“Απρέπεια στην Αγ. Τριάδα”… Επιστολή – διαμαρτυρία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλακούρων Ακρωτηρίου

Διαμαρτυρόμαστε για την απρέπεια που έγινε στην Μονή Αγίας Τριάδας εις βάρος της ιστορίας του τόπου με την κατάργηση- αλλοίωση του τάφου του επισκόπου Γεράσιμου Στρατηγάκη.

Ο επίσκοπος Γεράσιμος είναι ιστορικό πρόσωπο και όχι μόνο κληρικός. Είναι ο εμπνευστής ιδρυτής και πρώτος χορηγός του Ιεροδιδασκαλείου Αγίας Τριάδος (1) με σκοπό την εκπαίδευση ιερέων και διδασκάλων. Η σχολή λειτούργησε από το 1892 μέχρι πρόσφατα με ανεκτίμητη προσφορά στον τόπο.
Εκοιμήθη το 1888 και η επιλογή του χώρου ταφής του ήταν στην νότια πλευρά του ναού της μονής.
Η προσφορά όμως του επίσκοπου Γεράσιμου δεν ήταν μόνο το ιεροδιδασκαλείο.
Συμμετείχε στην επανάσταση του 1866 τόσο ως κληρικός όσο και ως στρατιωτικός «ενεργό μέρος στην πολιορκία του Καστελλίου έλαβε ο επίσκοπος Κισσάμου και Σελίνου Γεράσιμος……»(2)
Κατά την εξορία του στην Αθήνα μετά την επανάσταση του 1866 «συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στην επανάσταση ως μέλος της ΚΕΑ και επιτροπών υποστήριξης…………» (3)
Επίσης ανήγειρε σχολείο στο Καμπάνι το 1882 που ήταν το πρώτο δημοτικό επί τουρκοκρατίας στο Ακρωτήρι.
Σχεδίασε το μεγάλο ελαιοτριβείο στην Μονή Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι Αποκορώνου (4) και τιμήθηκε δύο φορές 1868 (5) και 1872 (6) από το ελληνικό κράτος με βασιλικά διατάγματα.
Η κατάργηση-αλλοίωση του τάφου του είναι τουλάχιστον απρέπεια και έλλειμμα για τον χώρο που υπήρξε η αυλή της ιερατικής σχολής για αρκετές δεκαετίες.
Στοιχείο που ενισχύει την ιστορικότητα του μνημείου είναι η ταφική επιγραφή με χάλκινα γράμματα σε μάρμαρο και αναφορά στην Κίσσαμο που είναι η καταγωγή του «ΕΥΓΕΝΕΣ ΤΕΚΝΟΝ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΝΔΡΟΥ ΚΙΣΣΑΜΟΥ» (7)
Ενδεικτικό του πόσο ζωντανή παραμένει η μνήμη του επισκόπου Γεράσιμου στην τοπική κοινωνία είναι το γεγονός ότι το 2024 οι μαθητές της έκτης τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κουνουπιδιανών Ακρωτηρίου έκαναν ομαδική εργασία για το έργο του με συνεντεύξεις και φωτογραφίες.
Στην τελετή βράβευσης των μαθητών για αυτήν τη εργασία είχαν παραστεί μεταξύ άλλων η εκκλησία και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Η κατάργηση-αλλοίωση του τάφου του πρέπει να θεωρείται τουλάχιστον απρέπεια προς την ιστορία του τόπου.
Η δικαιολογία που προβάλλεται είναι ότι στο συγκεκριμένο τάφο έπρεπε οπωσδήποτε να ταφεί ο πρόσφατα εκλιπών μητροπολίτης Δαμασκηνός.
Με όλο τον σεβασμό στην μνήμη του εκλιπόντος μητροπολίτου θεωρούμε αστήρικτη αυτήν την δικαιολογία που δημιουργεί βάσιμες υποψίες για τα πραγματικά αίτια που πιθανόν υποκρύπτονται.