Με μόνο δύο κορυφές να προεξέχουν κάτι περισσότερο από πέντε μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, το σβησμένο πλέον ηφαίστειο Puhahonu στη βορειοανατολική Χαβάη δεν γεμίζει ιδιαίτερα το μάτι. Πόσο μάλλον όταν στο ίδιο αρχιπέλαγος τα ηφαίστεια Mauna Kea και Mauna Loa επισκιάζουν κάθε άλλο ηφαίστειο καθώς φτάνουν τα 4.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Οι επιστήμονες στο ερευνητικό Πανεπιστήμιο Hawai’i at Manoa κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα φαινόμενα απατούν. Μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Earth and Planetary Science Letters» ενθρονίζει το Puhahonu ως το μεγαλύτερο σβησμένο ηφαίστειο στον κόσμο, παίρνοντας τον τίτλο από το Mauna Loa.
Ερευνώντας τον πυθμένα του ωκεανού και χρησιμοποιώντας ποσοτικά μοντέλα, οι επιστήμονες κατάφεραν να καθορίσουν ότι το ηφαίστειο, το οποίο έχει μήκος περίπου 52 μέτρα και πλάτος 17 μέτρα, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Mauna Loa. «Το Puhahonu είναι τεράστιο», λέει η μελέτη, tόσο πολύ που αναγκάζει τον φλοιό της Γης να βυθιστεί.
«Το βάρος (σ.σ. του ηφαιστείου) κάθεται πάνω στον φλοιό και δημιουργεί καθίζηση», λέει ο Μάικλ Γκαρσία, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
«Όταν σχηματίζεται ένα γιγαντιαίο ηφαίστειο, ο ζεστός μανδύας ρέει μακριά υπό το βάρος επιτρέποντας στο ηφαίστειο να βυθιστεί».
Περίπου 1.000 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χονολουλού, το όνομα του Puhahonu σημαίνει «αναδυόμενη χελώνα», ενώ οι δύο κορυφές του πάνω από το επίπεδο της θάλασσας είναι γνωστές επίσης ως «μεγάλες κορυφές».
Και το πιο ζεστό
Για πρώτη φορά εντοπίστηκε το 1820 από τον Αμερικανό φαλαινοθήρα Maro, ενώ το πλήρωμα ενός ρωσικού σκάφος πάτησε για πρώτη φορά επάνω του το 1828.
Πλέον, το ηφαίστειο είναι μέρος του Ναυτικού Εθνικού Μνημείου Papahānaumokuākea, που ιδρύθηκε το 2006.
Μια μελέτη του 1974 αρχικά θεωρούσε το Pūhāhonu ως το μεγαλύτερο ηφαίστειο στην αλυσίδα της Χαβάης, έχοντας στη διάθεσή της περιορισμένα στοιχεία έρευνας.
Μετέπειτα μελέτες, οι οποίες εξέτασαν τόσο τι βρίσκεται επάνω όσο και τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Mauna Loa ήταν το μεγαλύτερο ηφαίστειο.
Η τρέχουσα μελέτη ανατρέπει αυτό το συμπέρασμα.
Το Pūhāhonu δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο ηφαίστειο στον κόσμο, αλλά είναι και το πιο ζεστό. Τα δύο στοιχεία είναι αλληλένδετα, λέει ο Γκαρσία.
«Ο όγκος και η θερμοκρασία πηγαίνουν χέρι με χέρι. Ο μεγάλος όγκος προέρχεται από ζεστό μάγμα. Είναι πιο πιθανό να εκραγεί εάν είναι ζεστό», δηλώνει ο Γκαρσία.
Μια ανάλυση πετρωμάτων από το ηφαίστειο χρησιμοποιήθηκε ως δείγμα για τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας του μάγματος και διαπιστώθηκε ότι ήταν περίπου 1.700 βαθμοί Κελσίου.
«Η εύρεση του μεγαλύτερου ηφαιστείου της Γης στον 21ο αιώνα είναι μια εκπληκτική ανακάλυψη, καθώς ξέρουμε περισσότερα για την επιφάνεια του Άρη από ό, τι βρίσκεται κάτω από τον ωκεανό στη Γη», επισημαίνει ο Γκαρσία.
Πηγή: Cnn.gr