Πολιτική Οικονομία Ελλάδα Κόσμος Αθλητισμός Ψυχαγωγία Food & Drink Travel Viral Videos ειδήσεις τώρα Τουρκία ΙΣΡΑΗΛ Παλαιστίνη Χαμάς Πόλεμος στο Ισραήλ

Έχει το Ισραήλ σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία;

Έχει το Ισραήλ σημαντικές επενδύσεις στην Τουρκία;

Κάποιοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει τεράστιες επενδύσεις στην Τουρκία, ωστόσο η καταγραφή της τουρκικής οικονομικής εφημερίδας Εκονομίμ δείχνει ότι οι ισραηλινές επενδύσεις στην Τουρκία, δεν μπορούν καν να θεωρηθούν επενδύσεις! Σύμφωνα με την τουρκική Κεντρική Τράπεζα, από τις αρχές του 2002 έως τα τέλη Αυγούστου 2023, οι ξένοι πραγματοποίησαν 183,8 δισεκατομμύρια δολάρια άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία. Το μερίδιο του Ισραήλ σε αυτό είναι μόνο 430 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, το Ισραήλ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 354 εκατομμυρίων δολαρίων σε μόλις τέσσερα χρόνια - μεταξύ 2006 και 2009. Η υπόλοιπη επένδυση κατά τη διάρκεια των 18 ετών είναι μόνο 76 εκατομμύρια δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 20.11.2023 21:23Φιντάν: «Η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει» - Καλεί την ΕΕ να λάβει απόφαση για την Τουρκία

50% μείωση εμπορίου μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ

Ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ δήλωσε ότι «από τις 7 Οκτωβρίου, το αμοιβαίο εμπόριο με το Ισραήλ έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz, πάντως, ορισμένα σούπερ μάρκετ αποφάσισαν να σταματήσουν την εισαγωγή κυρίως αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτών των αντιδράσεων στις εμπορικές σχέσεις θα είναι βραχυπρόθεσμος και περιορισμένος.

«Έχω επιχειρηματικές σχέσεις με την Τουρκία από το 1990. Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα στην πολιτική όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ποτέ δεν είδα να κλονίζονται βαθιά οι επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις», δήλωσε επίσης ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Gadi Shoshan, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ-Τουρκίας

Η Τουρκία επιστρέφει στην αγορά ομολόγων

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει αρκετές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική από την επανεκλογή ΑΚΡ τον Μάιο, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πίσω τους επενδυτές και να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα.

Η τουρκική κυβέρνηση προσφέρει ένα πενταετές σουκούκ σε δολάρια, δηλ. ένα ισλαμικό χρεόγραφο που μοιάζει με ομόλογο, αλλά απαγορεύει τους τόκους βάσει της Σαρία, με στόχο μια αρχική απόδοση περίπου 8,875%. Η προσφορά θα είναι αξίας τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία εξέδωσε για τελευταία φορά ομόλογα σε δολάρια τον Απρίλιο, όταν πούλησε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβατικά ομόλογα με απόδοση 9,3%.

Ο Σαχένκ πουλάει το Γαλατάπορτ

Ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος, Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος είναι γνωστός για τις μεγάλες του επενδύσεις σε μαρίνες στην Ελλάδα, προσέγγισε την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ για την πώληση του εμβληματικού νεοσύστατου λιμανιού για κρουαζιερόπλοια και εμπορικού κέντρου στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης Γαλατάπορτ. Τα έσοδα από τυχόν πώληση θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου ύψους 1,1 δισ. δολαρίων, που πήρε για να κατασκευάσει το εν λόγω λιμάνι. Οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Αύξηση 23% της τιμής του ψωμιού στην Κωνσταντινούπολη

Αυξήθηκαν κατά 23% οι τιμές του ψωμιού στην Κωνσταντινούπολη και το καρβέλι των 200 γραμμαρίων ανήλθε στα 8 TL (0.25€) στα αρτοποιεία που συνδέονται με το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης, υπό την προϋπόθεση ότι η τιμή του 1 κιλού ψωμιού δεν θα υπερβαίνει τα 40 TL (1.30€). Η τελευταία φορά που αυξήθηκε το ψωμί ήταν τον περασμένο Αύγουστο, οπότε πωλούνταν στα 6.5TL (0.20€).

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη