Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για την εξάρθρωση της σπείρας-μαμούθ με επικεφαλής έναν έγκλειστο στις φυλακές Χανίων, νέοι επιτήδειοι «χτύπησαν» στη Ρόδο επιχειρώντας να εξαπατήσουν ηλικιωμένους

Όπως καταγγέλθηκε στην τοπική εφημερίδα «Δημοκρατική», τα τελευταία 24ωρα ηλικιωμένοι -κυρίως- δέχονται τηλεφωνήματα από επιτήδειους ότι δήθεν το παιδί τους ενεπλάκη σε τροχαίο και σκότωσε μικρό παιδί, ζητώντας τους χρήματα προκειμένου να «τακτοποιηθεί» η υπόθεση και να το «φυγαδεύσουν» από το σημείο του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη γίνει σχετικές καταγγελίες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου – η οποία εξάρθρωσε και το κύκλωμα με τα 54 επιβεβαιωμένα μέλη και διευθύνοντα «μέτρ» στις απάτες τον 43χρονο έγκλειστο στις φυλακές των Χανίων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτήδειοι κατάφεραν να εξαπατήσουν τουλάχιστον μια ανυποψίαστη ηλικιωμένη στη Ρόδο και να της πάρουν όλες τις οικονομίες της με το πρόσχημα ότι αν δεν καταβάλει τα χρήματα, το παιδί της δεν θα ξεμπλέξει εύκολα ενώ το εντυπωσιακό είναι πως γνωρίζουν πολλές πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψηφίων θυμάτων, όπως ονόματα και ηλικίες, γι αυτό και είναι πολύ πειστικοί.

Τις τελευταίες ημέρες, κάτοικοι της Ρόδου έχουν δεχθεί σωρεία τέτοιων τηλεφωνημάτων. Οι περισσότερο υποψιασμένοι κλείνουν αμέσως το τηλέφωνο, κάποιοι αντιλαμβάνονται στην πορεία ότι πρόκειται για απάτη ωστόσο τις περισσότερες φορές προκαλείται τεράστια αναστάτωση, μέχρι να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για επιτήδειους που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα με αυτό το κόλπο. Το πρόσχημα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, είναι από τις πλέον συνηθισμένες μορφές απάτης των τελευταίων ετών και δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται παρόμοια περιστατικά στη Ρόδο, όμως τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως οι επιτήδειοι έχουν στήσει… πάρτι! Σύμφωνα με την αστυνομία η υποτιθέμενη πρόκληση τροχαίου ατυχήματος, είναι η πιο συνηθισμένη μορφή απάτης και στοχεύει στην πρόκληση πανικού του θύματος.

Οι δράστες συγκεντρώνουν βασικές πληροφορίες -κάποιες φορές «χτυπούν» και εντελώς στην τύχη- για το υποψήφιο θύμα και πιο συγκεκριμένα για την οικογενειακή του κατάσταση. Τότε, βραδινές ώρες ώστε να πιάσουν κυριολεκτικά στον ύπνο τα υποψήφια θύματά τους, πραγματοποιούν τηλεφωνική κλήση στο σπίτι και πολλές φορές συστήνονται είτε ως αστυνομικοί, είτε ως δικηγόροι, ενώ σε μερικές περιπτώσεις από τις δεκάδες των τελευταίων ημερών στη Ρόδο, ο επιτήδειος συστήθηκε στο υποψήφιο θύμα ως «διοικητής»!

Αν το υποψήφιο θύμα «τσιμπήσει», τότε ξεκινάει η δεύτερη φάση του σχεδίου, αυτή της ενημέρωσης του θύματος για κάποιο τροχαίο δυστύχημα ή κάποιον βαρύτατο τραυματισμό που έχει προκαλέσει το συγγενικό τους πρόσωπο (σ.σ. συνήθως επικαλούνται τα παιδιά). Εάν επιτύχουν και σε αυτό το στάδιο, τότε μπαίνει μπροστά η υλοποίηση του τρίτου σκέλους της απάτης που είναι η ενημέρωση ότι προκειμένου να αποφευχθεί η φυλάκιση του «δικού» τους ανθρώπου και να απεμπλακεί από τις ποινικές συνέπειες χρειάζεται να δώσουν κάποιο χρηματικό ποσό. Μάλιστα, λένε στα υποψήφια θύματα, ότι θα στείλουν κάποιον «συνάδελφο» ή «συνεργάτη» προκειμένου να παραλάβει άμεσα τα λεφτά από το σπίτι.

Να σημειωθεί ότι η αστυνομία, καλεί τους πολίτες να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές αρχές, όχι μόνο για τετελεσμένη απάτη αλλά ακόμη και στην περίπτωση απόπειρας απάτης εις βάρος τους και εφιστά την προσοχή τους καθώς ως φαίνεται οι επιτήδειοι έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρό τους τη Ρόδο.