«Αργούν όλα»; Ετοιμάζουν τον νέο «όρκο του Ιπποκράτη» (ΒΙΝΤΕΟ)

gjfgjty.png

Ένα συνέδριο για τη βιοηθική και την τεχνητή νοημοσύνη έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρες.
Κεντρικό θέμα είχε τα μεγάλα ηθικά ερωτήματα που εγείρει η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.) και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ρυθμιστικού πλαισίου.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητηρίου με την υποστήριξη της Microsoft υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Το συνέδριο άνοιξε η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, γενική γραμματέας του Ελληνο-Aμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου, η αναφέρθηκε στην ανάγκη να προετοιμαστεί η κοινωνία μας για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη ραγδαία εξέλιξη, εξάπλωση και εφαρμογή της «πιο ισχυρής αναδυόμενης τεχνολογίας στον πλανήτη», ενώ τόνισε ότι «η δημιουργία του πλαισίου διακυβέρνησης είναι επείγουσα και επιτακτική».

H Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, έκανε εκτενή αναφορά στην 4η βιομηχανική επανάσταση και τα σημαντικά θέματα ηθικής που εγείρει: «Τα ζητήματα ηθικής βρίσκονται στον πυρήνα του θέματος, ακριβώς επειδή καθορίζουν την προσέγγιση που τα κράτη θα ακολουθήσουν σε επίπεδο άσκησης πολιτικής.

Η ρυθμιστική πολιτική που θα ακολουθηθεί, οι αποφάσεις και το πώς θα διαμορφώνονται, είναι ζητήματα καθοριστικής σημασίας για το μέλλον και την εξέλιξη των τεχνολογιών αυτών», τόνισε. Και συνέχισε: «Η επανάσταση της οποίας προ των πυλών βρισκόμαστε, θα είναι πολύ πιο καταλυτική. Είμαστε πολύ κοντά και θα πρέπει να μας βρει προετοιμασμένους».

Στο συνέδριο συμμετείχε ο Χρήστος Σίμος, γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος εκπροσώπησε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ενώ ήρθαν στη χώρα μας και δύο κορυφαία στελέχη της Microsoft, ο Jeff Bullwinkel, και ο Sid Espinosa.

Επίσης, παρεβρέθηκε ο καθηγητής φιλοσοφίας Θεόδωρος Σκαλτσάς και ο Μιχάλης Μπλέτσας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Βασίλης Κικίλιας, τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Παναγιώτης Βλάχος, τομεάρχης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, ΚΙΝΑΛ, Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η Μαρία Δαμανάκη, ο καθηγητής Θάνος Βερέμης, αντιπρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ κ.α.

Σκιαγραφώντας ένα «νέο Όρκο του Ιπποκράτη»

Οι ομιλητές που συμμετείχαν στην πρώτη ενότητα έθιξαν ηθικά ερωτήματα που προκύπτουν από την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και τρόπους προσέγγισης σε επίπεδο άσκησης πολιτικής.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι φιλική, όχι απειλητική για τους πολίτες. Αποστολή μας είναι να προετοιμάσουμε τους πολίτες έγκαιρα. Να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μη μείνει κανείς πίσω», ανέφερε ο Χρήστος Σίμος, ανοίγοντας με την ομιλία του το πρώτο μέρος του συνεδρίου.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας «Greece: With an AI to the Future» που εκπόνησε η Accenture σε συνεργασία με τη Microsoft, ο Jeff Bullwinkel, τόνισε το γεγονός ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σωρευτικά σε άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά 195 δισεκατομμύρια δολάρια στα επόμενα 15 χρόνια.

Η πρώτη θεματική ενότητα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνελ, στο οποίο ο καθηγητής Θεόδωρος Σκαλτσάς μίλησε για το παράδοξο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέροντας ότι «η super-intelligence», όπως την ονομάζει, «θα είναι καλύτερη από εμάς στα πάντα. Όσο πιο χρήσιμη είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Δεν υπάρχει καλή ή κακή χρήση του ΑΙ. Η πρόκληση είναι η αυτονομία».

Οι κοινωνικές αντιλήψεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο Μιχάλης Μπλέτσας τόνισε ότι: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει καμία σχέση με την ανθρώπινη, σε πολύ συγκεκριμένα πεδία κρίνει πολύ καλύτερα από τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και την χρησιμοποιούμε. Για να πάρουμε αποφάσεις με βάση τα δεδομένα πρέπει να έχουμε δεδομένα. Επομένως θα πρέπει να δούμε πώς τα δεδομένα θα γίνουν διαθέσιμα επί ίσοις όροις σε όσους θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν για να πάρουν αποφάσεις».

Μιλώντας για τον τομέα εξειδίκευσής του ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υποστηρίζει την Αριστοτελική μεσότητα. Την αίσθηση, δηλαδή, να μπορεί να καταλάβει ένας άνθρωπος, μία κοινωνία, ένα μηχάνημα, τη χρυσή ισορροπία που να ικανοποιεί όλους. «Υπάρχουν θέματα και στο δικό μου τομέα, τον τομέα άμυνας. Στην παγκόσμια βιομηχανία αυτά που φέρνει η τεχνολογία ως επανάσταση εφαρμόζονται πρώτα ή αγοράζονται πρώτα από τις αμυντικές βιομηχανίες. Η λέξη κλειδί είναι η απόφαση»

Ο Sid Espinosa μας «ταξίδεψε» στις ΗΠΑ και στο τί συμβαίνει εκεί σχετικά με την εξέλιξη και την καθημερινή εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντας παράλληλα τη δική του οπτική, καταλήγοντας: «Οι αλλαγές που προκύπτουν από την Τεχνητή Νοημοσύνη συμβαίνουν τώρα, με δισεκατομμύρια επενδύσεις κάθε χρόνο. Δεν είναι κάτι που μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Προκειμένου να μη μείνουμε πίσω είναι απαραίτητο να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις συλλογικά. Ενθαρρύνω όλους να σκεφτούν τον κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο και το πώς θα εμπλακούμε συλλογικά στη συζήτηση αυτή».

Ενώ για την ελληνική πραγματικότητα ο Παναγιώτης Βλάχος σημείωσε ότι: «Μπαίνουμε σε ένα σταυροδρόμι, όπου έννοιες όπως η αυτοματοποίηση, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η Τεχνητή Νοημοσύνη, το VR το AR θα γίνουν αναγκαστικά κομμάτι της πραγματικότητας. Είναι στο δικό μας χέρι να βρούμε τους θεσμούς, τους ηγέτες και τη γνώση να μπορέσουμε να τα εντάξουμε στην παραγωγική διαδικασία στη μεταποίηση, στη δημόσια διοίκηση».

Το συνέδριο έκλεισε με μία φράση που μοιράστηκε η κυρία Αντωνάκου που αποδίδει την κατ αυτή πραγματική διάσταση της Ηθικής: «Η κακή πρόθεση και η καλή είναι καθαρά ανθρώπινο προνόμιο. Είναι ανθρώπινο μονοπώλιο».

Όπως διαβάσατε, στις τοποθετήσεις των παρευρισκομένων επιστημόνων, βιάζονται να μας..προετοιμάσουν για αυτό που έρχεται. Τέτοια σεμινάρια δε, διοργανώνονται όλο και πιο συχνά σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυτό που μένει είναι να αποφασιστεί (ή να τον παρουσιάσουν αν τον έχουν ήδη έτοιμο) ένας παγκόσμιος «βιοηθικός κώδικας», που κάποιοι τον αποκαλούν «νέο όρκο του Ιπποκράτη» βάσει του οποίου θα γίνει η προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης, μαζικά και παντού.

Το σίγουρο είναι πως ο κόσμος μας θα αλλάξει και δεν πρόκειται αυτό να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον, αλλά συμβαίνει ήδη τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Δείτε παρακάτω τι έχει δηλώσει επί του θέματος ο μεγιστάνας Έλον Μάσκ:




el.gr