Την ανάδειξη του Ψηλορείτη ως θύλακα πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς, επιδιώκει ο Δήμος Ανωγείων, μέσα από τον νέο σχεδιασμό που προωθεί.

Πρόκειται για έργα που αφορούν, την ανάδειξη και αξιοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου της Ζωμίνθου αλλά και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους του οροπεδίου της Νίδας.

Όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη και στον Μανώλη Αργυράκη, ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, η Περιφέρεια Κρήτης έχει ήδη εγκρίνει κονδύλι μέσω ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημιουργηθεί πλέγμα υποστηρικτικών υποδομών για τον επισκέπτη γύρω από τους αρχαιολογικούς δρυμούς.

Στόχος είναι να ανοίξει ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου στη Ζώμινθο, να είναι προσβάσιμος και επισκέψιμος, καθώς και να διαμορφωθεί ο περιβάλλοντας χώρος προκειμένου να αναδειχθούν και τα ιδιαίτερα φυσικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του.

Παράλληλα, μέσω αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου, το χιονοδρομικό κέντρο του Ψηλορείτη που μέχρι πρότινος παρέμενε αναξιοποίητο, αλλάζει σελίδα και μετατρέπεται σε ορειβατικό καταφύγιο, όπου θα παρέχεται διαμονή στους επισκέπτες.

Βασικός πυλώνας και επιδίωξη παραμένει η δημιουργία ενός αστεροσχολείου στο Σκίνακα, προκειμένου να μπορεί το κοινό να απολαύσει μια μοναδική εμπειρία, ενώ απομένει και η ανακατασκευή του Περιπτέρου της Νίδας.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και οι νέες υποδομές να ανοίξουν τις πύλες τους στις αρχές του 2022.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Ανωγείων, οι αρχαιολογικοί Δρυμοί αποτελούν την βάση της ήπιας οικονομικής ανάπτυξης για τον τόπο και τον Ψηλορείτη και το παράδειγμα των Ανωγείων δείχνει ότι ένας ορεινός Δήμος έχει μέλλον και είναι αναγκαίο να δοθεί παραπάνω βαρύτητα στην ενδοχώρα και στα ορεινά, προκειμένου να δημιουργηθεί και ένας δεύτερος πυλώνας στήριξης της τοπικής οικονομίας πέρα από την κτηνοτροφία.