Ακυρώθηκε ο πλειστηριασμός των δύο ξενοδοχείων της οικογένειας Μαντωνανάκη

Ακυρώθηκε ο πλειστηριασμός των δύο ξενοδοχείων της οικογένειας Μαντωνανάκη

Ακυρώθηκε ο πλειστηριασμός τωνElounda Beachκαι Εlounda Bay,καθώς έγινε δεκτή με την απόφαση 454.2024 του Πρωτοδικείου Αθηνών η ανακοπή της πλευράς του Κρητικού ξενοδόχου, Παντελή Μαντωνανάκη.

Η ανακοπή συζητήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, όπου προσέφυγε η Ήλιος Α.Ε., ιδιοκτήτρια των δύο πεντάστερων ξενοδοχείωνστον Άγιο Νικόλαο.

Υπενθυμίζεται πως εκτός από την ανακοπή, η πλευρά Μαντωνανάκη έχει ασκήσει αναίρεση κατάαπόφασης του Εφετείου, που έχει κρίνει έγκυρη την καταγγελία του ομολογιακού δανείουύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ από τις πιστώτριες τράπεζες.

Η αναίρεση συζητείται στις 11 Μαρτίου στον Άρειο Πάγο. Σημειωτέον ότι εκπρόσωπος των ομολογιούχων είναι η Eurobank.

Ο ξενοδόχος πέτυχε την πρώτη νίκη όταν κατάφερε να αυξηθεί η τιμή εκκίνησης τωνElounda Beachκαι Εlounda Bay στα 300 εκατ., από 181 εκατομμύρια ευρώ. Η πρόεδρος των Πρωτοδικών αποφάσισε ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες παρουσιάζουν λειτουργική ενότητα και αποτελούν ένα ενιαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα, αυξάνοντας την τιμή εκκίνησης.

Η καταγγελία των δανείων

Η γνωστοποίηση της καταγγελίας του δανείου που εκδόθηκε το 2007, έγινε από τηEurobankτο Μάρτιο του 2019, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως η τράπεζα εκπροσωπεί τις ομολογιούχους, τηνAlpha Bank,την Τράπεζα Πειραιώς και το υπό εκκαθάριση Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Συγκεκριμένα, ηEurobankεπέταξε την Ήλιος Α.Ε. (εταιρεία του ομίλου Μαντωνανάκη που ελέγχει τις δύο μονάδες στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου) να καταβάλει το ποσό των 365 εκατομμυρίων εντόκως από την επίδοση της διαταγής πληρωμής.

Η Ήλιος επιτάχθηκε στην καταβολή συνολικού ποσού 513,56 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κεφάλαιο 300 εκατ. και οφειλόμενους τόκους ύψους 214,56 εκατ. ευρώ.

Στην επιταγή πληρωμής που επέδωσε ηEurobankστον ξενοδοχειακό όμιλο τον Απρίλιο του 2019, δήλωνε ρητά πως αν δεν καταβληθεί το επιτασσόμενο ποσό, θα προέβαιναν σε πλειστηριασμό των ενυπόθηκων Elounda Beach και Elounda Bay Palace.

Το Elounda Beach Hotel & Villas είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο, κατηγορίας 5*, με χρόνο αρχικής κατασκευής μεταξύ 1968 έως 1971 με αρκετές ανακαινίσεις να έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε. Το ξενοδοχείο διαθέτει σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του 2020, 249 δωμάτια.

Το Elounda Bay Palace κατασκευάστηκε επίσης το 1968 κι έχει ανακαινιστεί αρκετές φορές, ενώ διαθέτει 266 δωμάτια. Το Elounda Bay βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κρήτης και πέρα από τις υπηρεσίες διαμονής προσφέρει πλήθος επιπρόσθετων υπηρεσιών, όπως το Chenot Spa, τέσσερα εστιατόρια και τρία μπαρ.

Πηγή: mononews.gr