Η υποστελέχωση, η αδυναμία να ανταπεξέλθουν οικονομικά και οι επερχόμενες συνταξιοδοτήσεις έχουν φτάσει σε οριακή κατάσταση τον μηχανισμό αστυνόμευσης στον νομό

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνο Σκούμα:

Η Ένωσή μας εδώ και πολύ καιρό τονίζει και επισημαίνει τα προβλήματα των συναδέλφων μας που υπηρετούν στο Νομό Λασιθίου τόσο με τα σχετικά μας έγγραφα όσο και κατά τις δια ζώσης συναντήσεις μας. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουμε εκφράσει πάρα πολλές φορές τους προβληματισμούς μας σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και τις φανερά υποστελεχωμένες Υπηρεσίες της Δ.Α. Λασιθίου.

Συνδυαστικά με την αύξηση του κόστους ζωής σε όλη την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, οι αστυνομικοί στο Λασίθι έχουν να αντιμετωπίσουν και την ακρίβεια μιας ιδιαίτερα τουριστικής περιοχής. Κόστος ενοικίου και καύσιμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τουρισμό τα οποία με δυσκολία καλύπτονται. Ιδιαίτερα η εξεύρεση κατοικίας με χαμηλό κόστος αποτελεί γολγοθάς για κάθε νέο συνάδελφο. Ακόμη το υψηλό κόστος της καθημερινότητας προκαλεί αποστροφή στο να αιτηθούν νέοι συνάδελφοι μετάθεση στο Νομό μας, με αποτέλεσμα ΚΑΙ φέτος να μην καλυφθούν οι θέσεις των τακτικών μεταθέσεων (5 από τις 8 καλύφθηκαν).

Θέλουμε πλέον να καταλάβετε ότι οι συνάδελφοί μας έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, έπειτα από μια ιδιαίτερα απαιτητική τουριστική σεζόν η οποία καλύφθηκε χωρίς ενισχυτικές δυνάμεις αφού αποκλειστήκαμε από όλες τις διαταγές του Αρχηγείου. Η μη ενίσχυση των πυλών εισόδου Schengen (Άγιος Νικόλαος – Σητεία) και η αδυναμία λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού (για πρώτη φορά!) της Τουριστικής Αστυνομίας Αγίου Νικολάου, μετακύλησε τις αρμοδιότητες στις κατά τόπους αστυνομικές Υπηρεσίες και επιβάρυνε το καταπονημένο προσωπικό. Η σωματική κόπωση αποτελεί μόνιμο στοιχείο των αστυνομικών του Λασιθίου, ενώ με την πάροδο του χρόνου έχει επέλθει και η ψυχική, διότι κάθε χρόνο στις περιόδους μεταθέσεων ελπίζουμε ότι θα ενισχυθούμε με καινούρια άτομα τα οποία θα μπορέσουν να ομαλοποιήσουν την υπάρχουσα τραγική κατάσταση.

Τέλος, όπως γνωρίζετε, στο προσεχές μέλλον επίκειται η συνταξιοδότηση δεκάδων συναδέλφων μας, κενό το οποίο θα είναι αδύνατο να καλυφθεί χωρίς νέες προσλήψεις και χωρίς άμεση ενίσχυση του Νομού μας. Ήδη αρκετοί συνάδελφοι έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ενδιαφέρον παραίτησης και εξεύρεσης άλλης εργασίας, αφού οι απολαβές βάσει μισθού και κόστους ζωής είναι εξαιρετικά δυσανάλογες σε σχέση με τα όσα καλούνται να εργασθούν (πέραν του ωραρίου, πάρεργα και πολλαπλά καθήκοντα), ενώ φέτος είχαμε και την πρώτη παραίτηση αστυνομικού με λιγότερα από δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας ο οποίος αποφάσισε να ασχοληθεί με τον τουρισμό.

Κύριε Αρχηγέ, σας καλούμε να αφουγκραστείτε τα προβλήματα των συναδέλφων μας και στις έκτακτες μεταθέσεις που αναμένουμε να δοθεί ικανός αριθμός θέσεων προς κάλυψη στην Δ.Α. Λασιθίου.

(φωτογραφία αρχείου Intime)