Πραγματοποιήθηκε με εκπληκτικές καιρικές συνθήκες η προγραμματισμένη ανάβαση στην κορυφή Μικρός Αφέντης όπου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Πνεύματος.

Η ορειβασία ξεκίνησε από το Γεροντομουρί – Άγιο Χαράλαμπο. Διασχίσαμε το μονοπάτι που οδηγεί στης Καράς το Πηγάδι ακολουθώντας τις πολύ κατατοπιστικές οι πινακίδες που είχε τοποθετήσει ο Πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Χαραλάμπου.

Μετά τις πηγές της Μάχας και το τέλος του χωματόδρομου πήραμε πορεία νότια ανηφορική για 300μ περνώντας από ερειπωμένες μάντρες . Από αυτό το σημείο ξεκίνησε ουσιαστικά η ανάβαση στο τραχύ πετρώδες έδαφος και για 2 ώρες πάνω στην κορυφογραμμή.

Φθάνοντας νωρίς στον Αφέντη προσκυνήσαμε και παρακολουθήσαμε την θεία λειτουργία και την ευλόγηση των αρτοκλασιών.

Στον λόγο του ο πατέρας Νικόλαος μας υπενθύμισε ότι αυτή η περιοχή ήταν το πέρασμα των Τούρκων που κατέσφαξαν του Χριστιανούς Οροπεδιώτες στις μάχες του Οροπεδίου. Μας τόνισε την ανάγκη να τελεστεί στον τόπο αυτό μνημόσυνο για τους προγόνους μας που πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Απολαύσαμε την μαγευτική θέα από την κορυφή και κατηφορίσαμε προς το Γεροντομουρί αφού επιλέξαμε άλλη διαδρομή που περνά πάνω από την καταπράσινη Πλατιανή Λαγκάδα τις πηγές της Μάλεβης και τα Τυροκέλια και καταλήγει στο Γεροντομουρί –Άγιος Χαράλαμπος.

ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ