Η ισραηλινή Brown Ηotels είναι μία από αλυσίδες που περιλαμβάνονται στη λίστα των 20 νέων ξενοδοχείων που αναμένονται οσονούπω στην ελληνική πρωτεύουσα

«Ανοίγουμε μέσα στο 2019 τα Brown ATH, τα νέα μας boutique ξενοδοχεία με μοναδικό design στην ‘’καρδιά’’ της Αθήνας και αναζητούμε προσωπικό».

Η ισραηλινή Brown Ηotels είναι μία από αλυσίδες, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα των 20 νέων ξενοδοχείων που αναμένονται οσονούπω στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ ήδη από τις αρχές του 2019 έχουν ανοίξει πάνω από 40 καταλύματα, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία είτε ακόμη και για ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γνωστή εταιρεία συμβούλων gbr consulting.

Oι μεγαλύτερες μονάδες αφορούν το πεντάστερο CocoMat Athens BC με 90 δωμάτια κάτω από την Ακρόπολη (σ.σ. το οποίο μάλιστα βρέθηκε στο στόχαστρο λόγω του ύψους του), το επίσης 5 αστέρων Academia of Athens Αutograph Collection στην Ακαδημίας με 63 δωμάτια και το 4 αστέρων Athenaeum Smart με 53. «Η πλειονότητα των υπόλοιπων 36 μονάδων αφορούν κυρίως μικρού μεγέθους καταλύματα με μέσο όρο 18 δωματίων ανά μονάδα», επισημαίνεται στην ανάλυση της gbr Consulting.

Πάντως στις νέες μονάδες που έχουν ανοίξει μέσα στο 2019 περιλαμβάνονται το Ergon House στη Μητροπόλεως, στην οδό Νίκης το Urban Frame, στην οδό Ερμού, το Elia Ermou και το Athens Utopia, το Athenian Foss στη συμβολή των οδών Ερμού και Ευαγγελιστρίας 9, το Niche Hotel στη λεωφόρο Συγγρού, το Urban Nest Suites & Apartments, στο εμπορικό τρίγωνο το Αthens 4 και το Blend Hotel, το The Pinnacle Athens στην Αιόλου 75 και Ευριπίδου, το 4 αστέρων Αthens Manor Suites, τα boutique Εderlezi στου Ψυρρή, το Oniro City στο Κολωνάκι κ.α..

Στα νέα ξενοδοχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι πρόκειται να ανοίξουν στο επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται καταρχάς το Athens Townhouse του ομίλου Kόκκαλη στο Σύνταγμα, τo νέο 5άστερο στην ίδια περιοχή του ομίλου ΛΑΜΨΑ στο πρώην King’s Palace, στην Ομόνοια το νέο Μoxy στο ακίνητο του Σαρόγλειου Μεγάρου, στη Χαλκοκονδύλη το πρώην Kανιγγος 21, οι νέες μονάδες της Brown Hotels επίσης στην Ομόνοια (στο πρώην Αcropol και το πρώην La Mirage), το 5 αστέρων Leonardo Royal Esperia Palace Hotel Athens όπως έχει σκοπό να ονομάσει ο ισραηλινός όμιλος της Fattal που μίσθωσε το πρώην ξενοδοχεία Esperia στην Σταδίου, το πρώην Ηριδανός επί της οδού Πειραιώς που θα λειτουργήσει το επενδυτικό σχήμα της Athenaeum κ.α.

Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή της η gbr Consulting τα 20 νέα projects που έχουν ήδη ανακοινωθεί πρόκειται να προσθέσουν περί τα 2.000 καινούρια δωμάτια στην αθηναϊκή ξενοδοχειακή αγορά, ενώ αναμένονται και νέα projects εντός κι εκτός του κέντρου της Αθήνας, με μεγάλο το ενδιαφέρον και για το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα που θα περιλαμβάνεται στο μεγάλο έργο του Ελληνικού.

Οι επιδόσεις των ξενοδοχείων

Οσον αφορά συνολικά τις επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας για το πρώτο εξάμηνο, ένα γενικότερο χαρακτηριστικό είναι οι πιέσεις που δέχεται η αγορά λόγω της σημαντικής αύξησης του ανταγωνισμού. Ειδικότερα, το Εσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο έπεσε κατά 2,9% το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ η μέση τιμή δωματίου διατηρείται σχεδόν σταθερή με μία αύξηση πολύ μικρή, της τάξεως του 1%.

Το ανησυχητικό για τους ξενοδόχους είναι ότι ο μήνας Ιούνιος φέτος είχε πτώση στις τιμές κατά 4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Πτώση για όλους τους μήνες του πρώτου εξαμήνου του 2019 παρατηρήθηκε και όσον αφορά τις πληρότητες των ξενοδοχείων, γεγονός το οποίο επίσης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των κλινών είτε πρόκειται για ξενοδοχεία είτε ακόμη και για καταλύματα τύπου Airbnb, δεδομένου ότι οι αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος συνεχίζουν ανοδικά και μέσα στο 2019. Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 οι διεθνείς αφίξεις στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας σημείωσαν άνοδο κατά 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο β’ τρίμηνο του 2018, με τον Απρίλιο να σημειώνει ρεκόρ με +20,5% και τους μήνες Μάιο και Ιούνιο να συνεχίζουν ανοδικά με μονοψήφιο ποσοστό αύξησης κατά 9,7% και 6,1% αντίστοιχα.