Θα περίμενε κανείς, τουλάχιστον, ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση θα ήταν κάπως… μαζεμένη, με δεδομένη την προϊστορία της συγκεκριμένης ΜΚΟ, όμως συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς σε αυτή κατηγορείται η χώρα μας για… επαναπροωθήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και για συγκάλυψη.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε αυτή: «Επιστρέφουμε και πάλι στα θαλάσσια σύνορα της Ε.Ε. στο Αιγαίο: Το πλήρωμά μας είναι καθ’ οδόν προς τη βόρεια Λέσβο, όπου εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα τα περισσότερα pushbacks. Αυτή η παραμεθόρια περιοχή έχει γίνει ένας από τους κύριους τόπους του ευρωπαϊκού πολέμου κατά της μετανάστευσης. Ανθρωποι που κυνηγούν στερούνται συστηματικά τα δικαιώματά τους και απελαύνονται στην Τουρκία, αντιμετωπίζοντας υπερβολική βία και βασανιστήρια. Από τον Μάρτιο του 2020 έχουμε μετρήσει περισσότερα από 700 pushbacks: Σχεδόν 20.000 άνθρωποι απωθήθηκαν βίαια και παράνομα και σταμάτησαν να αναζητούν καταφύγιο στην Ε.Ε.».

Μάλιστα, σε εντελώς απειλητικό ύφος ανακοινώνουν στους Ελληνες πολίτες και τον… στόχο τους, ο οποίος είναι «να αποτρέψουμε τα pushbacks μέσω της παρουσίας μας και να τεκμηριώσουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον όσων ζητούν προστασία σε αυτήν». «Θέλουμε να δούμε τι προσπαθούν να καλύψουν!» καταλήγει σε ιδιαίτερα απειλητικό τόνο η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ Mare Liberum ήταν μία από τις τέσσερις που είχαν κατηγορηθεί ότι διακινούσαν μετανάστες σε συνεργασία με Τούρκους δουλεμπόρους, υπονόμευαν εθνική ασφάλεια και εισέπρατταν εκατομμύρια από την Ε.Ε. Χαρτογραφούσαν κινήσεις του Λιμενικού Σώματος, κατέγραφαν τηλεπικοινωνίες ελληνικών υπηρεσιών, ήλεγχαν και χειραγωγούσαν τον αριθμό AlarmPhone και παραπλανούσαν τη Frontex.

Με δεδηλωμένες λοιπόν τις προθέσεις της συγκεκριμένης ΜΚΟ να λειτουργήσει με τον τρόπο που αναφέρει, μένει να δούμε αν θα εφαρμοστούν στην πράξη οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, στις οποίες προβλέπονται ποινές για ΜΚΟ που θα υπερβούν τον ρόλο τους και θα επιχειρήσουν να «υποκαταστήσουν» ή ακόμη και να δυσχεράνουν το έργο των αρμόδιων Αρχών.