Άρειος Πάγος κατά Ευρωκοινοβουλίου: Ευθεία παρέμβαση στο έργο μας το ψήφισμα

Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου χαρακτήρισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ως «ανεπίτρεπτη και ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστηρίων, σε σωρεία υποθέσεων που είναι δικαστικά εκκρεμείς».

Συγκεκριμένα, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 49 και 13 κατά, αποφάσισε, ότι τα αναφερόμενα στο ψήφισμα σε ό,τι αφορά τον χειρισμό δικαστικών υποθέσεων, αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Αντίθετα, η μειοψηφία είχε τη γνώμη ότι το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠολιτική | 07.02.2024 19:57Κυβερνητικές πηγές: «Κατάπτυστο το ψήφισμα Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα»Πολιτική | 07.02.2024 18:11«Η γιγαντιαία προπαγάνδα Μητσοτάκη δε θα επικρατήσει» - Η ανάρτηση Κασσελάκη για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννας Κλάπα και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη. Η τελευταία, τοποθετήθηκε σε κάθε αιτίαση του ψηφίσματος, αντικρούοντας ένα προς ένα τα σημεία του που αφορούν σε σειρά υποθέσεων, όπως οι έρευνες για τα Τέμπη, οι έρευνες για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, υποθέσεις διαφθοράς, χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης («λίστα Πέτσα»), η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και το ναυάγιο της Πύλου.

Τι αναφέρει ο Άρειος Πάγος 

Αναλυτικότερα, ειδική αναφορά γίνεται στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά έκνομων δράσεων, θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σε όλες τις υποθέσεις που αναφέρονται στο επίμαχο ψήφισμα, η Ολομέλεια αποφάνθηκε ότι τα αναφερόμενα είναι αόριστα, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική ή κοινοτική αρχή με αποτέλεσμα να αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Κατά τη συνεδρίαση της Διοικητικής Ολομέλειας ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυμπερόπουλος εισηγήθηκε το σύνολο των θεμάτων που θίγονται στο ψήφισμα και για την κάθε υπόθεση προέβη σε ειδική αιτιολόγηση.

Ειδικότερα, ως προς τις αιτιάσεις για μη παραπομπή σε έρευνα πολιτικών προσώπων για τα Τέμπη, ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι η Δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών, τόνισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η Δικαιοσύνη, καθώς από το ελληνικό Σύνταγμα την εν λόγω αρμοδιότητα για τους πολιτικούς την έχει αναθέσει μόνον στη Βουλή.

Σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώνει το ψήφισμα για τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών, τόσο για τις έρευνες, όσο και για τη στοχοποίηση του Χρήστου Ράμμου, επικεφαλής της ΑΔΑΕ, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του ψηφίσματος για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.

Στη λογική τής ευθείας και ανεπίτρεπτης παρέμβασης στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης χαρακτήρισε ο κ. Λυμπερόπουλος και τις αιτιάσεις του ψηφίσματος για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, καθώς ανέφερε, ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό και η δίκη γίνεται τώρα στο Εφετείο, ενώ ανάλογη θέση έλαβε και στις αιτιάσεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβαζ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι η Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

Ακόμη, ο αρεοπαγίτης-εισηγητής απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών.

Προσέθεσε ότι όλα αυτά πλήττουν τη Δικαιοσύνη, καθώς όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξαιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

«Αποδίδουμε επιτέλους Δικαιοσύνη στη ζωή των συμπολιτών μας» - Τριπλό το μήνυμα Μητσοτάκη

c97ed123-9265-4b2b-8b96-0faafcde5b0b.jpg

Ξεχασμένοι στις στάσεις: Εκτός 20 λεωφορεία στην Ανατολική Αττική - Οι οδηγοί ζητούν τα δεδουλευμένα τους

f351a1d2-02d6-4c58-8628-fefb20acad64.jpg

Έκρηξη σε λατομείο στη Δράμα: Νεκρός ανασύρθηκε 62χρονος - Ερευνώνται τα αίτια της τραγωδίας

052358d7-ca64-47ad-8b44-1520b87d4fec.jpg

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Ο λόγος που μπήκε για κάποιες ώρες στην εντατική - Σταθερή η κατάσταση της υγείας της

b0fcc2c1-59d9-411b-87b6-fce34ec3d824.jpg