Η κλίμακα των αναταραχών στην επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει μια κρίσιμη περίοδο για τη βιομηχανία, η οποία αγωνίζεται να ανταγωνιστεί τους Αμερικανούς αντιπάλους

Η HSBC σχεδιάζει να αντικαταστήσει τον επί χρόνια επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής της, ενόψει μιας μεγάλης αναδιάρθρωσης, η οποία θα έχει αποτέλεσμα μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας στη συγκεκριμένη μονάδα.

Ο Samir Assaf (φωτό), επικεφαλής των παγκόσμιας τραπεζικής και αγορών, αναμένεται να μεταφερθεί σε μη εκτελεστικό ρόλο στο τμήμα, ως μέρος μιας σειράς αλλαγών σε επίπεδο διαχείρισης του ομίλου, καθώς ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος Noel Quinn αφήνει το σημάδι του στην τράπεζα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος του χρόνου, ή αρχές του 2020, προτού ο Quinn αποκαλύψει τη νέα του στρατηγική τον Φεβρουάριο σε μια προσπάθεια να «ξαναζωντανέψει» την τράπεζα μετά από χρόνια απογοητευτικών εσόδων.

Ο κ. Assaf, 59 ετών, διορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2010 και έγινε ένας από τα στελέχη με τη μεγαλύτερη θητεία μιας παγκόσμιας επενδυτικής τράπεζας. Το 2017, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «τον τελευταίο επιζών» στη βιομηχανία, έπειτα από την αποχώρηση μιας σειράς από ομοίους του, όπως ο Anshu Jain στη Deutsche Bank και ο Rich Ricci στη Barclays.

Είναι γνωστός για το ευγενικό, παλαιάς σχολής στιλ σε μια βιομηχανία που κατά καιρούς κυριαρχείται από οξύθυμα στελέχη. Η μετακίνηση του κ. Assaf έρχεται σε ταραχώδη ώρα για την HSBC, η οποία τον Αύγουστο απομάκρυνε τον διευθύνοντα σύμβουλό της John Flint μετά από μόλις 18 μήνες στη θέση αυτή, επειδή είχε χάσει την εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Mark Tucker.

Τον περασμένο μήνα, ο Quinn ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «αναδιαμορφώσει» την τράπεζα, όταν η HSBC αποκάλυψε μια πτώση 24% στα κέρδη τριμήνου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι FT ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση απειλούσε 10.000 θέσεις εργασίας.

Ο Quinn, ο οποίος έγινε προσωρινός CEO τον Αύγουστο, είναι ο μόνος εσωτερικός υποψήφιος για τη μόνιμη θέση, αν και η τράπεζα αναζητεί επίσης εξωτερικούς υποψηφίους.

Η αναταραχή στα διοικητικά επίπεδα προμηνύει μια σημαντική αναδιάρθρωση της HSBC, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας, πολλές από αυτές στο τμήμα του κ. Assaf, καθώς η τράπεζα προσπαθεί να μειώσει το κόστος την έκθεσή της σε αγορές και επιχειρήσεις με χαμηλά έσοδα.

Η κλίμακα των αναταραχών στην επενδυτική τραπεζική στην Ευρώπη αντικατοπτρίζει μια κρίσιμη περίοδο για τη βιομηχανία, η οποία αγωνίζεται να ανταγωνιστεί τους Αμερικανούς αντιπάλους, όπως η JPMorgan και η Bank of America. Ορισμένες τράπεζες, όπως η Deutsche Bank, αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τομείς επενδυτικής τραπεζικής που κάποτε θεωρούνταν ουσιώδεις.

«Σίγουρα πρόκειται να αντικαταστήσουν τον Samir και ο διάδοχος θα πρέπει να πάρει ένα τσεκούρι στο τμήμα», δήλωσε ένας σύμβουλος της HSBC.

Ορισμένοι συνάδελφοι του κ. Assaf είχαν αμφισβητήσει αν ήθελε να συρρικνώσει τη μονάδα στην οποία ήταν επικεφαλής. Ωστόσο, μετακινώντας τον σε μη εκτελεστικό ρόλο, η τράπεζα ελπίζει ότι μπορεί να βοηθήσει τον διάδοχό του να πραγματοποιήσει την αναδιάρθρωση.