Πολιτική Οικονομία Ελλάδα Κόσμος Αθλητισμός Ψυχαγωγία Food & Drink Travel Viral Videos ειδήσεις τώρα ΟΑΚΑ μελέτη Μαρούσι Γιάννης Βρούτσης

Νέες αποκαλύψεις για ΟΑΚΑ Τα σοβαρά προβλήματα που έδειξε έκθεση του 2020 και τα λεφτά της συντήρησης που δόθηκαν σε οφειλές

Νέες αποκαλύψεις για ΟΑΚΑ  Τα σοβαρά προβλήματα που έδειξε έκθεση του 2020 και τα λεφτά της συντήρησης που δόθηκαν σε οφειλές

Νέες αποκαλύψεις για το ασυντήρητο ΟΑΚΑ έρχονται συνεχώς στο «φως» της δημοσιότητας.  Όπως φαίνεται υπήρχε και προηγούμενη μελέτη για την κατάσταση του Ολυμπιακού Σταδίου που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020 που εντόπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν. 

Η μελέτη,  είχε αναθέσει στην ίδια ελληνική τεχνική εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ, και είχε υπεβλήθη στη συνέχεια στη γενική γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Υποδομών. 

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληγε

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, η συγκεκριμένη έκθεση κατέληγε σε δύο βασικά συμπεράσματα σχετικά με το στέγαστρο του σταδίου.

  1. Κατά την επιθεώρηση της γερμανικής Bust την περιόδου 2007-2008 δεν εντοπίστηκαν προβλήματα ευστάθειας. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε ενόψει τις οριστικής παραλαβής του γηπέδου από το ελληνικό δημόσιο
  2. Ωστόσο, το 2020 η ελληνική εταιρεία ΔΟΜΗ ΑΕ εντόπισε σοβαρότερα προβλήματα λόγω έλλειψης συντήρησης τα οποία μάλιστα όπως ανέφερε θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου. Πρόκειται για οξειδώσεις, προβλήματα στη βαφή και διάφορες κακοτεχνίες.

Μια νέα μελέτη όμως ανετέθη τον Νοέμβριο του 2022 στην ίδια εταιρεία, τη ΔΟΜΗ ΑΕ και ολοκληρώθηκε την περίοδο Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2023 και αφορούσε μόνο την μεταλλική κατασκευή Καλατράβα. Η μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η μεταλλική κατασκευή δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας. Μάλιστα, το πρόβλημα εντοπίστηκε από την κατασκευή του μεταλλικού στεγάστρου το οποίος όπως ανέφερε δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Από τις μελέτες που διεξήχθησαν προκύπτουν 3 ερωτήματα:

  1. Γιατί λειτουργούσε το ΟΑΚΑ αφού στην έκθεση αναφερόταν ότι υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα τα οποία έπρεπε να αποκατασταθούν;
  2. Τι έγινε μεταξύ των δύο ελέγχων (2020-2023). Υπήρξαν εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης;
  3. Γιατί η γερμανική εταιρεία το 2007- 2008 δεν εντόπιση το πρόβλημα στατικότητας το οποίο στη συνέχεια εντόπισε η ελληνική εταιρεία;

Την ίδια στιγμή η κάμερα του ΣΚΑΪ πραγματοποίησε αυτοψία στα ολυμπιακά ακίνητα όπου γίνονται εμφανή τα σημάδια πλήρους εγκατάλειψης.

Πού πήγαν τα χρήματα για τη συντήρησή του;

Αποκάλυψη έκανε το STAR για το πού πήγαν λεφτά που είχαν δεσμευθεί το 2009, όταν το Δημόσιο παρέλαβε το ΟΑΚΑ από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, και δεν δόθηκαν ποτέ για συντηρήσεις. Το 2012 η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή ρωτά τι έγιναν 6 εκ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί από το 2009 για τη συντήρηση του στεγάστρου του ΟΑΚΑ. Η απάντηση του υφυπουργού ήταν ότι τα λεφτά ήταν μόνο 1μιση εκατομ. ευρώ αλλά αυτά λεφτά πήγαν να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου σε τεχνική συμβουλευτική εταιρεία.

Το 2013 ασκούνται πιέσεις στον υφυπουργό Γιάννη Ανδριανό και προσπαθεί να βρει χρήματα. Τα χρήματα βρίσκονται το 2014, 8 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Γιάννη Σγουρό.

Η προγραμματική σύμβαση έφτασε στην Περιφέρεια επί Δούρου τον Δεκέμβριο του 2014, μετά όμως ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και τα χρήματα των ΟΤΑ δεσμεύτηκαν!

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το Κεντρικό Στάδιο - «Το ποδηλατοδρόμιο θα ανοίξει μέσα στο 2024», είπε ο Βρούτσης

Τη διάθεση 57 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, σημείωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας και τόνισε ότι «στη διετία 2021-2023 ολοκληρώθηκε η πρώτη μεγάλη φάση».

Για το λουκέτο στα στάδια υπογράμμισε ότι «πρώτιστο μέλημά ήταν η ασφάλεια των αθλητών, των φιλάθλων και των  εργαζομένων» και για αυτό στάλθηκε στο ΤΕΕ η σχετική μελέτη, προκειμένου να συγκεντρωθεί ομάδα ειδικών σε συνεργασία με τοΕΜΠ.

Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το Κεντρικό Στάδιο

«Ευελπιστούμε ότι μέσα στο 2024 τουλάχιστον θα ανοίξει το Ποδηλατοδρόμιο» ανέφερε, επίσης, ο κ. Βρούτσης αλλά αναφερόμενος στο Ολυμπιακό Στάδιο δεν ανακοίνωσε ημερομηνία διότι αναμένονται τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στα στέγαστρα Καλατράβα.

Η Εθνική ομάδα Ποδηλασίας πάει στη Βουλγαρία για προπόνηση

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδία ποδηλασίας ενισχύεται με 150.000 ευρώ, για να πάει η εθνική ομάδα Ποδηλασίας στη Βουλγαρία για τις προπονήσεις της, καθώς δεν υπάρχει άλλο κλειστό ποδηλατοδρόμιο στην Ελλάδα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Παράλληλα ο υφυπουργός υπογράμμισε πως αυξάνονται οι μεταβιβάσεις του Υπουργείου Αθλητισμού κατά 30%, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε, σήμερα (02/10), στη Βουλή. « Αυξάνεται κατά 13,5 εκατ. ευρώ ετησίως. 10 εκατ. ευρώ διατίθεται για αναβάθμιση εθνικών αθλητικών εγκαταστάσεων και 3,5 εκατ. ευρώ πάνε αποκλειστικά στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΟΑΚΑ», πρόσθεσε.

Παράλληλα έκανε γνωστό πως επιταχύνεται η κατασκευή του νέου πολυδύναμου κλειστού γυμναστηρίου στην Κύμης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες στέγασης των εθνικών ομάδων ξιφασκίας, χάντμπολ και τσιρλίντιγνκ, και άλλων αθλημάτων.

Διαβάστε ακόμη