ΚΥΠΡΟΣ ΑΡΘΡΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ Δεν υπογράφουμε συμφωνία με την Κύπρο για να μη θεωρηθεί «μαξιμαλιστική» η οριοθέτηση!




iEpikaira.- Σύμφωνα με πολύπειρο αναλυτή της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" (13/6/2020), ο λόγος για τον οποίο δεν έχουμε ακόμη υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο έγκειται στο εξής:
"Ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις ούτε η σημερινή άνοιξαν θέμα οριοθέτησης με την Κύπρο, γνωρίζοντας ότι το κλίμα διεθνώς δεν είναι θετικό σε μια τέτοια προοπτική, καθώς μια τέτοια κίνηση θα εκλαμβανόταν ως «μαξιμαλιστική» εφαρμογή του γράμματος της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Και συγχρόνως η Αθήνα θα αναλάμβανε το βάρος να προασπίσει μια τέτοια συμφωνία για μια περιοχή όπου θα ήταν μάλλον απίθανο να εξασφαλίσει δυνατότητες άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σε αντίθεση με την Άγκυρα που διαθέτει τα δικά της ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα. Πέραν όλων αυτών, είναι προφανές ότι η Αθήνα εκτός από την πλήρη ανάπτυξη της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας οφείλει να κάνει άμεσα κινήσεις και σε διπλωματικό πεδίο."
Κατ αρχάς αναφέρει ότι δεν προχωρούμε σε συμφωνία οριοθέτησης για να μην "εκλαμβανόταν ως «μαξιμαλιστική» εφαρμογή του γράμματος της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας". Με άλλα λόγια θεωρεί ότι το Δίκαιο της Θάλασσας μας ευνοεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε, και ότι αυτό δεν είναι "δίκαιο". Όταν ξεκινάς με αυτό σαν δεδομένο, εκ προοιμίου ξεκαθαρίζεις ότι προτίθεσαι για εκχωρήσεις και όχι μόνο θέτεις τις βάσεις για τις τουρκικές διεκδικήσεις, αλλά τις δικαιώνεις a priori.
Επιπλέον, το εν λόγω άρθρο αναφέρει ότι: "η Αθήνα θα αναλάμβανε το βάρος να προασπίσει μια τέτοια συμφωνία για μια περιοχή όπου θα ήταν μάλλον απίθανο να εξασφαλίσει δυνατότητες άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, σε αντίθεση με την Άγκυρα που διαθέτει τα δικά της ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα." Δηλαδή ο έτερος "σημαντικός λόγος" για την μη σύναψη συμφωνίας είναι ότι  δεν διαθέτουμε -δήθεν- τα μέσα για την διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Και εδώ προκύπτει το επόμενο ερώτημα. Από πότε η διασφάλιση της κυριαρχίας γίνεται με γεωτρύπανα και ερευνητικά; Είναι σαν να λέμε εάν δεν έχουμε αλιευτικά δεν δυνάμεθα να εκμεταλλευτούμε την ΑΟΖ και άρα δεν την οριοθετούμε. Άξιο απορίας βεβαίως, εφόσον οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι οι καθ ύλην αρμόδιες στην διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τότε ποιος είναι ο ρόλος τους; Ας αγοράζαμε λοιπόν ένα ερευνητικό και ένα γεωτρύπανο και αυτό θα αρκούσε για την ασφάλεια της χώρας.

Σχεδόν ταυτόχρονα (14/6/2020), σύμφωνα με δημοσίευμα στην kathimerini.gr (σχολιασμός), ούτε λίγο ούτε πολύ χρεώνεται στην Ελλάδα το πρόβλημα στα ελληνοτουρκικά υποστηρίζοντας ότι: "Η επιμονή μας σε έναν ανεδαφικό μαξιμαλισμό στο Καστελόριζο μας κοστίζει σε ευημερία." Ενώ προφανώς η νεοθωμανική ονείρωξη της Γαλάζιας Πατρίδας δεν θεωρείται "μαξιμαλισμός"...  
Είναι πρόδηλο λοιπόν ότι συγκεκριμένα μέσα, έχουν εξαπολύσει μια εκστρατεία παραπλάνησης της κοινής γνώμης, με ηττοπαθή και φοβικά επιχειρήματα, που αποσκοπούν στην άνευ όρων εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι από την φαντασία μας. Εκστρατεία που ούτε τα προσχήματα δεν κρατά, και που υποτιμά την κοινή νοημοσύνη... Πρωτίστως βεβαίως αυτών που τα προβάλλουν. Περισσότερα ΕΔΩ...

iEpikaira