Με τη ματιά στραμμένη στον Εύξεινο Πόντο και την Ρωσία, και όπως αναφέρουν, πληροφορίες που διαρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία και πλέον τις επικαλούνται και τουρκικά και ρωσικά ΜΜΕ, οι ΗΠΑ έχουν καταθέσει αίτημα στην ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη τουλάχιστον 10 μαχητικών αεροσκαφών F-35 και F-15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά.

Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της Καθημερινής, χρονικός ορίζοντας της ανάπτυξης των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών είναι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ το σύνολο των στελεχών της αμερικανικής αεροπορίας που θα συνοδεύει την αποστολή των αεροσκαφών υπολογίζεται σε περίπου 500 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται ιπτάμενοι, μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας, εργάζεται πυρετωδώς για την έκδοση της σχετικής άδειας στους Αμερικανούς.

Η είδηση προκαλεί το ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στη συγκυρία της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή για την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, αλλά και ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον.

Συνεχίζονται αμείωτες οι κοινές ασκήσεις στην περιοχή

Την ίδια στιγμή, Ειδικές Δυνάμεις από Ελλάδα και ΗΠΑ συμμετέχουν από κοινού σε πλειάδα ασκήσεων εντός του Μαΐου, είτε σε διμερές είτε σε διασυμμαχικό επίπεδο. Πραγματοποιείται, κατ’ αρχάς, η διμερής διακλαδική άσκηση αμφίβιων και αποβατικών επιχειρήσεων Alexander the Great, στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο του Παγασητικού κόλπου και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, εξελίσσεται η άσκηση Trojan Footprint, στη Νέα Πέραμο, με επικεφαλής τον Αμερικανό διοικητή ειδικών επιχειρήσεων (SOCEUR), με τη συμμετοχή δυνάμεων από Αλβανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Διμερής είναι η διακρατική άσκηση Stolen Cerberus, που αφορά μεταφορές και ρίψεις προσωπικού και εφοδίων σε διάφορες ζώνες (Ρόδος, Λήμνος, Νέα Πέραμος, Μέγαρα και Λάρισα).

Τέλος, στις 20 Μαΐου ολοκληρώνεται η άσκηση Tiger Meet 2022 που διεξάγεται στον Άραξο και σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τσεχία και το ΝΑΤΟ, ενώ στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων θα συμμετάσχουν στην άσκηση «Swift Response» στη Βόρεια Μακεδονία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης «Defender Europe» με τη συμμετοχή Αλβανίας, Ελλάδας, ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Μαυροβουνίου.

kosmodromio.gr