Μια συγκλονιστική ιστορία ενός 9χρονου κοριτσιού στο Αφγανιστάν που ο πατέρας του το πουλά σε 55χρονο άντρα με την παράκληση να μην την χτυπάει, είχε αποκαλύψει πριν από μερικές εβδομάδες ρεπορτάζ του CNN. Είναι μια φρικτή πραγματικότητα της ανθρωπιστικής κρίσης στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Το 9χρονο κοριτσάκι πουλήθηκε για 2.000 δολάρια, για να μπορέσει να επιβιώσει για λίγους μήνες η οικογένεια. Στους καταυλισμούς εκτοπισμένων και τα χωριά, δημοσιογράφοι του AFP είχαν συναντήσει περίπου δεκαπέντε οικογένειες, οι οποίες αναγκάστηκαν για να επιβιώσουν να πουλήσουν τα κοριτσάκια τους για ποσά που κυμαίνονται από 550 ως σχεδόν 4.000 δολάρια.

Η μικρή από τον καταυλισμό προσφύγων στην επαρχία Μπαντγκίς, στα βόρεια του Αφγανιστάν, απομακρύνθηκε δια της βίας από το σπίτι της αφού την έχει αγοράσει ένας 55χρονος άνδρας. Νωρίτερα ο πατέρας της την πούλησε για μόλις 2.000 δολάρια.

Η 9χρονη επέστρεψε τελικά στην οικογένειά της μετά από παρέμβαση δημοσιογράφων αλλά και μιας ΜΚΟ. Στάθηκε τυχερή αντίθετα με άλλα κορίτσια της ηλικίας της αφού ένας Αμερικανός δωρητής προσέφερε 10.000 δολάρια ώστε να αποπληρώσει ο πατέρας της το χρέος που είχε προς τον 55χρονο άντρα πριν καν αυτός την παντρευτεί ή την εκμεταλλευθεί για άλλους σκοπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 26.10.2021 14:03Εφιάλτης δίχως τέλος στο Αφγανιστάν: Οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν τα κορίτσια τους για να μην πεθάνουν από την πείναΚόσμος | 30.10.2021 21:08Αφγανιστάν: Ταλιμπάν σκότωσαν προσκεκλημένους σε γάμο επειδή άκουγαν μουσικήΚόσμος | 04.11.2021 21:31Αφγανιστάν – Συγκλονιστικές Μαρτυρίες: Δύο Αφγανοί λοχαγοί περιγράφουν το χάος που άφησαν πίσω τους

«Έκλαιγα όλο το βράδυ»

«Φοβήθηκα όταν με πούλησαν σε έναν γέρο. Ο πατέρας μου με πούλησε και τώρα δεν μπορώ να πάω στο σχολείο. Όταν άκουσα ότι ο πατέρας μου με πούλησε, έκλαιγα όλο το βράδυ», λέει η 9χρονη στο MEGA.

Ο πατέρας της Παρουάνα απαντάει με ψυχρότητα αφού δεν είναι η πρώτη φορά που πουλάει ένα από τα παιδιά του.

«Ο βασικός λόγος ήταν η πείνα. Είχα χρέη και κανείς δε μου δάνειζε. Η κυβέρνηση μας εγκατέλειψε, οι ξένοι έφυγαν και τώρα οι Ταλιμπάν έχουν πάρει την εξουσία και δεν έχουμε κανέναν να μας βοηθήσει» λέει.

– Πώς βρήκατε αυτόν τον άνδρα για να πουλήσετε την εννιάχρονη κόρη σας;

– Μου είχε δανείσει χρήματα. Ήρθε στο σπίτι μου και μου είπε να του δώσω τα χρήματα. Του είπα ότι δεν τα έχω. Τελικά μου είπε να του δώσουν μία από τις κόρες μου».

Η ανθρώπινη ζωή στο Αφγανιστάν εξαγοράζεται πολύ εύκολα. Το 9χρονο κοριτσάκι βρέθηκε αβοήθητο σε ένα ξένο σπίτι, αγνοώντας τι του επιφύλασσε το μέλλον του.

– Τι σου είπε ο αγοραστής όταν σε πήρε από την οικογένειά σου;

– Παρουάνα: Μου είπαν να σκουπίζω το σπίτι, να μαζεύω ξύλα και να κάνω όλες τις δουλειές του σπιτιού.

– Πατέρας: Μου είπε “όχι πατέρα, έχω μία επιθυμία από σένα και αυτή είναι ότι θέλω να σπουδάσω, θέλω να γίνω μηχανικός ή δασκάλα για να υπηρετώ την κοινωνία”. Αυτός ήταν ο σκοπός της… έκλαψε και ταράχτηκε πολύ».

Ο 55χρονος άνδρας που αγόρασε την 9χρονη Παρουάνα εξαφανίστηκε, ενώ το μικρό κορίτσι γύρισε πίσω στην οικογένειά του μαζί με τα υπόλοιπα 5 αδέλφια και τη μητέρα του σε ένα καταφύγιο ΜΚΟ στην πόλη Χεράτ.

– Τώρα που γύρισες σπίτι, πώς νιώθεις;

–Παρουάνα: Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι μαζί με τον πατέρα και την μητέρα μου. Η οικογένειά μου δε με αναγκάζει να κάνω δουλειές και μπορώ να παίζω με τα αδελφάκια μου.

– Ποιο είναι το όνειρό σου;

–Παρουάνα: θα ήθελα να επισκεφτώ άλλες χώρες και να σπουδάσω εκεί».

«Βέβαια θα πουλήσω κι άλλο παιδί»

Πριν από μερικούς μήνες ο πατέρας της Παρουάνα πούλησε την 12χρονη αδελφή της σε έναν άλλο άνδρα για να την κάνει νύφη. Με σκληρότητα και κυνισμό ο πατέρας του κοριτσιού δε διστάζει να επαναλάβει το ίδιο αν χρειαστεί.

– Πόσο καιρό πιστεύεις ότι θα αντέξεις μέχρι να βρεθείς και πάλι στο ίδιο δίλημμα να πουλήσεις ένα ακόμη από τα παιδιά σου;

– Πατέρας: Αν δεν μας βοηθήσει κάποιος τότε όλοι μας θα πρέπει να πουλήσουμε τις κόρες μας εξαιτίας της πείνας σε διάστημα δύο έως πέντε μήνες. Πούλησα και τις δύο μου κόρες. Έχω έξι κόρες και ένα γιο. Ναι, βέβαια θα πουλήσω κι άλλο παιδί».