episteme

Νέα μελέτη «ζωντανεύει» αρχαία ηφαιστειακή νόσο Καμένη πριν την έκρηξη στην καλντέρα της Σαντορίνης


Πριν από τη σημερινή νήσο Καμένη μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, που δημιουργήθηκε μετά την έκρηξη του ηφαιστείου πριν από περίπου 3.600 χρόνια, υπήρχε μια πολύ παλαιότερη Καμένη στο ίδιο περίπου σημείο, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη.

Η τελευταία φωτογραφία της NASA από τον Άρη προκαλεί αναταραχή

Υπάρχει ζωή στον Άρη; Ή μήπως υπήρχε κάποτε; Οι αστρονόμοι είναι μάλλον σκεπτικοί σχετικά με αυτό, καθώς δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν σαφείς ενδείξεις μέχρι στιγμής. Αλλά για τους θεωρητικούς της συνωμοσιολογίας το θέμα φαίνεται να έχει ξεκαθαριστεί πολύ καιρό.

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο που μπορείτε να ακούσετε τις φάλαινες και τα δελφίνια απευθείας από τα βάθη του ωκεανού

Ο πλανήτης του Σκότους: Οι επιστήμονες αδυνατούν να δουν ακόμα και πώς μοιάζει


Σε απόσταση 466 ετών φωτός από τη Γη υπάρχει ένας πλανήτης μεγέθους που αντιστοιχεί σε αυτό του Δία, ο οποίος έχει μια ιδιαιτερότητα: Είναι σκοτεινός σε σημείο που οι επιστήμονες αδυνατούν να μάθουν σχεδόν το παραμικρό για αυτόν.

Αναρωτιέστε πως μυρίζει ο ουρανός; Οι επιστήμονες έδωσαν τη (δύσοσμη) απάντηση


Ο παγωμένος γιγάντιος πλανήτης Ουρανός μυρίζει σαν χαλασμένα αυγά, υποστηρίζουν επιστήμονες. Αυτό οφείλεται στο χημικό συστατικό υδρόθειο, εξαιτίας του οποίου μυρίζουν τόσο άσχημα τα χαλασμένα αυγά, το οποίο ανιχνεύθηκε στα ανώτερα νέφη της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Η πιο παλιά χειρουργική επέμβαση σε κρανίο ζώου έγινε πριν από 5.000 χρόνια


Η ανάλυση ενός σχεδόν πλήρους κρανίου αγελάδας, που βρέθηκε σε μία νεολιθική τοποθεσία της Γαλλίας και το οποίο χρονολογείται μεταξύ του 3400 και του 3000 π.Χ., αποκάλυψε ότι πιθανότατα είχε υποβληθεί σε κάποιου είδους χειρουργική επέμβαση.

Για μια υγιή καρδιά, μην πάρετε διαζύγιο: «Ο γάμος φαίνεται να προστατεύει από εμφράγματα», λέει η επιστήμη


Οι άνθρωποι που επιβίωσαν από ένα πρώτο έμφραγμα και οι οποίοι έχουν πάρει διαζύγιο ή είναι φτωχοί (ή ακόμη χειρότερο και τα δύο μαζί), κινδυνεύουν περισσότερο από ένα δεύτερο έμφραγμα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Τα διαμάντια του μετεωρήτη που βρέθηκε στο Σουδάν, προέρχονται από έναν χαμένο πλανήτη


Τα διαμαντάκια που βρέθηκαν μέσα σε ένα μετεωρίτη που είχε πέσει στη Γη, προέρχονται από ένα χαμένο πια πλανήτη του πρώιμου ηλιακού συστήματός μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων που μελέτησαν τον μετεωρίτη Αλμαχάτα Σίτα, ο οποίος είχε πέσει στην έρημο Νουβία του Σουδάν το 2008.

Δημιουργικός σχεδιασμός και «ρομπότ»


Θεωρητικά, διαβάζετε αυτό το άρθρο, επειδή εργάζεστε στον τομέα δημιουργικού σχεδιασμού. Πιθανόν να ακούτε συχνά-πυκνά για σενάρια περί ρομποτικής αντικατάστασης της φυσικής δραστηριότητας των ανθρώπων σε διάφορους τομείς εργασίας.

Έρχεται το διαστημικό ξενοδοχείο πολυτελείας Aurora Station σε τροχιά γύρω από τη Γη

Η φράση «δωμάτιο με θέα» αποκτά το πιο αυθεντικό νόημά της στην περίπτωση του διαστημικού ξενοδοχείου πολυτελείας Aurora Station, που ανακοίνωσε η νεοσύστατη αμερικανική εταιρεία Orion Span ότι θα έχει κατασκευάσει και θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη έως το τέλος του 2021.

Έρευνα: Χιλιάδες μικρές μαύρες τρύπες γύρω από το κέντρο του γαλαξία


Για πρώτη φορά οι αστροφυσικοί πιστεύουν πως έχουν βάσιμες ενδείξεις για την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού μικρότερων μαύρων οπών γύρω από την τεράστια μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, τον Τοξότη Α* (Sgr A*).

Τα εκ γενετής προβλήματα καρδιάς ενός βρέφους πιθανόν να κρύβουν κινδύνους και για τη μητέρα


Οι γυναίκες που γεννάνε παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες, δηλαδή με ανωμαλίες στην καρδιά εκ γενετής, έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιες καρδιοπάθεια, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Multitasking, το θαυματουργό; Ή μήπως όχι;


Πώς μοιάζει το καθημερινό σου οκτάωρο; Είσαι κι εσύ από εκείνους που απαντούν στα email τους 45000 φορές την ημέρα; Με το multitasking πώς τα πας;

Θα ξεκινήσω από το τελευταίο γιατί αξίζει της προσοχής σου και υποψιάζομαι πως θα σε στεναχωρήσω...

National Geographic: Γιατί οι φάλαινες είναι τόσο...μεγάλες


Οι φάλαινες θεωρούνται το πλέον αντιπροσωπευτικό δείγμα του ζωικού βασιλείου του πλανήτη μας όσον αφορά στο μεγάλο μέγεθος- ωστόσο, όλα στη φύση έχουν τον λόγο τους, και, στην περίπτωσή τους, προκύπτει το (μεγάλο) ερώτημα: Γιατί να είναι τόσο μεγάλες;

Ανακαλύφθηκε νέο όργανο στο ανθρώπινο σώμα: «Ένα νέο παράθυρο στο μηχανισμό εξάπλωσης των όγκων», λένε οι επιστήμονες


 Επιστήμονες στις ΗΠΑ -μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής γαστρεντερολόγος- ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο όργανο, άγνωστο έως τώρα, που μάλιστα φαίνεται να παίζει ρόλο σε διάφορες κοινές παθήσεις όπως ο καρκίνος.

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός μπορεί να πέσει στη Γη την Πρωταπριλιά (και δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα)


Είναι αρκετά πιθανό ότι ο πρώτος -και εκτός ελέγχου πλέον- κινεζικός διαστημικός σταθμός «Τιανγκόνγκ-1» (Ουράνιο Παλάτι-1) θα πέσει στη Γη την Πρωταπριλιά. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο σταθμός θα πέσει στη Γη μεταξύ της Παρασκευής 30 Μαρτίου και της Δευτέρας 2 Απριλίου.

Το ηφαίστειο της Αίτνας μετακινείται. «Τσουλάει» αργά αλλά σταθερά προς τη θάλασσα


Η Αίτνα στην ανατολική Σικελία, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, «γλιστράει» ολόκληρη, αργά αλλά σταθερά, προς τη θάλασσα της Μεσογείου με μέσο ρυθμό 14 χιλιοστών το χρόνο, δηλαδή διανύει 1,4 μέτρα στη διάρκεια 100 ετών.

Επιστήμονες μελέτησαν δίδυμα που ο ένας ήταν για ένα χρόνο στο διάστημα και ο άλλος στη Γη. Και ανακάλυψαν κάτι μοναδικό


Η τελευταία θεωρία του Στίβεν Χόκινγκ: Τέλος του κόσμου και παράλληλα σύμπαντα


Μια πρόβλεψη για το αναπότρεπτο τέλος του κόσμου μας, αλλά και ένα ελπιδοφόρο τρόπο να ανιχνεύσουμε ίσως τα παράλληλα σύμπαντα, περιλαμβάνει η τελευταία θεωρία για το πολυσύμπαν που άφησε πίσω του, λίγο πριν πεθάνει, ο μεγάλος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ.

Σελίδες

Εγγραφή στο RSS - episteme