Θέμα αναστολής των εργασιών που έχουν ξεκινήσει για την επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά θέτει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με επιστολή του που έστειλε την Τρίτη (28/4/) προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Ναυτιλίας -Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «κεντρικό θέμα της επιστολής είναι η εκτέλεση των εργασιών επέκτασης του λιμένα κρουαζιέρας στον Πειραιά και η δυνατότητα διερεύνησης της αναστολής των έργων μέχρι την έκδοση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων».

Στην επιστολή ο Γ. Πατούλης αναφέρεται στην αδυναμία γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της μελέτης ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων που υποβλήθηκε από τον ΟΛΠ Α.Ε., λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Αναβολή λόγο κορονοϊού

Συγκεκριμένα επισημαίνει: «Επειδή το έργο ξεκίνησε, εν μέσω πανδημίας με εξαιρετικά αυστηρά μέτρα τα οποία οδήγησαν στην αναβολή της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, που θα γνωμοδοτούσε επί της μελέτης ανανέωσης των Περιβαλλοντικών Όρων που υποβλήθηκε από τον ΟΛΠ Α.Ε. για το σύνολο των έργων του λιμανιού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε εάν είναι δυνατόν να ανασταλούν οι εργασίες, μέχρι την έκδοση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΚΑ της απόφασης έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την τροποποίηση και ανανέωση της Α.Π. 104050/17-5-2006 ΚΥΑ Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΟΛΠ Α.Ε. και τη συνέχιση των εργασιών σύμφωνα με τους επικαιροποιημένους, βάσει των νέων δεδομένων, περιβαλλοντικούς όρους».

Ο Περιφερειάρχης κάνει επίσης αναφορά στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά που ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά την αναστολή των εργασιών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ του έργου και υπογραμμίζει ότι: «Ως νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων που υλοποιούνται με σεβασμό στις τοπικές ανάγκες και ανησυχίες και κυρίως με σεβασμό στο περιβάλλον».

Στην τελευταία δια περιφοράς συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στις 16 Απριλίου, το θέμα της γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα έργα του ΟΛΠ είχε περιληφθεί στην Ημερήσια Διάταξη αλλά απεσύρθη «για προφανείς λόγους, δεδομένων των ιδιαζουσών συνθηκών και του ιδιαίτερου χαρακτήρα της δια περιφοράς συνεδρίασης».