Ανυπότακτη Κρήτη: «Η κατάληψη της Rosa Nera αποτελούσε, αποτελεί και θ’ αποτελεί ενεργό κομμάτι του κινήματος της κοινωνίας των Χανίων»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ανυπότακτης Κρήτης

”Αλληλεγγύη. Αξιοπρέπεια. Αγώνας.

Ανακοίνωση της Ανυπόταχτης Κρήτης για την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera.

Σε μία πόλη που επιβιώνουμε μετά βίας και που τους ελεύθερους δημόσιους χώρους τους ψάχνουμε με το κυάλι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε αγαστή συνεργασία με τον πρώην Βουλευτή και πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκη που την ξεπούλησε αλλά και την τωρινή πρυτανεία Ζερβάκη αποφάσισε για 2η φορά μέσα σε 3.5 χρόνια να εκκενώσει την κατάληψη της RosaNera.

Σε ανύποπτο χρόνο, που οι περισσότεροι εργαζόντουσαν και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, οι δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο λόφο καστέλι και προχώρησαν σε 8 συλλήψεις ανθρώπων που βρισκόντουσαν στον χώρο. Την ίδια στιγμή απαγόρευαν σε όλο τον αλληλέγγυο κόσμο που παρευρέθηκε στην αντανακλαστική κινητοποίησηλίγα λεπτά μετά την εκκένωση να την πλησιάσει. Οι εικόνες με δεκάδες άντρες των ΜΑΤ, να λυμαίνονται την Παλιά Πόλη των Χανίων είναι μια εικόνα που προσβάλλει όχι μόνο την αισθητική μας, αλλά και την αξιοπρέπεια μας.

Η Rosa Nera όμως δεν είναι απλά μία κατάληψη στέγης. Η κατάληψη της Rosa Nera αποτελούσε, αποτελεί και θ’ αποτελεί ενεργό κομμάτι του κινήματος της κοινωνίας των Χανίων. Αποτελεί μια ρωγμή στην κανονικότητα της τουριστικής βαρβαρότητας που αναπτύσσεται στα Χανιά, ένα χώρο ελεύθερο, όπου πέραν των πολιτικών διεργασιών που γίνονται στο εσωτερικό του, δίνει το έναυσμα για επανοικειοποίηση της τουριστικής χαβούζας που έχει μετατραπεί το Παλιό Λιμάνι των Χανίων από τους πληττόμενους και τις πληττόμενες. Χαρακτηριστικές είναι οι συλλήψεις των μεταναστών και μεταναστριών που είχαν βρει στέγη στην κατάληψη της Rosa Nera την ώρα της εκκένωσης.

H εκκένωση της Rosa Nera έχει τριπλή στόχευση.

Από τη μία εντείνει τη συνεχιζόμενη τουριστικοποιηση του ιστορικού κέντρου ειδικότερα, και της πόλης των Χανίων γενικότερα. Μια τουριστικοποίηση που δεν ανέχεται οποιαδήποτε δραστηριότητα πέραν της τουριστικής να αναπτύσσεται στο εσωτερικό της, που απομακρύνει από τον πυρήνα της τους μόνιμους κάτοικους, που διαμορφώνει τη πόλη σε μια τουριστική χαβούζα παροχής υπηρεσιών χωρίς ιστορία, χωρίς μνήμη, χωρίς δημιουργία και αντίσταση. Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι η στόχευση για μετατροπή του κτηρίου σε κάτι πρωτότυπο για την πόλη των Χανίων: ένα ξενοδοχείο.

Από την άλλη στοχεύει στο τσάκισμα οποιαδήποτε φωνή αντίστασης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται την οργή που κυοφορείται και έχει φανεί σε μια σειρά αγώνων το τελευταίο διάστημα, από τους φοιτητικούς αγώνες μέχρι τους αγώνες των εκπαιδευτικών αλλά και απέναντι στην κρατική δολοφονία στα Τέμπη. Όπως και εκεί έτσι και εδώ στόχο έχει να τρομοκρατήσει και να καταστείλει καθετί της χαλάει το δόγμα νόμος-τάξη-κέρδος.

Και τέλος εντάσσεται στην δραματική προσπάθεια που κάνει η Νέα Δημοκρατία να διατηρήσει το success story της που καταρρέει. Ενόψει ευρωεκλογών και έχοντας χάσει σημαντικό έδαφος λόγω της έκθεσης της από το ίδιο το κίνημα, προσπαθεί να προβάλλει ότι υλοποιεί τις προεκλογικές της εξαγγελίες διατηρώντας στενές επαφές με όλο τον ακροδεξιό συρφετό που υπάρχει στην Ελλάδα.

Η αλληλεγγύη μας στην κατάληψη της RosaNera είναι αυτονόητη. Όπως και η στήριξη των κινητοποιήσεων που έχουν καλεστεί και θα καλεστούν. Αλληλεγγύη και στήριξη, που εντάσσονται στα πλαίσια γενικότερης αντίστασης απέναντι σε όσους μας αμαυρώνουν τη ζωή. Στους μπράβους, τους ξενοδόχους, τους ακροδεξιούς, σε όλο το συρφετό που έχει μαζευτεί στη πόλη των Χανίων και κανιβαλίζει τις σάρκες μας. Όπως και το 2020 έτσι και τώρα έσπειραν ανέμους θα θερίσουν θύελλες!

Καλούμε και στηρίζουμε τις προσπάθειες συντονισμού των δράσεων του επόμενου διαστήματος, και καλούμε το σύνολο του λαού των Χανιών και της Κρήτης να οργανωθεί απέναντι σε όσους καταστέλλουν τους αγώνες μας και εκκενώνουν τα όνειρα μας”.