Αγρότες: Τα μπλόκα σταματούν, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται
Οι αγρότες δεν υποχωρούν από τον αγώνα και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρεται ότι την Τετάρτη (28/2) θα συμμετέχουν πολύμορφα σε όλη την χώρα στην 24ωρη πανεργατική απεργία«εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας και καταγγέλλοντας τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη ένα χρόνο αργότερα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 26.02.2024 22:20 Θρίλερ με το νεκρό έμβρυο στην αποχέτευση στη Σόλωνος: Εκτιμάται πως ήταν 5 μηνών - Η καταγγελία
Νέο ραντεβού μια μέρα πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Οι αγρότες δίνουν και νέο ραντεβού την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 12:00 στο Κιλελέρ, με αφορμή την 114η επέτειο, «για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο τον λαό μας».
Στην ανακοίνωση, είναι έκδηλη η δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση, την οποία καταγγέλλουν «για την αδιαλλαξία της», ενώ προειδοποιούν ότι «θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της».
Επίσης, ευχαριστούν άλλες κατηγορίες εργαζομένων και φοιτητές που ένωσαν τις φωνές τους με αυτές των αγροτών στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Σημειώνεται πως νέα συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11 Μαρτίου.
Η ανακοίνωση
«Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους όλης της Ελλάδας που πάνω από 1 μήνα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα παλεύοντας για την επιβίωση, για το δικαίωμά μας να παράγουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας.
Στα μπλόκα μάς έβγαλαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το εισόδημά μας έχει συρρικνωθεί, λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών που αναγκαζόμαστε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, των τεράστιων ζημιών στην παραγωγή από πλημμύρες, πυρκαγιές, παγετούς, ξηρασίες, αρρώστιες.
Χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και εμπόρους, τη νεολαία των σπουδών, τους συνταξιούχους και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών που εξέφρασαν με κάθε τρόπο και παντού την συμπαράστασή τους στις κινητοποιήσεις μας, μη επιτρέποντας στην κυβέρνηση και τους διάφορους «καλοθελητές» που καιροφυλακτούσαν να δημιουργήσουν κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος του αγώνα της αγροτιάς.
Η πάλη μας για την επιβίωση της αγροτιάς έγινε υπόθεση όλου του λαού που πλέον συνειδητοποιεί ότι το δικαίωμά του να έχει φθηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την κάλυψη άλλων βιοτικών αναγκών εξαρτάται από το αν ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος, ο ψαράς στην χώρα μας θα μπορεί να παράγει και να ζει από τη δουλειά του.
Αυτή η λαϊκή συμπαράσταση στον αγώνας μας πήρε συγκλονιστική και συγκινητική έκφραση με την μαζική συμμετοχή του λαού της Αθήνας στο μεγάλο παναγροτικό, πανελλαδικό συλλαλητήριο με τρακτέρ που τα μπλόκα οργανώσαμε στις 20 Φλεβάρη, στην πλατεία Συντάγματος, στέλνοντας το μήνυμα ότι η κοινή πάλη αγροτών, εργατών και άλλων λαϊκών στρωμάτων είναι ο δρόμος που μπορούμε και πρέπει ν’ ακολουθήσουμε για την αντίκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα. Η μεγάλη επιτυχία αυτού του συλλαλητηρίου έγραψε ιστορία και αποτελεί παρακαταθήκη για τους αγώνες μας που θα έλθουν.
Η κυβέρνηση της ΝΔ μας «πρόσφερε» λίγα ψίχουλα που και αυτά ήταν αποτέλεσμα των αγώνων μας, παρά το γεγονός ότι, κάτω από την πίεση της λαϊκής αποδοχής και στήριξης που είχαμε και η ίδια αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως ήταν δίκαια.
Βεβαίως, εμείς δεν υποτιμούμε κανένα κέρδος μας όταν έρχεται ως αποτέλεσμα των αγώνων μας – αυτό, άλλωστε, είναι μια ακόμα απτή απόδειξη πως έχουν άδικο όσοι, κατά καιρούς, μιλούν για «αναποτελεσματικότητα των αγροτικών αγώνων» – αλλά διαμηνύουμε στην κυβέρνηση ότι με τα ψίχουλα δεν μπορούμε να ζήσουμε.
Αλλά και το «ΝΑΙ» στο αίτημά μας να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής, φοβόμαστε ότι δεν θα γίνει πράξη αν ληφθεί υπόψη ότι το πρόβλημα είναι γνωστό στην κυβέρνηση εδώ και χρόνια και κανένα μέτρο δεν παίρνει για την επίλυσή του.
Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας επειδή δεν θέλει να θίξει ούτε κάτ’ ελάχιστον τα συμφέροντα μας χούφτας εμποροβιομηχάνων και μεγαλοεισαγωγέων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος του λαού μας. Αυτοί που έχουν εκτοξεύσει στα ουράνια το αγροτικό κόστος παραγωγής, που αγοράζουν από μας φθηνά τα προϊόντα μας και τα πουλούν πανάκριβα στη λαϊκή κατανάλωση, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Όπως δεν θέλει η κυβέρνηση να θίξει την ουσία της ΚΑΠ της ΕΕ κι ας αποτελεί αυτή την ταφόπλακα για την αγροτιά της χώρας μας.
Η κυβερνητική άρνηση δεν μας πτοεί. Συνεχίζουμε τον αγώνα.
Ένας αγώνας για την επιβίωση που επί χρόνια δίνουμε, όχι μόνο στα μπλόκα, αλλά με κάθε μορφή πάλης. Ενας αγώνας σκληρός και μακροχρόνιος που με το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, ψαράδων είναι σίγουρο πως θα έχει θετικά αποτελέσματα.
Την Τρίτη 27/2 επιστρέφουμε στα χωριά μας οργανωμένα και συντονισμένα σε όλη τη χώρα με το κεφάλι ψηλά, περήφανοι για τον αγώνα μας, ο οποίος συνεχίζεται με διάφορες μορφές. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της και την προειδοποιούμε ότι θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της.
Την επόμενη ημέρα Τετάρτη 28/2 συμμετέχουμε πολύμορφα σε όλη την χώρα στην 24ωρη πανεργατική απεργία εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη μας και καταγγέλλουμε τις προσπάθειες συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη ένα χρόνο αργότερα.
Δίνουμε νέο αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 12 το μεσημέρι για να τιμήσουμε αγωνιστικά την 114η επέτειο του Κιλελέρ, στο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Για να διαμηνύσουμε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να μπορούμε να παράγουμε για μας και για όλο το λαό μας.
Συνεχίζουμε – θα νικήσουμε!
Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων».
Κατατίθεται κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ
Άμεση κατάθεση κοινού πλαισίου προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ, αποφάσισαν οι εννέα χώρες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED 9), τη Δευτέρα (26/2) στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση των εννιά έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος κατέθεσε 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Αυγενάκης τόνισε: «Ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση των 9 χωρών της Ευρώπης, το EUMED 9. Σαφώς το κεντρικό θέμα είναι η ανταπόκριση που πρέπει να δείξει η ΕΕ στα πραγματικά, δίκαια αιτήματα όλων των Ευρωπαίων αγροτών. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματά τους, την αγωνία τους και γι' αυτό τον λόγο παίρνουμε πρωτοβουλίες. Τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε όλοι μαζί, κοινό πλαίσιο προτάσεων για τεχνικές βελτιώσεις στην ΚΑΠ. Ήδη εμείς, ως Ελλάδα, έχουμε ολοκληρωμένο πακέτο με 19 παρεμβάσεις. Πιθανόν αυτό να εμπλουτιστεί ή να διαφοροποιηθεί. Παρ' όλα αυτά ξεκινάμε με μια βάση. Και βέβαια το επόμενο γενναίο, μεγάλο βήμα είναι οι αναγκαίες δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ 2023- 2027».
«Χρειάζεται πολύς δρόμος, υπομονή και καλή συνεργασία. Μέσα από τη συνεργασία αυτή μπορεί να προκύψουν πολλά και σημαντικά από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κυρίως για τη γεωργία και την αλιεία της Ευρώπης. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, πριν από κάθε Συμβούλιο Υπουργών, αποφασίστηκε να έχουμε μια αντίστοιχη συνάντηση, ώστε καλύτερα προετοιμασμένοι να δουλεύουμε τα θέματα που αφορούν τον τομέα της γεωργίας και της αλιείας της Ευρώπης», κατέληξε.
Πεδίο μάχης οι δρόμοι των Βρυξελλών
Οι δρόμοι των Βρυξελλών κοντά στην πλατεία Σούμαν τη Δευτέρα θύμιζαν πεδίο μάχης. Οι αγρότες, πολύ πιο οργισμένοι σε σχέση με την προηγούμενη διαδήλωση της 1ης Φεβρουαρίου, έκαψαν λάστιχα και άχυρα, ενώ πέταξαν κοπριές, μανταρίνια και αυγά προς τη μεριά των αστυνομικών που έχουν στήσει οδοφράγματα, εμποδίζοντας τους να εισέλθουν στο κτίριο του Συμβουλίου.
Μαζί με τους Βέλγους αγρότες, διαδήλωσαν και συνδικάτα από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το βελγικό Τύπο. Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών με χώρες που δεν υπάγονται στους ίδιους κανόνες (π.χ. Mercosur) και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
«Υπάρχει χώρος (για τροποποιήσεις) εντός των ισχυόντων κανόνων», εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Μαρκ Φεσνό κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.
«Υπάρχει πολύς θυμός για τις αθετημένες υποσχέσεις: αυτή είναι μια ευκαιρία για απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η τρέχουσα ΚAΠ είναι ένα γραφειοκρατικό τέρας. Η δουλειά στα χωράφια και όχι η γραφειοκρατία πρέπει να είναι η ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Τζεμ Οζντεμίρ.
Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη