Φωτορεπορτάζ: Βαγγέλης Καρπαθάκης

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.

Στην Ακολουθία, η οποία τελέστηκε με αφορμή την λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Με τον Μακαριώτατο συγχοροστάτησαν οι Θεοφ. Επίσκοποι, Ωρεών Φιλόθεος και Ευρίπου Χρυσόστομος, πλαισιούμενοι από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Βαρνάβα Θεοχάρη.

Μετά το πέρας της Ιεράς Ακολουθίας ο Μακαριώτατος μεταξύ άλλων τόνισε: “Απόψε είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Υπάρχουν βέβαια και πολλοί μέσα σε αυτόν τον κόσμο που δεν ακούνε, που δεν βλέπουν, που δεν καταλαβαίνουν. Εμείς είμαστε ευτυχισμένοι που με τις ευαισθησίες της ψυχής μας θέλουμε να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένοι και αγωνιζόμαστε για αυτόν τον πολιτισμό”.

Στην συνέχεια ο κ. Ιερώνυμος πρόσθεσε: “Απόψε λοιπόν προσευχηθήκαμε, αλλά το αίτημα μας δεν θα είναι μόνο σημερινό, αλλά και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Η βαρβαρότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας και τα μάτια πολλών από μας είναι κλεισμένα”.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε: “Επομένως αυτό που σημαδεύεται σήμερα και σημειώνεται, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η αναίδεια και η άρνηση της ανθρωπιάς είναι τα προβλήματα που πρέπει να μας απασχολούνε. Να ευχηθούμε λοιπόν η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια”.

Να αναφερθεί ότι στην ακολουθία παρέστησαν πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής μεταξύ των οποίων ο Yπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος και ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλλογιάννης.

[](#)[](#)