Συγκλονίζει τη βρετανική κοινή γνώμη αλλά και την παγκόσμια κοινότητα η μάχη που δίνει ο 12χρονος Archie Battersbee αλλά και η οικογένειά του. Το παιδί βρίσκεται σε κώμα από τον περασμένο Απρίλιο και οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν να διακόψουν τη μηχανική υποστήριξη, σημειώνοντας ότι ο Archie είναι εγκεφαλικά νεκρός και δεν θα επανέλθει. Η οικογένειά του, αρνείτο να δεχτεί την απόφαση και προσφεύγει στα δικαστήρια, όμως την Πέμπτη τελικά αποφάσισε να σταματήσει τον δικαστικό της αγώνα.

Η μητέρα του 12χρονου δήλωσε ότι η νομική μάχη για την αναβολή της απόσυρσης της μηχανικής υποστήριξης που κρατά τον Archie στη ζωή έφτασε στο τέλος της. Η οικογένειά ζητέι να μεταφερθεί το παιδί σε ξενώνα, αλλά οι γιατροί σημειώνουν ότι υπάρχει “σημαντικός κίνδυνος” για τη μετακίνησή του.

Η φθηνότερη ασφάλεια αυτοκινήτου ή μηχανής με έως 12 άτοκες δόσεις!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε την αίτηση των γονέων του αγοριού να καθυστερήσει οποιαδήποτε αλλαγή στην απόφαση να αποσυρθεί η μηχανική υποστήριξη η οποία εφαρμόζεται από τον Απρίλιο. Η υποστήριξη ήταν προγραμματισμένο να αποσυρθεί την Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε για να εξετάσει το ΕΔΔΑ την προσφυγή της οικογένειάς του.

Ωστόσο, το ΕΔΔΑ δήλωσε ότι «δεν θα παρέμβει» στις αποφάσεις των βρετανικών δικαστηρίων, και δεν θα ανοίξει τον δρόμο για να παραταθεί η υποστήριξη του παιδιού. Η μητέρα του Archie, Hollie Dance, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «ακόμα μια σπαρακτική εξέλιξη».

Η οικογένεια δήλωσε τώρα ότι θέλει να καταθέσει αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη μεταφορά του Archie σε ξενώνα. Ισχυρίζονται ότι το Barts Health NHS Trust τους είπε ότι η υποστήριξη της ζωής θα αποσυρθεί στις 11:00 BST την Πέμπτη, εκτός αν υποβληθεί αίτηση για τη μεταφορά σε ξενώνα μέχρι τις 09:00.

«Πραγματικά θα ήθελα να φύγει από εδώ το συντομότερο δυνατό και να βρεθεί σε έναν ήσυχο ξενώνα για να τον αποχαιρετήσει και να περάσει χρόνο με την οικογένειά του, χωρίς να τον διακόπτει ο θόρυβος και το χάος», δήλωσε η κ. Dance.

Οι δικηγόροι του Barts Health NHS Trust ανέφεραν σε επιστολή τους ότι οποιαδήποτε αίτηση μετακίνησης του Archie σε ξενώνα «θα αντιταχθεί τόσο σε διαδικαστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο βέλτιστου συμφέροντος». «Το trust συνεχίζει να θέτει την ευημερία και το συμφέρον του Archie στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα του», αναφέρεται στην επιστολή.

«Πιστεύει ότι η κατάσταση του Archie είναι ασταθής και ότι η μεταφορά του ακόμη και σε μικρή απόσταση ενέχει σημαντικό κίνδυνο». Εκπρόσωπος της οικογένειας του Άρτσι δήλωσε ότι ήταν «απολύτως αηδιαστικό» το γεγονός ότι η οικογένεια «δεν είχε καν τη δυνατότητα να επιλέξει πού θα περάσει ο Άρτσι τις τελευταίες του στιγμές». Πρόσθεσε ότι ένας ξενώνας είχε δηλώσει ότι θα τον αναλάμβανε.

Μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που εκδόθηκε τον Ιούλιο απαιτεί ο Archie να παραμείνει στο Royal London Hospital όταν θα απ[οσυρθεί η θεραπεία του