[
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση υπόγειας εκτροπής υδάτων στον κόσμο. Έχουν γυρίσει ακόμη και βίντεο κλιπ!

Το υπόγειο παλάτι όπως έχει ονομαστεί εξαιτίας των διαστάσεών του, είναι ένα υπόγειο τούνελ μήκους 6,3 χιλιομέτρων που βρίσκεται 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της πόλης Kasukabe, στην επαρχία Saitama της Ιαπωνίας και θεωρείται η μεγαλύτερη εγκατάσταση υπόγειας εκτροπής υδάτων στον κόσμο.

Η επαρχία Saitama είναι παραδοσιακά πολύ ευάλωτη σε πλημμύρες, εξαιτίας των δύο ποταμών της περιοχής, του Otoshifurutone και του Edo. Το τούνελ αυτό έχει κατασκευαστεί ώστε, όταν κάποιος από τους ποταμούς πλημμυρίζει, να συγκεντρώνει και να αποθηκεύει προσωρινά τεράστιες ποσότητες νερού και οπότε να μετριάζονται οι ζημιές.

Για αυτό το λόγο, το “υπόγειο παλάτι” διαθέτει 59 δεξαμενές, κάθε μία εκ των οποίων έχει 25 μέτρα ύψος και μπορεί να αποθηκεύσει 670.000 κυβικά μέτρα νερού. Το νερό αυτό μπορεί να αντληθεί και να διοχετευτεί πάλι σε κάποιον από τους ποταμούς όταν περάσει ο κίνδυνος της πλημμύρας, όπως αναφέρει το .

Το κόστος του έργου έφτασε τα 240 δισεκατομμύρια Γιεν (περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ) και ξεκίνησε να λειτουργεί τμηματικά από το 2002.
Μία φορά κάθε χρόνο, οι αρχές της πόλης διοργανώνουν επισκέψεις και ξεναγήσεις τουριστών στο τούνελ. Οι λίγοι τυχεροί που συμμετέχουν κάθε φορά σε αυτές, έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν από κοντά το μεγαλειώδες αυτό έργο.


Να σημειώσουμε ότι έχει γυριστεί ακόμη και… video clip!

Δείτε το:

Επιμέλεια: Νίκος Αναστασίου

Crashonline.gr](https://1.bp.blogspot.com/-pnWih6lFyls/XUGAWMPPQKI/AAAAAAADI_Q/RUIbn5mVdywrgEjjHHILA9GyHadufhYbACLcBGAs/s1600/apoxeteutiko_susthma_tokio_.png)