Αγίου Πνεύματος: Για ποιους θεωρείται αργία - Ποιοι δουλεύουν και ποιοι όχι

Αν και η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η απόφαση για λειτουργία ή μη των καταστημάτων εξαρτάται από τους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά ή σε κάποιες περιπτώσεις με ειδικό ωράριο. Το ίδιο ισχύει για φαρμακεία και βενζινάδικα.

Πού θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα

Κλειστά καταστήματα θα υπάρξουν μόνο σε περιοχές (Μακεδονία, Πάτρα, Θράκη) στις οποίες οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία και για το λιανεμπόριο.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) να καλεί τις αρμόδιες αρχές να επιβλέψουν την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διάρκεια της αργίας.

Στην ανακοίνωση του, ο ΕΣΘ υπενθυμίζει ότι η υποχρεωτική αργία των εμπορικών καταστημάτων την ημέρα του Αγίου Πνεύματος καθορίζεται σύμφωνα με την απόφαση Οικ. 380081(1068)/27-05-2022 του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2780/τ.Β/03-06-2022.

Επίσης, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας, μέσα από ανακοίνωσή του, γνωστοποιεί πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά ανήμερα του Αγίου Πνεύματος 2024. Όπως αναφέρει «ενημερώνουμε ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά. Η μη λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων. Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, παρακαλούμε να γίνει σεβαστή από το σύνολο της τοπικής αγοράς».

Αντίστοιχα, κλειστά θα είναι τα καταστήματα και στη Θράκη και, συγκεκριμένα σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, καθώς και στην Ανατολική Μακεδονία.

Αργία Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για δημόσιο, σχολεία, τράπεζες

Εν αντιθέσει με όσα ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα, αργία είναι σε κάθε περίπτωση για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κλειστά μένουν επίσης τα σχολεία και οι τράπεζες.

Πώς αμείβεται η αργία του Αγίου Πνεύματος

Διευκρινίσεις σχετικά με την αμοιβή της εργασίας κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος εξέδωσε, τις προηγούμενες ημέρες, η ΓΣΕΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ρεπό με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Φωτιά στην Ύδρα: Αντιμέτωποι με βαριές ποινές οι 13 συλληφθέντες της θαλαμηγού στην Ύδρα - Απολογούνται στον εισαγγελέα

3cfc7dbf-5a64-4337-b0f7-b3b389c426c6.jpg

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Νεκρός σε τροχαίο ο Στάθης Χατζηλάμπρος

45a0880b-48e1-4b30-bc95-9b89f2c67a7b.jpg

Άγιοι Ανάργυροι: Συνελήφθη 33χρονος για άσεμνες χειρονομίες σε ανήλικη μέσα σε λεωφορείο

7965d150-d1bb-4029-b8af-6e37c1142f6e.jpg

Γαλλίδα μηνύει εταιρεία κολοσσό επειδή την... πλήρωνε για 20 χρόνια χωρίς να εργάζεται

7d7a413e-89df-4acb-a844-362c79b60897.jpg