Ανοιχτή επιστολή… “10 αλήθειες και 10 ψέματα για την Παχιά Άμμο στον Σταυρό”

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) ενημερώνει ότι ο αγώνας για την αλλαγή χωροθέτησης του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44 με αγωγό υπερχείλισης που θα καταλήγει στη θάλασσα στην οικολογικά ευάλωτη παραλία λουόμενων Παχιά Άμμος στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων συνεχίζεται. Οι εργασίες για την κατασκευή του έργου έχουν προσωρινά σταματήσει, πιθανότατα λόγω της τουριστικής σεζόν και αναμένεται να ξεκινήσουν ξανά τον Οκτώβριο. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης και αίτησης αναστολής που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως επίσης και αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων.



Ενόψει της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 18 Σεπτεμβρίου 2024 δημοσιεύουμε ενημερωτικό φυλλάδιο αναφορικά με τα ψέματα τα οποία έχουν ειπωθεί από την διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ) σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων εντός αιγιαλού, χωρίς να υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το συγκεκριμένο σημείο και σε ακίνητο της αδιαμφισβήτητης κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίουχωρίς να έχει παραχωρηθεί στην ΔΕΥΑΧ η χρήση για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου.
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς όπως λάβουν υπόψη τους κινδύνους που απειλούν την υγεία των κατοίκων, των λουόμενων και των παραθεριστών της κοινότητας του Σταυρού, τους κινδύνους για την πολύτιμη βιοποικιλότητα της περιοχής (οικότοπος υψηλής προτεραιότητας Λιβάδια Ποσειδωνίας, αμμοθίνες με τους απειλούμενους θαλάσσιους κρίνους Pancratium maritimum, φωλιές του προστατευόμενου είδους θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, εναέριος διάδρομος για αποδημητικά πουλιά) και τους κινδύνους για τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (αρχαίο λατομείο και απολιθωμένο δάσος). Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να συμβάλουν με κάθε πρόσφορο μέσο ώστε να βρεθεί εναλλακτική θέση για την χωροθέτηση του Α44 προκειμένου να διασφαλίσουμε την καλή κατάσταση και διατήρηση της περιοχής του Σταυρού και την προστασία της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Για το έργο αυτό δεν υπάρχει η απαραίτητη κοινωνική συναίνεση και έχει ξεκινήσει χωρίς να υπάρξει διαβούλευση με τους κατοίκους, όπως προβλέπει η Σύμβαση Aarhus.Έως σήμερα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 72.000 υπογραφές ενάντια στην κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων στην Παχιά Άμμο. Την αμέριστη στήριξη στον δίκαιο αγώνα κατοίκων και επισκεπτών για την προστασία της Παχιάς Άμμου έχουν δηλώσει έως τώρα 32 οργανώσεις και περιβαλλοντικές και φιλοζωικές ομάδες, ανάμεσα τους κάποιες από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Είμαστε βέβαιοι ότι, παρά τα εμπόδια που μας βάζουν, ο αγώνας μας θα δικαιωθεί.
Ενημερωτικό φυλλάδιο 10 ψέμματα και 10 αλήθειες-1ΛήψηΠΟΙΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
Οι παρακάτω οργανώσεις και περιβαλλοντικές και φιλοζωικές ομάδες, παρούσες σε κάθε αγώνα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, δηλώνουν την αμέριστη στήριξη στον αγώνα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) και της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σταυρού Χανίων για την προστασία της παραλίας «Παχιά Άμμος» Χανίων ενάντια στην κατασκευή ενός αντλιοστασίου λυμάτων από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων (ΔΕΥΑΧ), σε περιοχή η οποία γειτονεύει με οικότοπους και ενδιαιτήματα ειδών προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων κάποιες από τις τελευταίες εναπομείνασες αμμοθίνες του βόρειου τομέα της Κρήτης που αποτελούν οικότοπο για το είδος Pancratium maritimum, περιοχή ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών Caretta caretta, λιβαδιών Ποσειδωνίας (Poseidonia oceanica) και εναέριου διαδρόμου για αποδημητικά πουλιά.
- Αρχιπέλαγος -Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας
- iSea Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων
Οικοσυστημάτων - Sea Shepherd Ελλάδος
- MOm Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
- Οικολογική Συμμαχία
- Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία – ΠΦΟ
- Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου
- Σύλλογος Περίθαλψής και Προστασίας Άγριων Ζώων «Αλκυόνη»
- Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων – ΕΚΠΑΖ
- My Dolphin Club
- Δίκτυο για την Προστασία της Άγριας Ζωής – Save Wild
- Animal Rescue and Defence Squad – Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων
- Πανελλήνια Ομοσπονδία για το περιβάλλον, τα ζώα, το κυνήγι «ΝΕΜΕΣΙΣ»
- Stray Planet – Αδέσποτος Πλανήτης
- ΑΜΚΕ «Νέοι Πράσινοι»
- Δράση για την Άγρια Ζωή
- Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
- Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
- Φιλοζωικός Σύλλογος Θερμαϊκού «ο Σείριος»
- Φιλοζωικό Σωματείο Θεσσαλονίκης «Άργος»
- Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων «Η Προστασία των ζώων»
- Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων
- Ομάδα πολιτών για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στο Ακρωτήρι
- Ομάδα Περιβάλλον Καλαθά
- Εθελοντές Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta Σητείας
- Πανελλαδική φιλοζωική και περιβαλλοντική ομοσπονδία (ΠΦΠΟ)
- Φιλοζωικός και Περιβαλλοντικος σύλλογος Ερέτριας Ευβοίας “Animal Earth”
- Ζωφόρος Κρήτης
- Φιλοζωικός σύλλογος Λήμνου “Αδέσποτες ψυχές”
- “Spectral stray action”, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
- Φιλοζωικός σύλλογος, Το Νησί, Χανιά Κρήτης
- Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας