«Ως 18μηνο σοβαρών μεταρρυθμίσεων με στόχο τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη» συνόψισε ο απελθών υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης τη θητεία του στο υπουργείο, κατά την τελετή παράδοσης στον διάδοχό του, Κώστα Σκρέκα, τον οποίο υποδέχθηκε, τονίζοντας ότι είναι βέβαιος για την επιτυχία του και συμπαραστάτης του σε ό,τι χρειαστεί.

Ο νέος υπουργός ΠΕΝ από την πλευρά του τόνισε πως «Στο δίλημμα περιβάλλον ή ανάπτυξη, θα πω Ανάπτυξη και Περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια ισχυρή, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα, με τα οποία ασχολήθηκε η ηγεσία του υπουργείου το τελευταίο 18μηνο και συγκεκριμένα:

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων των κ.κ. Χατζηδάκη και Σκρέκα:

Στον τομέα της ενέργειας:

Στον τομέα του περιβάλλοντος, ο απελθών υπουργός ξεχώρισε την δέσμευση για την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2023. «Μια προσπάθεια που βασίζεται στο Μasterplan της οικονομικά και κοινωνικά δίκαιης μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, για το οποίο έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση άνω των 5 δισεκατομμυρίων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, οι δε εμβληματικές επενδύσεις που έχουν προταθεί ξεπερνούν σε αξία τα 3,5 δισεκατομμύρια».

Επίσης αναφέρθηκε:

Αναφορικά με τον τομέα διαχείρισης αποβλήτων, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για την προσπάθεια κλεισίματος των ανεξέλεγκτων χωματερών σε Κάσο, Πάτμο, Σίκινο, Κέα και Κάρυστο, για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), για την προσπάθεια επέκτασης του καφέ κάδου (του κάδου βασικά για τα τρόφιμα) σε όλη την επικράτεια, αλλά και τη δημοπράτηση και δημιουργία σύγχρονων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε όλη τη χώρα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον ευρύτερο τομέα της χωροταξίας και της πολεοδομίας και στην ψήφιση του χωροταξικού νόμου, ο οποίος περιορίζει την άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση καθώς επίσης και στην πρόοδο του Κτηματολογίου προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες «η χώρα θα έχει πλήρεις και αξιόπιστους δασικούς χάρτες σε 2 χρόνια».