Άσκηση «Μίνωας» στην Κρήτη: «Σεισμός 7,2 Ρίχτερ και τσουνάμι, φύγετε από τις ακτές»

Κατολισθήσεις, εγκλωβισμοί, εκκενώσεις κτηρίων και σχολείων, τραυματισμοί...Συνεχίζει η άσκηση αντισεισμικής προστασίας «Μίνωας» στην Κρήτη την οποία διοργανώνουν το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 22.04.2024 12:41 Εικόνες από την μεγάλη άσκηση «Μίνωας» - Ήχησε το 112 στην Κρήτη για μεγάλο σεισμό

Το σενάριο για εικονικούς σεισμούς

Το σενάριο της άσκησης, αφορά την εκδήλωση ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.4 R με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20km ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης. Το πρωί της Τρίτης, 24 ώρες περίπου μετά το πρώτο ισχυρό σεισμικό γεγονός, εκδηλώνεται – βάσει πάντα του σεναρίου της άσκησης – νέος σεισμός μεγέθους 7.2 R με επίκεντρο 30 km στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της πύλης του Ηρακλείου, ο οποίος γίνεται εντονότατα αισθητός σε όλη την Κρήτη και στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις Π.Ε. Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ ταυτόχρονα προκαλούνται και θαλάσσια γεωδυναμικά κύματα (τσουνάμι) τα οποία προσβάλλουν τις βόρειες ακτές της Κρήτης.

Μήνυμα από το 112

Στο πλαίσιο της άσκησης εστάλη χθες Δεύτερα μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους των Χανίων και του Ρεθύμνου για προειδοποίηση για μεγάλο σεισμό: «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 22/04/2024 – ΩΡΑ 10:20 – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» – «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION -22/04/2024 – TIME 10:20 – A strong earthquake in the regional units of Chania and Rethymno – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 θα αποσταλούν δύο μηνύματα 112 προς όλη την Κρήτη.

(1) Το πρώτο μήνυμα, με το οποίο θα σηματοδοτείται η έναρξη της άσκησης της δεύτερης ημέρας, θα σταλεί μετά τις 10:00 π.μ. και θα έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 23/04/2024 – ΩΡΑ (…) – Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλη την Κρήτη. Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ

EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY FOR CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION 23/04/2024 – TIME (…) – A very strong earthquake was felt throughout Crete. Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE»

(2) Το δεύτερο μήνυμα θα ακολουθήσει λίγα λεπτά μετά το πρώτο και θα αποτελεί μήνυμα προειδοποίησης για τον κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι λόγω της σεισμικής δόνησης. Το μήνυμα θα έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 23/04/2024 ΩΡΑ (…) – Σεισμός μεγέθους 7.2 σημειώθηκε με επίκεντρο 30 χλμ B του Ηρακλείου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθήστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ

EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – CIVIL PROTECTION GREECE 23/04/2024 TIME (…) – A magnitude 7.2 earthquake has occurred 30 km N of Heraklion. Tsounami warning for your area. Move away from coastal areas now. Follow the instructions of local authorities. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Κικίλιας: «Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η άσκηση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, ήταν μια προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά λάθη, παραλείψεις και κενά, και αυτά να αντιμετωπιστούν.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Φυσικά, ευχόμαστε και ελπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να έχουν γίνει πραγματικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι πάντες και να έχουμε προσπαθήσει να βελτιωθούμε στο μέγιστο δυνατό είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «ανώτερη όλων είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε επιπλέον ότι η άσκηση θεσμοθετείται και θα γίνεται σε διαφορετική περιοχή της χώρας μία φορά κάθε χρόνο και πως το σημαντικό στοιχείο είναι «ότι πρόκειται για μια άσκηση ρεαλιστική και στο πεδίο» καθώς, όπως τόνισε, «στόχος δεν είναι να αλληλοσυγχαιρόμαστε, αλλά να γίνει μια άσκηση που ελπίζουμε σε ορισμένα σημεία της να δυσκολευτούμε ή να αποτύχουμε, να φανούν αδυναμίες, για να μπορούμε στα συμπεράσματα να τις ενσωματώσουμε, να διορθωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης που καθιστούν απαιτητική και δύσκολη την υλοποίηση της άσκησης, επισημαίνοντας: «Θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τα συμπεράσματα, για να δούμε στη διαλειτουργικότητα πώς δουλέψαμε όλοι μαζί και τι μένει να βελτιώσουμε».

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στου Ρέντη: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και τα νέα στοιχεία

075c6c8b-2c2e-45a3-9638-766928468005.jpg

Μπαράζ περιοδειών Μητσοτάκη και επιστράτευση κορυφαίων υπουργών: Η στρατηγική της ΝΔ για τις ευρωεκλογές

b080b695-01a7-46a4-8f87-c9c96b9a3edb.jpg

Πώς τα 61 δισ. των ΗΠΑ στην Ουκρανία αλλάζουν τη δυναμική στον πόλεμο: Πού θα τα ξοδέψει το Κίεβο

bb47e0fb-770c-44ac-993d-f7f2e3dcda5c.jpg

Η αντιπυρική περίοδος εξοντώνει τις μέλισσες: «Σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μελίσσια στην Αττική»

f362613e-f8f3-441a-a98a-4ae21d4f1ec6.jpg