Θεσσαλονίκη: Σε αναβρασμό κρεοπώλες, κτηνοτρόφοι και καταναλωτές για την τιμή του οβελία

Σκληρές διαπραγματεύσεις, με στόχο να βρουν την χρυσή τομή σε ό,τι αφορά την τιμή του οβελία ενόψει του Πάσχα, βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ κτηνοτρόφων και κρεοπωλών, με τους μεν πρώτους να σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να πουλήσουν αμνοερίφια σε μέση τιμή κάτω των 8 ευρώ/κιλό και τους δεύτερους να τονίζουν ότι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ύστερα και από τις εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης, στα καταστήματά τους η τιμή υπολογίζεται φέτος λίγο χαμηλότερα από τα 15 ευρώ/κιλό. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι παραγγελίες καταγράφονται ήδη μειωμένες σε ποσοστό 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ το βερεσέ έχει επιστρέψει δυναμικά. Στη...μέση, βρίσκονται οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη το φετινό Πάσχα.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Δημήτρη Μόσχου, του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββα Κεσίδη, αντιπροέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚ) στον τομέα κρέατος και του επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολου Ραυτόπουλο, ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα.

Αμφότεροι πάντως δήλωσαν δυσαρεστημένοι με τη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος πρόσφατα ανέφερε ότι τα αμνοερίφια θα συμπεριλαμβάνονται στο Καλάθι της Νοικοκυράς, η ισχύς του οποίου ξεκίνησε και η τιμή τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10 ευρώ/κιλό.

Κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι είναι «άμεσοι, καλοί συνεργάτες» και σε ομοφωνία με τον εκπρόσωπο των καταναλωτών στέλνουν τα πυρά τους στο υπουργείο Ανάπτυξης, λέγοντας ότι με τις δηλώσεις του ο αρμόδιος υπουργός, «χάλασε την αγορά μια ανάσα πριν την έλευση του Πάσχα, δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση».

Παράπονο κρεοπωλών-Στα «κάγκελα» οι κτηνοτρόφοι- Σε «συμπληγάδες πέτρες» οι καταναλωτές

Το «παράπονο» των κρεοπωλών είναι ότι βγήκε ο υπουργός Ανάπτυξης και είπε ότι φέτος τα αρνί και κατσίκι έχουν ταβάνι στην τιμή τους τα 10 ευρώκιλό, με τον Σάββα Κεσίδη να υποστηρίζει ότι οι τιμές αυτές αφορούν κυρίως τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και δημιουργούν ερωτήματα για την ποιότητα των αμνοεριφίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ό,τι πωλείται με τιμή κάτω των 14€/κιλό, είναι είτε ελληνοποιημένο, είτε ξένο, είτε ό,τι περίσσεψε από το Πάσχα των Καθολικών και έμενε στις καταψύξεις. Ζητά, παράλληλα, από την κυβέρνηση να μην βάζει άτυπα πλαφόν στις τιμές και έτσι να δημιουργεί προβλήματα στην αγορά και τονίζει ότι οι κρεοπώλες και φέτος θα βάλουν πλάτη, συμπιέζοντας το περιθώριο κέρδους τους.

Κατά τον κ. Κεσίδη, «ο κτηνοτρόφος τα πουλά έως και 9€/κιλό και ο κρεοπώλης τα αγοράζει από τον έμπορο προς 10€/κιλό. Με τα λειτουργικά έξοδα και τον ΦΠΑ, η τιμή αυτή ανεβαίνει περίπου στα 12,5€/κιλό. Εάν πουλήσουμε με μειωμένο περιθώριο κέρδους, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πώς θα φτάσουμε στα 15€/κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Μόσχος υποστηρίζει ότι η ελληνική κτηνοτροφία φθίνει και χάνει χιλιάδες ζώα. «Βλέπουμε το υπουργείο Ανάπτυξης να βάζει πλαφόν στα 10€/κιλό και εμείς γνωρίζουμε ήδη πως θα έχουμε ζημία τουλάχιστον δύο ευρώ/κιλό. Με την κίνηση αυτή, θεωρούμε ότι το υπουργείο είτε θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμένες μονάδες παραγωγής, είτε θέλει να καταστρέψει την ελληνική κτηνοτροφία», σημειώνει.

Κατά τον ίδιο, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν συμφωνήσει να πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή μεταξύ των 7,5-9 ευρώ/κιλό, ενώ το κόστος παραγωγής τους καταγράφεται αυξημένο κατά 56% την τελευταία τριετία, τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους έχει ψαλιδιστεί κατά 36%, λόγω της μείωσης των επιδοτήσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Ραυτόπουλος υποστηρίζει ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εμπαίζει τους καταναλωτές και σημειώνει ότι το φετινό Πάσχα θα είναι το ακριβότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες χρόνιες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να βρίσκονται σε συμπληγάδες πέτρες.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Ελεύθερος ο Φλώρος μετά τις γροθιές σε Γραμμένο: Ο όρος πού του επιβλήθηκε - Δηλώνει τώρα μετανιωμένος

ebd4436c-6d5f-4cb9-adc5-90f696f643d2.jpg

Πέντε χρόνια φυλάκισης σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

abdec3bf-fe0e-41de-8e06-0348eaab8377.jpg

Βόμβα: Το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης ανέτρεψε την καταδίκη του Γουάινστιν για βιασμούς

a347e116-97b9-4554-8ef4-f04ca027d27f.jpg

Μητροπολίτης Δημητριάδος κατά Βελόπουλου: Είναι προκλητικός και απαράδεκτος

53714416-cb1b-48c2-97cd-f3b2e4ad1bfd.jpg