10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε. με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

10ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε. με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Συνέντευξη τύπου παραχωρήθηκε σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης με σκοπό την ενημέρωση για την έναρξη των εργασιών του 10ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν η κα Ελένη Μαράκη Μπελαδάκη, Εντεταλμένη Σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μαθησης της Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρος του ΙΑΚΕ, ο κ Μανώλης Μπελαδάκης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος του ΙΑΚΕ. Επίσης, από τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΑΚΕ παρευρέθηκαν ο κ Χρήστος Ντρουμπογιάννης (Ταμίας), η κα Ειρήνη Μαρκάκη (Γραμματέας Εκδόσεων, Βιβλιοθήκης και Έντυπου Υλικού) και η κα Ευγενία Ψαλτάκη (Γραμματέας Καινοτόμων Προγραμμάτων, Διεθνών Συμπράξεων και Ανταλλαγών). Εκπροσωπώντας την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ο κ Φώτης Κολοκοτρώνης και ο κ Λεωνίδας Χαλκιαδάκης.

Το Συνέδριο με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από την Πέμπτη 16/5έως την Κυριακή 19/5 με τη συμμετοχή πάνω από 427 εισηγητών προερχόμενοι από 43 Πανεπιστήμια 15 διαφορετικών χωρών. Το κεντρικό θέμα του Συνεδρίου είναι:

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μετανάστευση, Ένταξη, Αειφορία και Ψηφιακές Τεχνολογίες

Παράλληλα με το 10ο Διεθνές Συνέδριο του Ι.Α.Κ.Ε., και εντός των εργασιών του, θα διεξαχθεί το:

34o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΨΥΧΟΛΟΓΊΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Θέμα: Σύγκρουση – Φυγή – Μετανάστευση (Konflikt, Flucht und Migration)

Το συγκεκριμένο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική και Γερμανική γλώσσα, με τη συμμετοχή 40 καθηγητών Ψυχολογίας από Πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Κρήτης, κα Ελένη Μαράκη Μπελαδάκη δήλωσε πως το 10ο Συνέδριο του ΙΑΚΕ αγγίζει καίρια ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η μετανάστευση, η ένταξη, η αειφορία και οι ψηφιακές τεχνολογίες. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα συμβάλλουν στην προαγωγή της κοινωνικής και εκπαιδευτικής προσαρμοστικότητας. Πιστεύουμε ακράδαντα στην αξία του διαλόγου και της συνεργασίας. Το Συνέδριο αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών, επιστημόνων και φορέων. Η Περιφέρεια Κρήτης, από την πλευρά της, στηρίζει με αφοσίωση την εκπαίδευση και δεσμεύεται να υλοποιήσει πολιτικές που θα ενισχύσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και θα διασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση.

Ο κύριος Μανώλης Μπελαδάκης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου και Αντιπρόεδρος του ΙΑΚΕ τόνισε πως στο 10ο Συνέδριο του ΙΑΚΕ, εστιάζουμε στην ενίσχυση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής προσαρμοστικότητας των μαθητών μας, με έμφαση στην ένταξη των μεταναστών, την αειφορία και την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών. Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, θα διοργανωθούν θεματικά εργαστήρια με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την ανταλλαγή εμπειριών από εκπαιδευτικούς πρώτης γραμμής. Είμαστε βέβαιοι ότι οι εργασίες του Συνεδρίου θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και θα συμβάλλουν στην υλοποίηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις.

Οι χώροι διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι 3. Η αίθουσα Μ. Καρέλλης του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω), το Ξενοδοχείο Άτριον και τα συστεγαζόμενα 6ο και 44ο Δημοτικά Σχολεία.

Η Πανηγυρική Συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17/5, ώρα 19.00, στην αίθουσα Μ. Καρέλλης με κεντρικό ομιλητή τον Παπαδάκη Νίκο (Καθηγητής και Διευθυντής Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Τεκμηρίωσης (ΚΕΠΕΤ)Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης). Θέμα Ομιλίας: H Δημοκρατία σε αβέβαιους καιρούς: Σημειώσεις για την διεθνή κατάσταση των πραγμάτων, τις απειλές, τις προκλήσεις και το μέλλον της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει σύντομο μουσικό δρώμενο: Ερμηνεία/Τραγούδι: Ερήνη, Μουσική EyeHarp

Το Σάββατο 18/5, ώρα 19.00, στην αίθουσα Μ. Καρέλλης θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Λήξης και οι Βραβεύσεις του Συνεδρίου με κεντρικό ομιλητή τον Δρ. Μπαλέρμπα Αθανάσιο (Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης Υπουργείο Εσωτερικών) με θέμα ομιλίας: Το «ψηφιακό» κράτος ως συνειδητή πολιτική επιλογή. Τα αποτελέσματα στην κοινωνική προσαρμοστικότητα.