Νέα δεδομένα στην πολύκροτη υπόθεση της Ένωσης Ηρακλείου και τη χθεσινή ανακοίνωση της να μην παραλάβει ελαιόλαδο προς πώληση, φέρνουν οι τοποθετήσεις στο Ράδιο Κρήτη, του πρώην προέδρου της και νυν συμβούλου του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Στρατάκη.

“Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την ίδρυση της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ κι ας βγουν όποιοι θέλουν ακόμα και να με σταυρώσουν” δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη ο Ανδρέας Στρατάκης. Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης διευκρίνισε ωστόσο πως η Ένωση έχει μπει στο άρθρο 106β και λειτουργεί σύμφωνα με μία συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας, η οποία αν δεν τηρηθεί θέτει τη λειτουργία της σε αμφισβήτηση.

“Αν σήμερα ο ιδιώτης μας φέρει πίσω τα κλειδιά του τυποποιητηρίου δεν μπορούμε να το λειτουργήσουμε” τόνισε ο κ. Στρατάκης χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως τα νέα πρόσωπα διοίκησης της Ένωσης ενδεχομένως να μην γνωρίζουν τις πραγματικές συνέπειες των όσων δηλώνουν.

Ο κ. Στρατάκης δήλωσε ιδιαίτερα δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις, ενώ για πολλοστή φορά επανέλαβε πως οι πρακτικές του 2015, ήταν ενδεδειγμένες τη δεδομένη στιγμή, με στόχο να διασωθεί η Ένωση.

“Καταφέραμε μια πολύ καλή συμφωνία το 2015, γιατί η οργάνωση βρίσκονταν σε πλήρη απραξία” ανέφερε ο κ. Στρατάκης διευκρινίζοντας πως οι υποχρεώσεις υπερέβαιναν τα 100 εκατομμύρια, δεν υπήρχε δυνατότητα διοίκησης, ούτε και οράματος.

“Αποδεχθήκαμε μια πρόταση ομάδας επιχειρηματιών τότε να συγκροτήσουμε την Ένωση Ηρακλείου ΑΒΕΕ, για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας, τη λειτουργία του καλύτερου χημείου της Κρήτς, αλλά και τη διατήρηση ενός πολύ σημαντικού σήματος, με δεδομένο ότι από το 2009 η Ένωση δεν μπορούσε να βγει στην αγορά” διευκρίνισε ο κ. Στρατάκης.

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης έκανε σαφές ότι ουδέποτε υπήρξε κακή πρόθεση από κανέναν, ότι ο νέος ιδιώτης που έχει αναλάβει έχει στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του τυποποιητηρίου, ενώ από την ημέρα ίδρυσης της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ κι έπειτα, οι παραγωγοί είχαν τις καλύτερες δυνατές τιμές για το λάδι τους, που εξασφάλιζαν μια βιωσιμότητα στον κλάδο.

Σε σχέση με τα οικονομικά οφέλη από την εταιρία, ο κ. Στρατάκης έκανε σαφές πως είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με την προστασία των παραγωγών, με την επισήμανση ότι πρώτος και κύριος στόχος ήταν οι παραγωγοί.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, όλες οι εγκαταστάσεις ανήκουν στην Ένωση και μέσα από τη συμφωνία του 2015, δεν δεσμεύθηκαν από τις τράπεζες, οπότε είναι επίσης σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο ότι διασώθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία.