Άσκηση Μίνωας: Ηχεί το 112 σε όλη την Κρήτη για αντιμετώπιση σεισμού 7,2 Ρίχτερ στο Ηράκλειο

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ» που θα γίνει 22-23 Απριλίου (Δευτέρα και Τρίτη) στην Κρήτη για την αντισεισμική προστασία και θα αποτελέσει την πρώτη πιλοτική επιχειρησιακή άσκηση πεδίου στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 18.04.2024 06:42Πόλεμος ξενοδόχων - επιχειρηματιών βραχυχρόνιας μίσθωσης για τη φορολογία - Πόσο αντέχει η Αθήνα τον υπερτουρισμό

Το σενάριο των 7,2 Ρίχτερ

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές με την Πολιτική Προστασία, η Περιφέρεια Κρήτης, οι Δήμοι και φυσικά και οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν τις δικές τους αντοχές και τα δικά τους αντανακλαστικά σε σεισμό 7,2 Ρίχτερ που θα γίνει στην Κρήτη με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου. Ένα ζήτημα που μέχρι πριν λίγο ήταν «ταμπού» για πολίτες, Αρχές ακόμα και κυβερνήσεις είναι πλέον ένα υπαρκτό σενάριο όπως άλλωστε συμβαίνει πολύ συχνά σε σεισμογενείς χώρες όπως η Ιαπωνία

Θα ακολουθήσουν και άλλες Περιφέρειες

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί και θα πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό χώρο, ενώ θα αποτελέσει τη βάση, με την οποία θα διεξάγονται αντίστοιχες ασκήσεις σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας.

«Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης διοργανώνουν άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη με την γενική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024». Σκοπός της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων είναι να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στη Νήσο Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμων στόχων», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ). 

Ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες της Κρήτης θα έχουν μία σημαντική εμπειρία από την άσκηση «Μίνωας»

Εκπαίδευση και βελτίωση συντονισμού 

Σχετικά με το στόχο της μεγαλύτερης αντισεισμικής δράσης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα τόνισε: «Στόχος είναι να βελτιωθούν τόσο ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης των πληροφοριών, όσο και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη στο σχεδιασμό των εθελοντικών ομάδων, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού».

Όλος ο κρατικός μηχανισμός και οι πολίτες

Στην άσκηση συμμετέχουν Κεντρικοί φορείς (Υπουργεία, Κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι Φορείς Τηλεπικοινωνιών, οι Δομές Υγείας, οι Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων, οι Τουριστικές Δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.

Προηγήθηκε άσκηση επί χάρτου

Έχει προηγηθεί ένας μεγάλος αριθμός δράσεων σε όλη την Κρήτη και η άσκηση επί χάρτου στις 15-16 Φεβρουαρίου 2024. Η τελική φάση της άσκησης στο πεδίο, θα διεξαχθεί στις 22, 23 και 24 Απριλίου 2024 και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης, με Κέντρο Διεύθυνσης της Άσκησης το Ηράκλειο.

«Μίνωας»: Προετοιμασίες για την μεγάλη άσκηση αντισεισμικής προστασίας στην Κρήτη

Η έναρξη της Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης στις 22 Απριλίου και οι Συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών κατά τη διάρκεια εξέλιξης της άσκησης θα διεξαχθούν στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες

Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι εμπλεκόμενοι Δήμοι της Κρήτης και ειδικά του Ηρακλείου και των Χανίων έχουν ανακοινώσει χάρτες με τους χώρους καταφυγής, δηλαδή, τα σημεία που θα πρέπει να πάμε άμεσα οι πολίτες μετά τον σεισμό. Τα σημεία συγκέντρωσης για κάθε Δημοτική Ενότητα, για κάθε γειτονιά των πόλεων αλλά και των οικισμών έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι διαθέσιμα στους πολίτες.

Στο πλαίσιο της άσκησης σε όλους τους κατοίκους του Δήμου και τους επισκέπτες θα σταλούν  μηνύματα από το 112 (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα),  τα οποία θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη της άσκησης σεισμού.

Ειδικότερα, στις 22 Απριλίου το μήνυμα 112 θα έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ –22/04/2024 – ΩΡΑ 10:30 – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024». ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» -  «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE - MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION – 22/04/2024– TIME 10:30 - A strong earthquake in the Regional Units of Chania and Rethymno - Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Την 23 Απριλίου 2024 θα αποσταλούν δύο μηνύματα 112 προς όλη την Κρήτη, με το ακόλουθο περιεχόμενο:

  1. «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 23/04/2024 – ΩΡΑ 10:40 – Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλη τη Κρήτη. Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» - «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE - MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION –23/04/2024 – TIME 10:30 - A very strong earthquake was felt throughout Crete. Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».
  2. «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 23/04/2024 – ΩΡΑ …. Σεισμός μεγέθους 7,2 σημειώθηκε με επίκεντρο 30 χλμ. βόρεια του Ηρακλείου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθείστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ». -«EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE - MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION –23/04/2024 – TIME.... A magnitude 7.2 earthquake occurred with an epicenter 30 km north of Heraklion. Risk of a possible tsunami in your area. Move immediately away from the shores. Please follow the instructions of the local authorities. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Θόλος antidrone: Πώς λειτουργεί η «ομπρέλα» προστασίας που εξουδετερώνει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

f325b137-e7ee-4e21-bb45-5e8e33c8b82a.jpg

Άφησαν το νοσοκομείο Ξάνθης στην τύχη του: 4 χρόνια λειτουργεί χωρίς ΜΕΘ – Κενές σχεδόν οι μισές θέσεις γιατρών

99778aea-4c8c-4429-a1c4-353a7d0ea5f3.jpg

Πόλεμος ξενοδόχων - επιχειρηματιών βραχυχρόνιας μίσθωσης για τη φορολογία - Πόσο αντέχει η Αθήνα τον υπερτουρισμό

b0664403-854a-4797-87a4-763d5ba262f6.jpg

Οργισμένοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί των ΙΕΚ με την κυβέρνηση: «Είμαστε απλήρωτοι επί μήνες - Μας πνίγει το δίκαιο»

9bfb9740-3b39-4310-8109-ebb546c31d66.jpg