Κόσμος ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Αποκαλύφθηκε κρύπτη με σφραγισμένες σαρκοφάγους στη Saqqara της Αιγύπτου

Μια συλλογή με περισσότερες από 13 άθικτες και σφραγισμένες σαρκοφάγους βρέθηκε στη Saqqara, το πρώτο βήμα προς μια τεράστια ανακάλυψη που θα ανακοινωθεί σύντομα in situ, δήλωσε το υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.
Ανακαλύφθηκαν σε βάθος 11 μέτρων, όπου βρέθηκαν επίσης και τρεις σφραγισμένες κόγχες. Η ηλικία των σαρκοφάγων υπολογίζεται περίπου στα 2.500 έτη και εξακολουθούν να διατηρούν ορισμένα από τα αυθεντικά χρώματα διακόσμησής τους.



Ο Khaled El-Enany, υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων  και ο Mustafa Waziri, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, επιθεώρησαν τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή την Κυριακή και διαπίστωσαν ότι οι σαρκοφάγοι ήταν τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη.
Οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι οι σαρκοφάγοι είναι πλήρως σφραγισμένες και δεν έχουν ανοίξει από τότε που θάφτηκαν ενώ πιθανότατα να βρεθούν κι άλλες στην ίδια θέση.


Ο Waziri δήλωσε ότι ο ακριβής αριθμός των σαρκοφάγων, καθώς και η ταυτότητα και οι τίτλοι των ιδιοκτητών τους δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά αυτές οι ερωτήσεις θα απαντηθούν τις επόμενες ημέρες καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες.
Ο El-Enany ευχαρίστησε τους εργαζόμενους της ανασκαφής καθώς εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας λόγω του κοροναϊού.
«Αυτή η ανακάλυψη περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό σαρκοφάγων σε μια ταφή από την ανακάλυψη της αντίστοιχης στο Al-Asasif», δήλωσε χαρακτηριστικά.