Κατατέθηκε πριν από λίγο η τροπολογία με την οποία μπαίνει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους σε καταναλωτικά αγαθά μετά τις καταγγελίες για κερδοσκοπία.

Την τροπολογία κατέθεσε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων** Άδωνις Γεωργιάδης.**

Η διάταξη προβλέπει ότι «Για την χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος εως και την 30η.6.2022 απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανα μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανα μονάδα προ της 1.9.2021».

plafon-tropologiaΛήψηΣύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

«Εισάγονται ρυθμίσεις με στόχο την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας απαραίτητης για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της γεωπολιτικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας και πάντως όχι πέραν της 30.6.2022

Ορίζονται οι αρμόδιες αρχές για τη λήψη καταγγελιών και διαπίστωση των οικείων παραβάσεων, τη διενέργεια ελέγχου και την επιβολή κυρώσεων.

Παρέχεται η νομοθετική εξουσιοδότηση για τον καθορισμό με υπουργική απόφαση της διαδικασίας του ελέγχου και της επιβολής των αναφερόιμενων κυρώσεων της κλιμάκωσης των προστίμων καθώς και ανώτατης τιμή πώλησης στους καταναλωτές για τα προαναφερόμενα αγαθά και υπηρεσίες»

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής είπε «έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα η πρόθεση της κυβέρνηση να νομοθετήσει μηχανισμό πλαφόν οροφής, κόφτη του περιθωρίου κέρδους, που μπορούν αν έχουν οι επιχειρήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες για τους πολίτες σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.! Δεν υπόσχομαι ότι δεν θα αυξάνονται οι τιμές, θα αυξάνονται αναπόφευκτα λόγω της αύξησης των πρώτων υλών» και πρόσθεσε ότι με την ρύθμιση «θέλουμε εμποδίσουμε όσους προσπαθήσουν στην αναμπουμπούλα του πολέμου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους για να κάνουν μια αρπαχτή».

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: «Δεν είναι πλαφόν τιμής αλλά μέτρο που έχει σκοπό να προστατέψει τους Έλληνες καταναλωτές από κινήσεις αισχροκέρδειας. Έχουμε μεγάλη αύξηση τιμών αλλά δεν είναι δυνατόν να μεταφέρονται σε λίγες ώρες στον Έλληνα καταναλωτή. Θα δώσουμε εργαλεία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να παρέμβουν».

Είπε ακόμα: «Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης μας ανησυχούν και γι’ αυτό η αντίδρασή μας λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους. Κάνουμε ό,τι περνάει επίσης από το χέρι μας για να εκτελεστεί σωστά ο προϋπολογισμός. Δεν είναι εύκολη άσκηση αλλά η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του».

Διαβάστε επίσης:

Στο ποσό «μαμούθ» των 5,5 δισ. υπολογίζεται για την Ελλάδα το κόστος της Ουκρανικής-ενεργειακής κρίσης

Νέα «έκρηξη» στην τιμή του ρεύματος: Με «άλμα» 30% έφτασε τα 360 ευρώ η μεγαβατώρα

Συνταξεις: «Κλείδωσαν» αναδρομικά έως 33.750 ευρώ για χιλιάδες δικαιούχους (Πίνακας)

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν

TAGS: