Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο να επιτρέψει την έναρξη διαπραγματεύσεων για συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας που θα επιτρέψει τη μεταφορά και τη χρήση των καταστάσεων ονομάτων επιβατών (PNR) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του σοβαρού διασυνοριακού εγκλήματος -και το ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker στο Φόρουμ Διασύνδεσης ΕΕ-Ασίας.

Αναλυτικά, η συμφωνία θα καθορίσει το πλαίσιο και τους όρους για την ανταλλαγή δεδομένων PNR, με πλήρη σεβασμό στην προστασία των δεδομένων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

Επί του θέματος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Η Ιαπωνία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Σήμερα, κάνουμε ένα βήμα μπροστά - μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να ενισχύσουμε την παγκόσμια ασφάλεια».

Η ΕΕ και η Ιαπωνία είναι στρατηγικοί εταίροι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, όπως επιβεβαιώθηκε στη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας ΕΕ-Ιαπωνίας που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2018. Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για μία ενδεχόμενη συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας για το PNR ενισχύει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ