Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε με καθυστέρηση περίπου 20 λεπτών το απόγευμα της Τετάρτης, στο Λονδίνο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο γεύμα που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν πραγματοποιείται με φόντο τη συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Λιβύης για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Ήδη αρχηγοί των κρατών μελών του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν κείμενο κοινού ανακοινωθέντος κατά την διάρκεια των εργασιών της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας, παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες.

Μάλιστα, η λιθουανική προεδρία ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε μια «πολύ παραγωγική» συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ