Κομβικής σημασίας εξέλιξη για την ανάπτυξη του σεισμόπληκτου Αρκαλοχωρίου

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε πλέον από το περασμένο Σάββατο 30 Ιουλίου 2022, η μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Μάλιστα, πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, που αναζητούσε επί χρόνια τη λύση του. Κλείνει με τον πλέον θετικό τρόπο: Τη μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση για τον Δήμο, που αφορά στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, το οποίο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, πρόκειται για μία κομβικής σημασίας εξέλιξη και ένα πάγιο αίτημα του δημάρχου Μινώα Πεδιάδος, Μανόλη Φραγκάκη, και της τοπικής κοινωνίας, που θα ορίσει την πολεοδομική οργάνωση και τον καθορισμό χρήσεων γης, διασφαλίζοντας την άρτια διαμόρφωση και την ορθολογική ανάπτυξη, θέτοντας παράλληλα τις νέες βάσεις για την ανάπτυξη του τόπου.

Στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι, παρουσία κυβερνητικών παραγόντων, όπως του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, της μελετητικής ομάδας, βουλευτών, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μελών κοινωνίας, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος μίλησε για το σημαντικότερο έργο-επένδυση για το μέλλον του τόπου, της παρούσας δημοτικής Αρχής. Ένα «πολυεργαλείο», όπως είπε, που θα συμβάλλει στην αναζωογόνηση και την ευημερία του τόπου, παράλληλα με την περιβαλλοντική προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.

«Επιλογή μας είναι η στρατηγική αναγέννησης, γι’ αυτό και ζητάμε ένα Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που θα ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζήσουν, να εργαστούν στον τόπο τους και να μπορούν άμεσα να οικοδομήσουν εκεί που θα έχουν υποδειχθεί οι κατάλληλοι χώροι. Ζητάμε παράλληλα οι μελετητές να δουν από κοντά την περιοχή και να συνεργαστούν μαζί μας, και προτείνω να δημιουργήσουμε μια επιτροπή παρακολούθησης όλου του έργου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (υπουργείο- Περιφέρεια- Δήμος- ΤΕΕ- μελετητής). Η επιτροπή αυτή θα παρακολουθεί την πρόοδο του έργου, θα επιλύει προβλήματα και θα ενημερώνει για την εξέλιξή του.

Ως δημοτική Αρχή θα συμβάλλουμε σε αυτό με την κατάλληλη ενημέρωση και συνεργασία. Επίσης, η περιοχή παρέμβασης πρέπει να είναι ολόκληρος ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας (όχι μόνο το Αρκαλοχώρι). Όλο αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά αξίζει όλοι να συμβάλλουμε και να προσπαθήσουμε γι’ αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, ανέφερε: «Από το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο εξαρτώνται όλα τα έργα που θα γίνουν στην περιοχή. Αυτά που θα προβλεφθούν θα μπορούν και να εκτελεστούν. Με αυτό το εργαλείο μπορεί κανείς να επεκτείνει τα όρια οικισμών, το σχέδιο πολεοδόμησης ή να αλλάξει τους όρους χρήσης δόμησης. Είναι πραγματικά ένα πολύ σπουδαίο εργαλείο».

«Θα αναδιατάξει πλήρως την οικιστική και πολεοδομική οργάνωση του Δήμου, διασφαλίζοντας τις χρήσεις γης και την προστασία του περιβάλλοντος», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευ. Μπακογιάννης.

Συνεργασία

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί το αναπτυξιακό εργαλείο για την επόμενη ημέρα στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα και την κατασκευή του νέου αεροδρομίου. Παράλληλα, ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια, σε συνεργασία με την Κεντρική Διοίκηση, τον Δήμο και όλους τους φορείς, θα στηρίξει το Πολεοδομικό Σχέδιο στον σεισμόπληκτο Δήμο Μινώα, όπως και τα έργα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Στην παρουσίαση, από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης μαζί με τον περιφερειάρχη παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλος Μπαριτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης, Νίκος Ξυλούρης και Γιώργος Πιτσούλης, και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης.

Ικανοποίηση: «Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη δυσκολία, ευκαιρία»

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης, που σημείωσε ότι το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τον Δήμο Μινώα επουλώνει τις πληγές που άφησε ο Εγκέλαδος και μεταμορφώνει τον τόπο.

«Είναι στο χέρι μας να κάνουμε τη δυσκολία, ευκαιρία», τόνισε για άλλη μια φορά ο βουλευτής και συμπλήρωσε: «Αν θέλουμε πραγματικά να αναγεννήσουμε τον τόπο, η κατάρτιση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου είναι το “πολυεργαλείο” που επαναξιολογεί τα νέα αναπτυξιακά δεδομένα (κατασκευή αεροδρομίου Καστελίου, του ΒΟΑΚ και του ΝΟΑΚ), επιλύει προβλήματα και εκκρεμότητες του παρελθόντος, θέτει τους κανόνες και τον τρόπο που θα αναπτυχθεί ο τόπος.

Με αυτό το “πολυεργαλείο” μπορεί να επεκταθεί το σχέδιο πόλης, τα όρια οικισμών με πολεοδόμηση, να αλλάξει όρους χρήσης στο υπάρχον σχέδιο πόλης. Ό,τι προβλεφθεί τώρα, θα εκτελεστεί αργότερα. Στα εκτός σχεδίου επίσης θα μπουν, για πρώτη φορά, κανόνες χρήσης γης. Όλοι θα γνωρίζουν τι επιτρέπεται, πόσο και πού»…

Το χρονοδιάγραμμα για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης του σχετικού Π.Δ., ορίζεται σε δεκαέξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου ανέρχεται σε 1.735.342,27 ευρώ.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανόλης Κεφαλογιάννης.

«Ο σεισμός άλλαξε τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αλλά η ζωή συνεχίζεται και πρέπει αυτή τη μεγάλη κρίση να την κάνουμε ευκαιρία»…

«Έστω και τώρα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, η οποία αναμένεται λόγω του αεροδρομίου, αλλά και με την ανασυγκρότηση που απαιτείται λόγω των επιπτώσεων του σεισμού στην περιοχή, αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο (σ.σ. το σχέδιο δηλαδή), προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου.