑ ΈΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ Τ.Κ. ΛΙΘΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΟΥ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
«Καίνε» οι θερμοκρασίες και οι... τιμές καυσίμων
«Τσίμπησε» και πάλι η τιμή του ελαιολάδου
ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
«Πλώρη» για… Κρήτη βάζουν Αμερικανοί και Γάλλοι για τα κοιτάσματα
Συναγερμός από νέα φωτιά στην Κρήτη
Αυτοί είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι για τους αγρότες
Μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου στο ΒΟΑΚ
Αυστηρή προειδοποίηση: Να μπει «φρένο» στα... εργολαβικά τερτίπια
Θεατρικές παραστάσεις για την Γ΄ Ηλικία
Στην Κρήτη το προεδρείο του ΟΠΕΚΕΠΕ
Οι Λασιθιώτικοι ανεμόμυλοι έσωσαν ζωές σε όλο τον κόσμο!
Ο υπουργός Σπίρτζης και η ... κοσμογονία στην Κρήτη! (Video)
Τελευταία εξέλιξη στη δολοφονία του κτηνοτρόφου στην Κρήτη
Από την δροσιά στον... καύσωνα του Ιούλη
Με GPS και... drones η φετινή μάχη κατά των κουνουπιών στην Κρήτη!
Αυγενάκης: «Ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη»
Αγωνία τέλος με τις βαθμολογίες των Πανελλαδικών
Απαραίτητα τα οδικά έργα στη Σητεία
Επιστολή Ι. Πλακιωτάκη για τον ΒΟΑΚ
Γνωρίστε τους μαγευτικούς καταρράκτες της Κρήτης
Παρέμβαση Μανόλη Θραψανιώτη στο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας για τον ΒΟΑΚ
Εκτός η Κρήτη από την επιδότηση μετακινήσεων και μεταφορών
Άσκηση Μείζονος Ατυχήματος στο Ναύσταθμο Κρήτης
Μαθαίνοντας για τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων στις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη
Καταγγέλλουν ψεκασμούς «πασαλείμματα» για το δάκο
ΒΟΑΚ από Κίσσαμο ως Σητεία, χωρίς διόδια
«Μαθηματικές ΑποΔράσεις» – 1ο Θερινό Σχολείο Μαθηματικών Κρήτης
Συμπολίτης μας χρειάζεται βοήθεια
Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κρήτη
Οι πρώτες τιμές στο επιτραπέζιο σταφύλι
«Σπάει» όλα τα ρεκόρ στον τουρισμό η Κρήτη
Ιστορική έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα: Η Κνωσός άκμασε και μετά την καταστροφή
Στη φυλακή οι «4» για τη χασισοφυτεία… μαμούθ και τα 22 κιλά κάνναβης
ΒΟΑΚ: ΑΡΓΗΣΑΜΕ ΠΟΛΥ!
TUI: Κορυφαίος τουριστικός προορισμός διεθνώς η Κρήτη
Μέτρα για να θωρακιστεί η Κρήτη από την Xylella
ΜΕΓΑΛΟΣ Ξεσηκωμός για τις κάμερες στα σχολεία
Οι μαλάκες -και ο υπουργός Σπίρτζης
«Η ΝΔ προκαλεί συζήτηση στη Βουλή με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη για τον ΒΟΑΚ»
ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Ξεκινά ο ΒΟΑΚ, με συνολικό σχεδιασμό και χωρίς διόδια για τους κατοίκους.
ΛΕΒΕΝΤΕΣ Κρητικοί τραγουδούν με λύρα το «Μακεδονία Ξακουστή» μπροστά στα ΜΑΤ! (ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ BINTEO)
Δήλωση Ντόρας Μπακογιάννη για τον ΒΟΑΚ
Ψάχνουν όλα τα θερμοκήπια της Κρήτης για χασισοφυτείες!
Δήλωση του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με τον Βόρειο Οδικό Αξονα
Καμία επιχείρηση στο νομό Λασιθίου δεν θέλει κοινωνικό τουρισμό
Μπαράζ συλλήψεων σε αεροδρόμια της Κρήτης
Δήλωση Γ. Πλακιωτάκη για το έργο του Β.Ο.Α.Κ.
Υπό εξαφάνιση τα παραδοσιακά γαϊδουράκια της Κρήτης
Βροχές «χρυσάφι» για τις καλλιέργειες - Τι συνιστάται για τα αμπέλια
Δασκαλογιάννης – Ο μεγάλος αγωνιστής της Κρήτης
Εκπτώσεις στους μαθητές της Κρήτης για τη μετακίνησή τους
Πότε λήγει η προθεσμία για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ
Τρίτη και ευτυχώς... φαρμακερή για το Χαμέζι!
Για τις 10 μαχαιριές στην κουνιάδα του κρίθηκε ένοχος και στο Εφετείο
Περιοδεία της Άννας Γαλανού στην Κρήτη