Πολιτική Ελλάδα ΑΡΘΡΑ

Αποτυχημένη επιτροπή

Αναλογίζομαι το ιστορικό της Επιτροπής «Ελλάδα 1821» που έχει ορισθεί από τον πρωθυπουργό για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάστασή μας ενάντια στους Οθωμανούς, και απελπίζομαι.

Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*

Θυμάμαι το πάγωμα που νιώσαμε όλοι οι πατριώτες όταν, με απευθείας ανάθεση από το Μαξίμου, ορίστηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου ως επικεφαλής του σχήματος και μετά η ίδια προχώρησε στη στελέχωση της Ολομέλειας του οργανισμού, με προσωπικότητες πολύ γνωστές για τις αριστερές, ελιτίστικες και τις διεθνιστικές απόψεις τους, που καμία απολύτως σχέση δεν έχουν με τον γνήσιο εθνολαϊκό, παραδοσιοκρατικό και πατριωτικά νατιβιστικό χαρακτήρα της εορτής.

Η συνέχεια εξελίχθηκε παραπάνω κωμικοτραγικά από ό,τι εμείς οι πατριώτες αναμέναμε: δελτία Τύπου και tweets από παράγοντες της επιτροπής για το πόσο… σεξιστής και «προκλητικά» αθυρόστομος ήταν ο Καραϊσκάκης, πόσο «δικτάτορας» ο Καποδίστριας, ύμνοι για τον διεθνισμό, έμμεση στήριξη σε πολιτική ανοιχτών συνόρων, προαγωγή άσχετων προσωπικοτήτων με το θέμα της Επανάστασης, όπως η Μισέλ Ομπάμα, και διάφορα άλλα τραγελαφικά που ουδεμία σχέση έχουν με τον πατριωτικό εορτασμό που αναμένουμε όλοι.

Στο απόγειο της αντίδρασης ενάντια στην επιτροπή από το σύνολο των χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα και του χλευασμού από εμάς τους απλούς, κανονικούς ανθρώπους απέναντι στις αντεθνικές και ελιτίστικες θέσεις που ανερυθρίαστα προήγαγε, ήρθε η παρέμβαση από το Μαξίμου: Διορίστηκε ο επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης στην επιτροπή, ώστε να μετριάσει τις εντυπώσεις και να ανακόψει το κύμα έντονης δυσαρέσκειας.

Πράγματι, ακαριαία κόπηκαν οι προκλητικές θέσεις που μέχρι τότε εξέπεμπε απερίσκεπτα ο οργανισμός, αλλά ακολούθησε μια περίοδος πλήρους αφάνειας: καμία νύξη για τον προγραμματισμό του εορτασμού, άφαντη προετοιμασία, αδράνεια σε διάφορες προεορταστικές επετείους, όπως αναφορές σε σημαντικές μάχες και μαρτυρικούς θανάτους οπλαρχηγών.

Μήπως, όμως, είμαι πολύ αυστηρός; Εν καιρώ πανδημίας έχω προσδοκίες να είναι ενεργή η συγκεκριμένη επιτροπή; Ναι, ως πατριώτης περιμένω το έθνος μου να εορτάσει την επέτειο για τα 200 έτη με την τιμή που της αξίζει. Θυμίζω ότι στα 100 έτη από το 1821 οι στρατιώτες μας είχαν επελάσει μέχρι την Άγκυρα, στον Σαγγάριο ποταμό, στα βάθη της Ανατολίας, και απείλησαν στα σοβαρά τον Ανατολίτη επικυρίαρχο να τον στείλουν πάλι πίσω στην κόκκινη μηλιά (όπως υπαγορεύει και η εθνική επιταγή που όλοι μας φέρουμε).

Ελάχιστες ημέρες έχουν απομείνει μέχρι τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και ελπίζω ειλικρινά, έστω στο τέλος, να ζήσουμε μια εορτή που να τιμά τους υπεράνθρωπους αγώνες που έδωσαν οι εξ αίματος ήρωες πρόγονοί μας.


*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)


ΠΗΓΗ