Της Κατερίνας Παντινάκη

Μετά τη “Ζηνοβία” και το δεύτερο, σύντομο βαρομετρικό ρωσικής προέλευσης, η Κρήτη παίρνει μια ανάσα αίθριου καιρού πριν κάνει την εμφάνισή του το τρίτο (και φαρμακερό;) κύμα κακοκαιρίας, που έχει ήδη ονομαστεί “Ηφαιστίωνας”.

Όπως εξηγεί στο Cretalive, ο περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Λαγουδάκης, οι υπηρεσίες είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς η κακοκαιρία που αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής προβλέπεται ισχυρότερη από τις προηγούμενες και εικάζεται ότι θα δοκιμάσει τα όρια όχι μόνο των συναρμόδιων υπηρεσιών πολιτικής προστασίας αλλά και … των πολιτών!

“Πρέπει και οι πολίτες να συνεργαστούν και να μη βγουν έξω με το πρώτο χιόνι” - τονίζει ο κ.Λαγουδάκης, εξηγώντας ότι οι οδηγίες που εκδίδονται έχουν ένα σαφή σκοπό, που δεν είναι άλλος από την ασφάλεια των πολιτών.

Σύμφωνα με την πρόγνωση και τις ειδοποιήσεις προς τις υπηρεσίες, οι άνεμοι θα είναι θυελλώδεις με τις ριπές να φθάνουν ως και τα 100 χλμ./ ώρα (!), το χιόνι αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του και σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο, ενώ προβλέπονται επίσης ισχυρές καταιγίδες.